Σε απόγνωση νοικοκυριά και επιχειρήσεις λόγω της αύξησης των τιμών στην ενέργεια με τις πολιτικές ηγεσίες να φοβούνται κοινωνικές αναταραχές.

Σε απόγνωση νοικοκυριά και επιχειρήσεις λόγω της αύξησης των τιμών στην ενέργεια με τις πολιτικές ηγεσίες να φοβούνται κοινωνικές αναταραχές.

Κίνδυνος κοινωνικών αναταραχών από την ακρίβεια στην ενέργεια!

1.355 επισκέψεις στο άρθρο

Η ενεργειακή κρίση είναι εδώ, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια το πότε θα τελειώσει και οι πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης φοβούνται για το κίνδυνο κοινωνικών αναταραχών, λόγω της αύξησης των τιμών στα ενεργειακά προϊόντα και όχι μόνο.

Πιο συγκεκριμένα, η ενεργειακή κρίση, πέρα από τις αυξήσεις στις τιμές των ενεργειακών προϊόντων, έχει συμπαρασύρει προς τα πάνω και τις τιμές και σε άλλα αγαθά και υπηρεσίες, αλλά και έχει δημιουργήσει ένα χάος στη παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού (διάβασε περισσότερα εδώ).

Kοινοποίησε το »


Ενεργειακή κρίση και «πράσινη» μετάβαση πυροδοτούν κοινωνικές αντιδράσεις!

Οι πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης, αλλά και του υπόλοιπου πλανήτη, προβληματίζονται ιδιαίτερα όχι μόνο για την ενεργειακή κρίση, αλλά και για τη πολιτική της πράσινης μετάβασης, το ποιος θα είναι αυτός που θα κληθεί να τη πληρώσει. Για αυτό το λόγο φοβούνται ό,τι μπορεί να υπάρξει κίνδυνος κοινωνικών αναταραχών.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με ρεπορτάζ του kathimerini.gr, στην Ελλάδα υπάρχουν αιτήματα για κοινωνική προστασία, λόγω της διακοπής λειτουργίας των εργοστασίων λιγνίτη. Μεγάλες και οργισμένες είναι οι αντιδράσεις στην Ισπανία με αφορμή τη τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Στις αγροτικές περιοχές της Γαλλίας υπάρχουν μεγάλες διαδηλώσεις, λόγω των αυξήσεων στα καύσιμα.

Να δούμε πως οι άνθρωποι θα βγάλουν το μήνα και μετά ασχολούμαστε με το τέλος του κόσμου!

Αυστηρό ήταν το μήνυμα - προειδοποίηση προς πάσα κατεύθυνση, από τον Γενικό Διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), Γκάι Ράιντερ. «Οι άνθρωποι πρέπει να σκεφθούν πώς θα τα βγάλουν πέρα μέχρι το τέλος του μήνα, προτού ασχοληθούν με το τέλος του κόσμου», σημείωσε με νόημα, για να προσθέσει ό,τι «αν οι κυβερνήσεις δεν ενσωματώσουν στις πολιτικές μετάβασης τις επιπτώσεις στην αγορά εργασίας, το κοινωνικό κόστος και την αίσθηση του δικαίου, οι άνθρωποι δεν θα υποστηρίξουν τη δράση για το κλίμα».

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λε Μερ, τόνισε ό,τι ότι «υπάρχει ο κίνδυνος για ένα νέο κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων παντού στην Ευρώπη, αν δεν είμαστε προσεκτικοί», υπενθυμίζοντας τις μεγάλες κινητοποιήσεις στη χώρα το 2018, οι οποίες ξεκίνησαν λόγω της αύξησης στου φόρου στα καύσιμα και έφθασαν στο σημείο να εξελιχθούν σε μαζική διαμαρτυρία για την οικονομική αβεβαιότητα και τις κοινωνικές ανισότητες.

Τι κάνουν στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη οι πολιτικές ηγεσίες

Στις ΗΠΑ μιλούν για τη μεγαλύτερη πρωτοβουλία στην ιστορία της χώρας με αφορμή το σχέδιο του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν για κρατικές δαπάνες ύψους 550 δισεκατομμυρίων δολαρίων με κίνητρα για επενδύσεις στην ηλιακή, αιολική και πυρηνική ενέργεια (διάβασε περισσότερα εδώ).

Στην Ευρώπη, η ισπανική κυβέρνηση προχώρησε, έπειτα από μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις, στη κατεπείγουσα λήψη μέτρων , όπως την ανακατεύθυνση των κερδών των μεγάλων ενεργειακών ομίλων στους καταναλωτές. Στην Ιταλία, ο πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, κάνει λόγο για 3 δισεκατομμύρια ευρώ για να περιοριστούν οι επιπτώσεις της κρίσης στα φτωχά νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις. Στην Ελλάδα, μέρος των εσόδων από τους ρύπους πηγαίνει σε επιδότηση νοικοκυριών για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Συμπεράσματα και λύσεις

Η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητική και είναι εύλογο οι πολιτικές ηγεσίες σε ολόκληρο τον κόσμο να φοβούνται για σφοδρές κοινωνικές αντιδράσεις, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλες κοινωνικές αναταραχές.

Δύσκολα μπορεί να διαφωνήσει κάποιος με τον Γενικό Διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, ο οποίος προτάσσει το να ζήσουν πρώτα οι άνθρωποι και μετά να συζητήσουν για το πώς μπορεί να σωθεί ο πλανήτης από τη κλιματική αλλαγή. Πρώτα πρέπει δηλαδή να μη βρίσκονται οι άνθρωποι σε απόγνωση γιατί δεν μπορούν να βγάλουν το μήνα, να πληρώσουν τους λογαριασμούς και τις υποχρεώσεις τους και μετά να συζητηθεί κάτι άλλο.

Οι δύσκολες καταστάσεις απαιτούν σωστό «ζύγισμα» των καταστάσεων και γενναίες αποφάσεις, προκειμένου να μη φτάσουμε να πούμε το «κρύο» αστείο που συμπυκνώνεται στο «η εγχείρηση πέτυχε, αλλά ο ασθενής απεβίωσε». Πάντως, μέχρι να ληφθούν όλες εκείνες οι αποφάσεις που απαιτούν χρόνο και για να κρατήσουμε μία νότα αισιοδοξίας, οφείλουμε να κρατάμε θετική στάση ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες .

Εμείς στο 4green.gr έτσι το βλέπουμε και πάντα φροντίζουμε να υπάρχει για εσένα μία νότα «λύσεων», σε καθημερινή βάση που ΔΙΝΕΙ μέρος της λύσης στην ακρίβεια με λύσεις εξοικονόμησης, είτε αφορά σε προτάσεις προϊόντων που σε γλιτώνουν από  πολλά χρήματα, είτε στο πως μπορείς να τα χρησιμοποιείς σωστά, είτε σε άλλα χρήσιμα tips.

Και μην ξεχνάς ό,τι μπορείς να βρεις στη Digital Έκθεση 2021 τα πάντα για προϊόντα και υπηρεσίες. Νέα & Best Sellers προϊόντα, Καινοτόμες υπηρεσίες για max ικανοποίηση, Λύσεις εξοικονόμησης για το σπίτι.
 
 

Kοινοποίησε το »