Απαγόρευση φυτοφαρμάκων για την προστασία των μελισσών

3.092 επισκέψεις στο άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ψήφισε την οριστική απαγόρευση των φυτοφαρμάκων που είναι επιβλαβή για τις μέλισσες.

ρία σημαντικά νεονικοτινοειδή χημικά προϊόντα που συνδέονται με την καταπολέμηση επικονιαστικών εντόμων δεν θα επιτρέπονται πλέον σε εξωτερικούς χώρους στην Ευρώπη, ενισχύοντας τους περιορισμούς που τέθηκαν σε εφαρμογή το 2013 με προσωρινό χαρακτήρα.

Η σχεδόν πλήρης απαγόρευση αυτών των χημικών προϊόντων έρχεται μετά από έντονη ανησυχία από επιστήμονες, περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολιτικούς, σχετικά με τον αντίκτυπό τους στις μέλισσες και το ευρύτερο περιβάλλον.

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, η εξωτερική χρήση της ιμιδακλοπρίδης, της κλοθειανιδίνης και της θειαμεθοξάμης θα απαγορευτεί τώρα στα κράτη μέλη της ΕΕ. Αυτές οι χημικές ουσίες έχουν συνδεθεί με μεγάλες μειώσεις πληθυσμού στις μέλισσες, και είναι αποδεδειγμένο ότι επηρεάζουν αρνητικά τη μάθηση και τη μνήμη των ιδιαίτερα σημαντικών επικονιαστών. Παράλληλα, επηρεάζουν τον πληθυσμό των πτηνών που τρέφονται με τις μέλισσες που έχουν εκτεθεί σε αυτές τις ουσίες, και εξαπλώνονται στο έδαφος, το νερό και άλλα φυτά στο ίδιο περιβάλλον.
 

Ωστόσο, η εσωτερική χρήση των φυτοφαρμάκων, όπως σε θερμοκήπια, δεν έχει αποδειχθεί ακόμα σαφώς ότι έχει τα ίδια βλαβερά αποτελέσματα, και επομένως δεν έχει περιοριστεί από την απαγόρευση.

«Η Επιτροπή είχε προτείνει τα μέτρα αυτά πριν από μερικούς μήνες, με βάση επιστημονικές συμβουλές», δήλωσε ο Βιτένις Αντριουκάιτις, Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων.

«Η υγεία των μελισσών παραμένει πρωταρχικής σημασίας για μένα, καθώς αφορά τη βιοποικιλότητα, την παραγωγή τροφίμων και το περιβάλλον», πρόσθεσε.

Πηγή: .naftemporiki.gr