Δύσκολα θα είναι τα πράγματα για την Ευρώπη, αν η Ρωσία αποφασίσει να κλείσει τώρα τη ροή φυσικού αερίου, ως αντίμετρο για τις κυρώσεις, λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία.

Δύσκολα θα είναι τα πράγματα για την Ευρώπη, αν η Ρωσία αποφασίσει να κλείσει τώρα τη ροή φυσικού αερίου, ως αντίμετρο για τις κυρώσεις, λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία.

Οι Γερμανοί παραδέχονται ό,τι το ρωσικό αέριο είναι αναντικατάστατο!

2.182 επισκέψεις στο άρθρο

Το ενδεχόμενο να «παγώσει» η ροή ρωσικού αερίου στην Ευρώπη, μετά από το ενδεχόμενο νέας επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία, λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία, έρχεται δυναμικά στο τραπέζι.

Αυτό αποκαλύπτεται σε ρεπορτάζ της Deutsche Welle, η οποία επισημαίνει ό,τι η Ρωσία απείλησε να κλείσει την «κάνουλα» του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, αν η Δύση επιμείνει σε νέες οικονομικές κυρώσεις εναντίον της. Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται ό,τι οι χώρες της ΕΕ, ανάμεσά τους και η Γερμανία, ψάχνουν αυτή τη στιγμή εναγωνίως βραχυπρόθεσμες εναλλακτικές λύσεις, ώστε να μπορέσουν να αρχίσουν τη σταδιακή απεξάρτηση από τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Κοινοποίησέ το »

Αναντικατάστατο το ρωσικό φυσικό αέριο, λέει Γερμανός ειδικός!

Το μήνυμα προς την ΕΕ το είχε στείλει εγκαίρως το Κατάρ πριν από λίγες μέρες (διάβασε περισσότερα εδώ), αλλά τώρα έρχεται και από τη Γερμανία, με τον Κρίστοφ Νόλτεν από το Ίδρυμα για την Ενεργειακή Υποδομή και Γεωθερμία IEG του ινστιτούτου Frauenhofer  να λέει χαρακτηριστικά  σε συνέντευξή του στη DW ό,τι «δεν διακρίνω σήμερα μια πραγματική εναλλακτική επιλογή στο ρωσικό αέριο».

Αξίζει να σημειωθεί ό,τι σε διάστημα λίγων εβδομάδων ο Κρίστοφ Νόλτεν και άλλα μέλη της γερμανικής ερευνητικής ομάδας TransHyDe, όπως διαβάζουμε και στο energypress, θα παρουσιάσουν έκθεση για τη βελτίωση της ενεργειακής επάρκειας στη Γερμανία χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο. Ωστόσο, ο κ. Νόλτεν στη συνέντευξή του στη DW δεν θέλησε να προχωρήσει σε αποκάλυψη των ευρημάτων της μελέτης μέχρι τώρα.

Δεν υπάρχουν ταμπού στις εναλλακτικές επιλογές ενέργειας, λέει η γερμανική κυβέρνηση!

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της DW, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, από την παράταση λειτουργίας πυρηνικών σταθμών ή και των εργοστασίων άνθρακα, με τον υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, να υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ό,τι στη δημόσια συζήτηση για εναλλακτικές επιλογές δεν υπάρχουν ταμπού.

Στο ίδιο ρεπορτάζ, επισημαίνεται από τους ειδικούς ό,τι δεν είναι εύκολη υπόθεση η παράταση λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων που ήταν προγραμματισμένο να κλείσουν εντός του 2022.

Σε ό,τι αφορά τον άνθρακα, ο Κρίστοφ Νόλτεν από το Ίδρυμα για την Ενεργειακή Υποδομή και Γεωθερμία IEG του ινστιτούτου Frauenhofer εκτιμά ότι οι μονάδες άνθρακα θα μπορούσαν να καλύψουν μέρος των αναγκών σε ηλεκτρικό. Θα πρέπει ωστόσο να ληφθεί υπόψη ότι τα σχεδόν 7 εκατομμύρια γερμανικά νοικοκυριά που θερμαίνονται σήμερα με φυσικό αέριο δεν μπορούν εν μια νυκτί να συνδεθούν σε άλλο δίκτυο και να τροφοδοτούνται από μονάδες άνθρακα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές LNG από άλλες χώρες, υπογραμμίζεται ό,τι είναι εμφανές ό,τι η αντικατάσταση ρωσικού φυσικού αερίου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Θα πρέπει να εισαχθεί από άλλες χώρες, όπως το Κατάρ, η Αυστραλία, ο Καναδάς, και οι ΗΠΑ. Όμως το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής των χωρών αυτών έχει ήδη δεσμευθεί από άλλους ενδιαφερόμενους με μακροπρόθεσμες συμφωνίες.

Όπως έχουμε πει, φαίνεται ό,τι η ενεργειακή κρίση έχει ακόμα μεγάλο και ανηφορικό δρόμο, μα οι καταναλωτές, ιδιώτες και επιχειρήσεις, θέλουν λύσεις τώρα, καθώς η ακρίβεια δεν αστειεύεται.
 

Κοινοποίησέ το »