Ο συνδυασμός μιας αντλίας θερμότητας με ένα οικιακό φωτοβολταϊκό, το οποίο μπορεί να λειτουργεί με το σύστημα ενεργειακού συμψηφισμού - Net Metering αποτελεί μία ασφαλή επένδυση για οικονομία στο maxi

Ο συνδυασμός μιας αντλίας θερμότητας με ένα οικιακό φωτοβολταϊκό, το οποίο μπορεί να λειτουργεί με το σύστημα ενεργειακού συμψηφισμού - Net Metering αποτελεί μία ασφαλή επένδυση για οικονομία στο maximum.

Net metering & αντλία θερμότητας, το colpo grosso της εξοικονόμησης!

7.524 επισκέψεις στο άρθρο
Σχολιάστε

Σε εποχές, όπως αυτή που ζούμε, με την ενεργειακή κρίση να έχει οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των ενεργειακών προϊόντων  και όχι μόνο, πρέπει διαρκώς να βρίσκουμε τρόπους που μπορούν να ελαττώσουν ή ακόμα και να εκμηδενίσουν  τα έξοδα για θέρμανση και άλλες ανάγκες του σπιτιού ή της επιχείρησης.

Ο συνδυασμός μιας αντλίας θερμότητας με ένα διασυνδεδεμένο στο δημόσιο δίκτυο οικιακό φωτοβολταϊκό για αυτοπαραγωγή ρεύματος είναι το μεγάλο κόλπο για σχεδόν μηδενικό κόστος για ηλεκτρισμό, θέρμανση το χειμώνα και ψύξη το καλοκαίρι, αλλά και για ζεστό νερό χρήσης.

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »


Δικό σου ρεύμα & αντλία θερμότητας ή αλλιώς τα πήρες όλα & έφυγες!
  • Παράγεις το δικό σου ρεύμα & ξεχνάς το λογαριασμό του ηλεκτρικού
  • Αντλία θερμότητας για σούπερ οικονομία σε θέρμανση, ψύξη, ζεστό νερό χρήσης
  •  extra info και tips οικονομίας για ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση
  • Συνδυασμός με ετήσιο όφελος ως και πάνω από 3.000 ευρώ
Γνωρίζεις τι είναι το Νet Μetering;

Το Net Metering αναφέρεται σε μια συμφωνία μεταξύ της εταιρείας ηλεκτρισμού και ενός καταναλωτή ηλεκτρικού ρεύματος, που εγκαθιστά ένα τοπικό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η συμφωνία προβλέπει ότι αν κατά τη διάρκεια μιας περιόδου καταμέτρησης η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι μεγαλύτερη από τη κατανάλωση, το πλεόνασμα πιστώνεται στο επόμενο τιμολόγιο χρέωσης.

Αν η παραγωγή είναι μικρότερη από τη κατανάλωση, ο καταναλωτής χρεώνεται μόνο για τη διαφορά. Αν κατά τη διάρκεια του έτους το σύστημα παραγωγής παράγει ενέργεια ίση με τη συνολική ετήσια κατανάλωση, τότε ο καταναλωτής δεν πληρώνει τίποτε στην εταιρεία ηλεκτρισμού.

Με συμφέρει;

Στη χώρα μας το κόστος ηλεκτρικού ρεύματος και οι σημερινές τιμές προμήθειας και εγκατάστασης φωτοβολταϊκών καθιστούν το Net Metering μια συμφέρουσα επιλογή για τις μεγάλες οικιακές καταναλώσεις, καθώς και για τη μεγάλη πλειονότητα των εμπορικών καταναλώσεων.

Το Net Metering όμως μπορεί να δώσει διέξοδο και στους μικρούς καταναλωτές, καθώς τους δίνει ένα σημαντικό κίνητρο να καλύψουν ένα μεγάλο μέρος των πάγιων ενεργειακών τους αναγκών χρησιμοποιώντας ηλεκτρική ενέργεια. Τυπικό παράδειγμα αποτελεί η αντικατάσταση του καυστήρα πετρελαίου από αντλία θερμότητας.

Η στροφή προς τις αντλίες θερμότητας!

Πολλοί καταναλωτές αναγκάστηκαν να περιορίσουν τη κατανάλωσή τους ή στράφηκαν σε άλλες οικονομικότερες εναλλακτικές. Μια από αυτές είναι η εγκατάσταση αντλίας θερμότητας. Δεν είναι τυχαίο το ό,τι Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ειδικοί εμπειρογνώμονες έχουν στο επίκεντρο των ερευνών  τους τις αντλίες θερμότητας, τους λέβητες και το υδρογόνο (διάβασε περισσότερα εδώ).

Τι κάνει μία αντλία θερμότητας


Οι αντλίες θερμότητας είναι μηχανήματα θέρμανσης ή/και ψύξης, τα οποία «αντλούν» θερμότητα από μια δεξαμενή θερμότητας όπως είναι ο αέρας του περιβάλλοντος, μία δεξαμενή νερού ή υπόγεια νερά, προς ένα χώρο, μέσω του κύκλου εξάτμισης και συμπύκνωσης.

Ο βαθμός απόδοσης μιας αντλίας θερμότητας, δηλαδή το COP (Coefficient of Performance), είναι αρκετά μεγαλύτερος της μονάδας, επειδή εκμεταλλεύεται τη θερμότητα που «αντλεί από το περιβάλλον» και συνήθως παίρνει τιμές από 2 έως 5.

Η επιλογή αντλίας θερμότητας αέρα-νερού είναι μία ιδανική επιλογή που χρησιμοποιείται για θέρμανση /ψύξη σε κατοικίες (διάβασε περισσότερα εδώ). Η εγκατάσταση είναι σχετικά εύκολη και η σύνδεσή της με το υπάρχον δίκτυο θέρμανσης της κατοικίας δεν απαιτεί πολύπλοκες υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εργασίες.

Extra info

Όταν η κατοικία διαθέτει σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης συνήθως τοποθετείται αντλία θερμότητας αέρος – νερού χαμηλών θερμοκρασιών (περίπου 55-65°C). Όταν υπάρχει δίκτυο θερμοπομπών (καλοριφέρ) χρησιμοποιείται η αντλία υψηλών θερμοκρασιών (περίπου 75-80°C).

Στη πρώτη περίπτωση το COP, η απόδοση δηλαδή της αντλίας, έχει ονομαστική τιμή το 4.0, ενώ στη περίπτωση των υψηλών θερμοκρασιών η απόδοση βρίσκεται κοντά στο 2.5.

Η απόδοση ουσιαστικά δείχνει πόσες θερμικές μονάδες (kWh) μπορεί να παράγει η αντλία θερμότητας καταναλώνοντας μία ηλεκτρική μονάδα (kWh). Είναι φανερό ό,τι οι αντλίες θερμότητας είναι πολύ αποδοτικές στη χρήση τους παράγοντας κατά μέσο όρο 4 θερμικές κιλοβατώρες καταναλώνοντας μόλις μία ηλεκτρική κιλοβατώρα!

Συμπέρασμα

Ο συνδυασμός μιας αντλίας θερμότητας με ένα οικιακό φωτοβολταϊκό, το οποίο μπορεί να λειτουργεί με το σύστημα ενεργειακού συμψηφισμού - Net Metering αποτελεί μία ασφαλή επένδυση.  Ελαττώνει -ως και εκμηδενίζει- το κόστος για ηλεκτρισμό, θέρμανση και ψύξη, αλλά και για το ζεστό νερό χρήσης!

Υπολογίζεται ό,τι το συνολικό ετήσιο όφελος μπορεί να ανέλθει περίπου στα 3.300 ευρώ. Εσύ το σκέφτεσαι να προχωρήσεις σε αυτό το συνδυασμό; 

 

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »