

Πράσινο ρεύμα για όλη την πολυκατοικία σε χαμηλό κόστος, καθαρισμός ηλιακών πάνελ χωρίς νερό, Φ/Β από περοβσκίτη για μεγαλύτερη απόδοση είναι μερικές από τις καινοτομίες που κυκλοφορούν ήδη ή θα δούμε σύντομα στην αγορά.
Στην Ουαλία και την Αυστραλία, μια σειρά από φωτοβολταϊκά πάνελ έχουν τοποθετηθεί στις στέγες κτιρίων που φιλοξενούν αρκετά διαμερίσματα (στην Ουλία η εγκατάσταση έγινε στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος). Όλα τα διαμερίσματα έχουν πρόσβαση στα πάνελ αυτά και εξοικονομούν κατά μέσο όρο 40-50% ενέργεια και χρήματα στους λογαριασμούς ρεύματος, ενώ βλέπουν το 75% των ενεργειακών αναγκών τους να καλύπτονται.
Πρόκειται για το σύστημα SolShare που ξεκίνησε από την Αυστραλία από μια οροφή ενός κτιρίου, διανέμοντας το πράσινο ρεύμα σε πολλά διαμερίσματα. Το σύστημα φροντίζει σε κάθε διαμέρισμα να γίνεται ισόποση διανομή ρεύματος μέσα στο μήνα. Με τη διανομή του πράσινου ρεύματος σε όλους, αποφεύγονται διαφωνίες και φασαρίες σε μια πολυκατοικία, οι ιδιοκτήτες/ενοικιαστές κερδίζουν χώρο (π.χ. υπάρχουν κεντρικοί μετατροπείς/inverters) και βγαίνουν όλοι κερδισμένοι. Σε περίπτωση περίσσειας παραγωγής ενέργειας, αυτή χρησιμοποιείται από το δίκτυο.
VIDEO: Δείτε πώς γίνεται και αναζητήστε πραγματικές ιστορίες στο κανάλι τους
Ο καθαρισμός των φωτοβολταϊκών είναι πολύ σημαντικός για τη συντήρηση και τη μέγιστη απόδοσή τους, καθώς παράγοντες όπως η σκόνη, τα υπολείμματα βροχής και τα περιττώματα πτηνών μειώνουν πολύ τη λειτουργικότητά τους. Αυτή τη στιγμή, οι εταιρείες προτείνουν επαγγελματικό καθαρισμό με απιονισμένο νερό και χρήση ειδικής βούρτσας που αφαιρεί όλα τα παραπάνω και διατηρεί τα επίπεδά της απόδοσής τους υψηλά. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά φωτοβολταϊκά πάρκα σε ερήμους (όχι στην Ελλάδα), σε άγονα χωράφια και η χρήση μεγάλης ποσότητας νερού δεν είναι πάντα εύκολη ούτε οικονομική.
Μια ομάδα επιστημόνων στο Τεχνολογικό Ίδρυμα της Μασαχουσέτης (MIT) βρήκε μια βιώσιμη μέθοδο ο καθαρισμός να γίνεται χωρίς τη χρήση νερού, επομένως ανέξοδα, και ανέπαφα, δηλαδή δίχως βούρτσα. Ο τρόπος αυτός μάλιστα, αποκαθιστά σε βαθμό 95% την απόδοση ενός πάνελ που εκτίθεται σε συνθήκες σκόνης. Ειδικότερα, η τεχνολογία που χρησιμοποίησαν είναι η κίνηση ενός ηλεκτροδίου που προσεγγίζει, αλλά δεν έρχεται σε επαφή με την επιφάνεια του πάνελ, και το οποίο απομακρύνει τη σκόνη μέσω του νόμου της ηλεκτροστατικής απώθησης.
Δείτε το βίντεο:
Εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη καινοτομία θα αντικαταστήσει εν μέρει τον καθαρισμό, σε περιοχές με σκόνη (π.χ. αφρικανική σκόνη).
Δες άλλες καινοτομίες στα φωτοβολταϊκά εδώ
Αυτή τη στιγμή η απόδοση των φωτοβολταϊκών πάνελ υπερβαίνει το 22%. Τα καινούρια πανέλα είναι πιο λεπτά, τοποθετούνται εύκολα σε σημεία με καμπύλες, σε ρούχα, αυτοκίνητα. Η απόδοσή τους υπερβαίνει το 31%. Η κατασκευή τους είναι πιο οικονομική χάρη στο υλικό περοβσκίτη, οπότε η διάθεσή τους στην αγορά θα συνοδευτεί από χαμηλότερες τιμές.
Δες το βίντεο:
Εσύ ποια καινοτομία από τις παραπάνω περιμένεις πιο πολύ;
Home | Sitemap | Συνεργασία | Επικοινωνία |
Copyright © 2023 - 4green.gr