Η αρμόδια ενεργειακή αρχή της Γερμανίας έβαλε στο «πάγο» τη διαδικασία επικύρωσης – πιστοποίησης του αγωγού Nord Stream 2.

Η αρμόδια ενεργειακή αρχή της Γερμανίας έβαλε στο «πάγο» τη διαδικασία επικύρωσης – πιστοποίησης του αγωγού Nord Stream 2.

Η Γερμανία «παγώνει» τον Nord Stream 2 και... ξανά στα ύψη το φυσικό αέριο!

1.260 επισκέψεις στο άρθρο

Εμπλοκή στην έγκριση του πολυζητημένου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 στέλνει ξανά στα ύψη τις τιμές του φυσικού αερίου.

Πιο συγκεκριμένα, η αρμόδια ενεργειακή αρχή της Γερμανίας έβαλε στο «πάγο» τη διαδικασία επικύρωσης – πιστοποίησης του αγωγού Nord Stream 2, ο οποίος πρόσφατα ολοκληρώθηκε.

Kοινοποίησε το »


Η εξέλιξη αυτή πέρα από τη δυσφορία της Ρωσίας, προκάλεσε και πανικό στις αγορές με τις τιμές στην Ευρώπη να παίρνουν και πάλι την ανηφόρα, παρά τη πρόσφατη αποκλιμάκωσή τους (διάβασε περισσότερα εδώ).

Η Gazprom πρέπει να δημιουργήσει θυγατρική στη Γερμανία

Το επιχείρημα της γερμανικής πλευράς για τη «προσωρινή», όπως υποστηρίζει, αναβολή της πιστοποίησης του Nord Stream 2 είναι το γεγονός πως η ρωσική Gazprom πρέπει να δημιουργήσει θυγατρική εντός γερμανικού εδάφους. Η θυγατρική θα πρέπει να αναλάβει να «τρέξει» το έργο , με τη δημιουργία ενός δικού της ανεξάρτητου δικτύου, σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία.

Βέβαια, όπως επισημαίνεται και στο ρεπορτάζ του in.gr, στο εσωτερικό της Γερμανίας, αλλά και στην Ευρώπη, υπάρχει ένα «πολιτικό παιχνίδι», σχετικά με το ρωσικό φυσικό αέριο και η απόφαση της αρμόδιας ενεργειακής αρχής της Γερμανίας να ήταν μία αφορμή για «προσωρινή» (;) αναβολή λειτουργίας του Nord Stream 2.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως μέχρι τώρα οι ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου είχαν σχεδόν αδειάσει και αυτός ήταν ένας λόγος για την εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου.

Πάρτι ανόδου τιμών στις αγορές!

Η αντίδραση των αγορών στο άκουσμα της είδησης ήταν άμεση και αναμενόμενη. Πανικός. Οι τιμές κατέγραψαν νέο άλμα φτάνοντας σε νέο υψηλό τριών εβδομάδων. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικό το παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με τα βρετανικά συμβόλαια (παράδοσης Δεκεμβρίου) να αυξάνονται κατά περίπου 10% στις 2,24 στερλίνες/θερμική μονάδα. Μεγαλύτερη υπήρξε η άνοδος στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες με τις τιμές να «ανεβαίνουν» έως και 12%.


 
 
 
 
 
 
 

Kοινοποίησε το »