Η Γαλλία θέλει πλήρη έλεγχο της παραγωγής και της απόδοσης της ηλεκτρικής ενέργειας και κρατικοποιεί στο 100% την EDF.

Η Γαλλία θέλει πλήρη έλεγχο της παραγωγής και της απόδοσης της ηλεκτρικής ενέργειας και κρατικοποιεί στο 100% την EDF.

Προς πλήρη κρατικοποίηση ο γαλλικός κολοσσός ενέργειας EDF!

1.268 επισκέψεις στο άρθρο
Σχολιάστε

Σε επανεθνικοποίηση της EDF (εταιρεία ηλεκτρισμού) προχωρά η Γαλλία, προκειμένου να δώσει απάντηση στις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης με τις τιμές στα προϊόντα ενέργειας να έχουν εκτοξευτεί.

Πιο συγκεκριμένα, η Γαλλίδα πρωθυπουργός, Ελίζαμπεθ Μπορν, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ό,τι η χώρα πρόκειται να επανεθνικοποιήσει τον υπερχρεωμένο γίγαντα ηλεκτρικής ενέργειας EDF, ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση που επιδεινώθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ παράλληλα υποσχέθηκε να περιορίσει τον αντίκτυπο της αύξησης των τιμών της ενέργειας.

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »

Η κ. Μπορν στην πρώτη της ομιλία στο γαλλικό κοινοβούλιο τόνισε χαρακτηριστικά ό,τι «πρέπει να έχουμε πλήρη έλεγχο της παραγωγής και της απόδοσης της ηλεκτρικής ενέργειας», όπως διαβάζουμε και σε ρεπορτάζ του ethnos.gr, ενώ υπογράμμισε ό,τι «πρέπει να διασφαλίσουμε την κυριαρχία μας απέναντι στις συνέπειες του πολέμου και στις κολοσσιαίες προκλήσεις που έρχονται. Για αυτό σας επιβεβαιώνω την πρόθεση του κράτους να κατέχει το 100% του κεφαλαίου της EDF».

Αξίζει να σημειωθεί ό,τι το γαλλικό κράτος κατέχει μερίδιο 84% στην EDF, έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η εταιρεία αντιμετωπίζει καθυστερήσεις και υπερβάσεις του προϋπολογισμού για τα νέα πυρηνικά εργοστάσια στη Γαλλία και τη Βρετανία, καθώς και προβλήματα διάβρωσης σε ορισμένους από τους γερασμένους αντιδραστήρες της, που έχουν πλήξει σημαντικά την τιμή της μετοχής της τους τελευταίους μήνες.

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »