Το ενδιαφέρον των ελληνικών νοικοκυριών για οικονομικές λύσεις, όπως το καυσόξυλο και το πέλετ, για τη θέρμανση του σπιτιού εν όψει του χειμώνα.

Το ενδιαφέρον των ελληνικών νοικοκυριών για οικονομικές λύσεις, όπως το καυσόξυλο και το πέλετ, για τη θέρμανση του σπιτιού εν όψει του χειμώνα.

Η δυναμική επάνοδος καυσόξυλου – πέλετ!

2.452 επισκέψεις στο άρθρο

Δεδομένο θεωρείται από ειδικούς το ενδιαφέρον των ελληνικών νοικοκυριών για οικονομικές λύσεις, όπως το καυσόξυλο και το πέλετ, για τη θέρμανση του σπιτιού τους εν όψει του χειμώνα.

MAXKONNIC TECH LTD - ROINTE

Πιο συγκεκριμένα, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας/τμήμα Δασολογίας Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού Γιώργος Νταλός, σημειώνει ό,τι «ακόμη και με τις ανατιμήσεις, η τιμή τους παραμένει ανταγωνιστική έναντι αυτών του πετρελαίου θέρμανσης και φυσικού αερίου», αναφερόμενος στο καυσόξυλο και στο πέλετ.

Kοινοποίησε το »


Όποιος προλαβαίνει να αγοράσει τώρα πριν αυξηθούν οι τιμές

Το καυσόξυλο χρησιμοποιείται για καύση σε λέβητες και σόμπες και πωλείται με το κυβικό και όχι με το βάρος. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του makthes.gr, ο κ. Νταλός σημειώνει ό,τι «ετοιμαστείτε για αυξήσεις και στη τιμή του καυσόξυλου», εξηγώντας ό,τι «είναι φυσικό να συμβεί αυτό, αφού οι έμποροι και οι παραγωγοί του βλέπουν ήδη αυξημένη τιμή του πέλετ, στα 350 ευρώ/τόνο σήμερα, από 240 ευρώ/τόνο πέρυσι».

Ειδικότερα, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υπογραμμίζει ό,τι η πανδημία covid έχει παίξει σημαντικό ρόλο στο κλάδο του ξύλου, καθώς στη δύσκολη εξίσωση έχει συμπεριληφθεί η αξιοποίηση της ξυλείας και των προϊόντων της στις ΗΠΑ και για λόγους δόμησης. Αυτό σημαίνει μεγάλη αύξηση στη ζήτηση τη στιγμή που οι βιομηχανίες υπολειτουργούσαν -λόγω της πανδημίας- με αποτέλεσμα να σημειωθούν αυξήσεις ως και 300% στα προϊόντα ξύλου για δόμηση.

Αξίζει να σημειωθεί ό,τι, σύμφωνα με τον κ. Νταλό, ακόμη και με την αύξηση της τιμής του πέλετ, αυτό εξακολουθεί να είναι ανταγωνιστικότατο έναντι του πετρελαίου. Εξηγώντας με απλά λόγια, υπογράμμισε ό,τι ότι δύο τόνοι πέλετ ισοδυναμούν θερμιδικά με ένα τόνο πετρελαίου, για να προσθέσει χαρακτηριστικά ό,τι «άρα με 350 ευρώ επί δύο, δηλαδή 700 ευρώ, ο καταναλωτής εξασφαλίζει δύο τόνους, από ένα τόνο πετρελαίου που προμηθεύεται με το ίδιο ποσό».

Αυτά πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς σύμφωνα με τον κ. Νταλό «επειδή πάλι υπάρχουν τρόποι οι καταναλωτές να εξαπατηθούν, θα πρέπει αυτοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στον τρόπο στοίβαξής τους, προσέχοντας αυτός να είναι πυκνός, εξωτερικά, αλλά και στη μέση».

Την ίδια στιγμή, πρότεινε στους καταναλωτές που προτιμούν τα καυσόξυλα να προμηθεύονται οξιά και δρυ. Παράλληλα, τόνισε ότι τα ξύλα πρέπει να είναι στεγνά πριν από τη καύση τους, ώστε να προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή απόδοση.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το πέλετ, οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν το χρώμα του ξύλου, να είναι ανοιχτό αν είναι από κωνοφόρα δέντρα και λίγο σκούρο από πλατύφυλλα. Και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει να έχουν τη μυρωδιά του φρέσκου ξύλου.

Σημαντικό είναι και το μέχρι πότε μπορούμε να το αποθηκεύουμε, καθώς ο κ. Νταλός, υπογράμμισε ό,τι «δεν είναι καλό να αποθηκεύονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, πέραν του ενός έτους, αφού όταν γίνεται αυτό, η υγρασία τους ανεβαίνει, με αποτέλεσμα να σημειώνονται προβλήματα στην καύση».
 
 
 
 
 
 
 

Kοινοποίησε το »