Αγωγός που μεταφέρει φθηνό φυσικό αέριο στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά

Η Ρωσία δίνει τη λύση στην ανάγκη των ευρωπαϊκών νοικοκυριών για πιο φθηνό φυσικό αέριο

1.412 επισκέψεις στο άρθρο

Έτοιμη για τη σύναψη νέων μακροπρόθεσμων συμφωνιών με ευρωπαϊκές χώρες η Μόσχα. Η ρωσική εταιρεία Gazprom παραμένει ο απόλυτος και αδιαμφισβήτητος εγγυητής της ενεργειακής ασφάλειας ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου, ξεκαθαρίζει το Κρεμλίνο.

ENERGY SAVING - ΜΑΡΚΟΣ Π. ΑΛΙΚΑΡΗΣ

Αμεση είναι η ανταπόκριση της ρωσικής ομοσπονδίας στις ανάγκες των Ευρωπαίων καταναλωτών για διάθεση μεγαλύτερων ποσοτήτων φυσικού αερίου. Αν αυτό συμβεί, τότε αναμένεται να πέσουν και οι τιμές στο ενεργειακό αυτό προϊόν που χρησιμοποιούν εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ευρώπη τόσο για τη θέρμανσή τους, όσο και για το μαγείρεμα.

Kοινοποίησε το »


Η απάντηση έρχεται από τα πιο επίσημα χείλη του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, με αφορμή τις αυξήσεις της τιμής του φυσικού αερίου. Ο εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης σημείωσε ό,τι η χώρα του παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα. Τόνισε πως η Gazprom, τηρώντας τις δεσμεύσεις της, είναι έτοιμη να συνάψει νέες μακροπρόθεσμες συμφωνίες για τη προμήθεια φυσικού αερίου σε μεγαλύτερες ποσότητες, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των Ευρωπαίων καταναλωτών. Μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, η οποία ψάχνει κάθε τρόπο για να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές, βλέποντας μεγάλους λογαριασμούς (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Αξίζει να σημειωθεί ό,τι αυτή η εξέλιξη έρχεται μετά από την υπογραφή νέας μακροπρόθεσμης συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Ουγγαρίας για τη προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου, η οποία θα πραγματοποιείται μέσω αγωγών της νοτιοανατολικής Ευρώπης και του αγωγού Turkish Stream και όχι μέσω Ουκρανίας. Στη σχετική συμφωνία προβλέπεται ό,τι Gazprom θα προμηθεύει την Ουγγαρία με 4,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως για 15 έτη και θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Οκτωβρίου 2021.

Οι ουκρανικές αντιδράσεις ήταν έντονες, αλλά ο Πεσκόφ, θέλοντας να στείλει μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, δήλωσε χαρακτηριστικά ό,τι «η Ρωσία ποτέ δεν χρησιμοποίησε, δεν χρησιμοποιεί και δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο με σκοπό να τιμωρήσει κάποιον». Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, συνέχισε, θέλοντας να δώσει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στο μήνυμά του, υπογραμμίζοντας πως η Μόσχα ήταν και παραμένει ο απόλυτος και αδιαμφισβήτητος εγγυητής της ενεργειακής ασφάλειας ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kοινοποίησε το »