Ηλιακά πάνελ ή ηλιακά τούβλα - Τι συμφέρει περισσότερο

Ηλιακά πάνελ ή ηλιακά τούβλα - Τι συμφέρει περισσότερο

  • Ηλιακά πάνελ ή ηλιακά τούβλα - Τι συμφέρει περισσότερο
  • Ηλιακά πάνελ ή ηλιακά τούβλα - Τι συμφέρει περισσότερο

Ηλιακά πάνελ ή ηλιακά τούβλα - Τι συμφέρει περισσότερο

3.717 επισκέψεις στο άρθρο (08/04/2024)
Σχολιάστε

- Πόσο αποδοτικά είναι τα ηλιακά τούβλα με ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά συστήματα
- Kάνουν πράγματι δουλειά ή δεν θα γίνουν ποτέ τάση;
- Ποιο είναι το πραγματικό κόστος τους
- Ποια επιλογή ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες σας

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα έχουν αυξανόμενη διείσδυση στη διεθνή και ελληνική αγορά, χάρη και στα επιδοτούμενα προγράμματα.

Τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα ηλιακά τούβλα που δεν είναι από κεραμικό, αλλά κυρίως από γυαλί, SmartWire τεχνολογία συνδυαστικά με άλλα υλικά και φέρουν ενσωματωμένες φωτοβολταϊκές συστοιχίες. Ποια είναι τα κοινά σημεία και ποιες οι διαφορές τους;
 

Αισθητική: Ηλιακά τούβλα vs ηλιακά πάνελ 1-0

Τόσο τα ηλιακά πάνελ όσο και τα ηλιακά τούβλα ενσωματώνουν ειδικές κυψέλες που λαμβάνουν την ενέργεια από τον ήλιο και τη μετατρέπουν σε ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ με ειδικούς μετατροπείς, το ρεύμα μετατρέπεται από συνεχές σε εναλλασσόμενο, για χρήση από τις ηλεκτρικές συσκευές. Με αυτό τον τρόπο έχουμε φθηνό ή δωρεάν ρεύμα.

Τα φωτοβολταϊκά, από την άλλη, τοποθετούνται σε στέγες και ταράτσες -στις στέγες προσαρμόζονται με ειδικό τρόπο και τοποθετούνται πάνω στα τούβλα. Συνήθως υπάρχει κενό ανάμεσα στα πάνελ και την οροφή και ίσως προσαρμόζονται σε ειδική γωνία για να λάβουν το μάξιμουμ της ηλιακής ενέργειας.

Από την άλλη, τα ηλιακά τούβλα είναι μίνι φωτοβολταϊκά με τη διαφορά ότι εγκαθίστανται ως μέρος της στέγης, δεν τοποθετούνται πάνω σε αυτήν ως κάτι ξεχωριστό. Αυτό σημαίνει καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, ενώ δεν χαλάνε την εικόνα και ενός ιστορικού κτιρίου.

Τα ηλιακά τούβλα είναι κάτι αρκετά καινούριο-είναι ήδη γνωστά τα προϊόντα τούβλων Tesla και Meyer Burger- όμως δεν είναι μια διαδεδομένη πρακτική και δεν ξέρουν να τα τοποθετήσουν όλοι.
 

Απόδοση: Ο άγνωστος παράγοντας

Τα ηλιακά τούβλα είναι μια τεχνολογία που διαρκώς αναπτύσσεται. Ωστόσο και τα συμβατικά φωτοβολταϊκά πάνελ εξελίσσονται και διαρκώς βελτιώνονται, με κάποια να αποδίδουν άνω του 22%. Τα ηλιακά τούβλα ακόμη δεν έχουν φτάσει αυτά τα επίπεδα.
 

Ευκολία εγκατάστασης: Ηλιακά πάνελ vs ηλιακά τούβλα 1-0

Τα φωτοβολταϊκά τοποθετούνται εύκολα και μπορούν να πάρουν συγκεκριμένη γωνία και κλίση. Ωστόσο, τα ηλιακά τούβλα είναι ιδανικά σε περιπτώσεις αντικατάστασης της οροφής, ενώ πρέπει να υπάρχει σκεπή. Αν δεν θέλετε να βάλετε καινούρια τούβλα, τότε η ιδανική περίπτωση είναι τα φωτοβολταϊκά πάνελ. Η εγκατάστασή τους είναι απλή και πιο γρήγορη.
 

Συνέχεια του άρθρου >>>