Τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά πλήττονται από τη τέλεια καταιγίδα ακρίβειας σε προϊόντα ενέργειας, τρόφιμα και υπηρεσίες

Η τέλεια καταιγίδα της ενεργειακής κρίσης χτυπά και τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά

13.108 επισκέψεις στο άρθρο

Τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά πλήττονται ήδη από το κύμα ακρίβειας σε προϊόντα ενέργειας, τρόφιμα και υπηρεσίες και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα μαζί με τις κυβερνήσεις προσπαθούν να βρουν λύσεις.

Η ανηφόρα στις τις τιμές προϊόντων ενέργειας συνεχίζεται στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς οι εθνικές οικονομίες προσπαθούν να ανακάμψουν στη μετά covid εποχή με αυξημένη ζήτηση, αλλά αντιστρόφως ανάλογη έλλειψη προσφοράς. Τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά πλήττονται ήδη και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα μαζί με τις κυβερνήσεις προσπαθούν να βρουν λύσεις.

Kοινοποίησε το »


Φόβος για πληθωριστικές πιέσεις και «φρένο» στην οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης

Πιο συγκεκριμένα, ο φόβος των κυβερνήσεων για αύξηση του πληθωρισμού, είναι πλέον διάχυτος στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Τούτο σημαίνει «φρενάρισμα» στις προσπάθειες των ευρωπαϊκών χωρών για οικονομική ανάκαμψη και αυτό είναι φανερό σε μεγάλες οικονομίες, όπως της Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας με τις τιμές ενέργειας να οδηγούνται στα ύψη. Όλα αυτά βέβαια συμπαρασύρουν και τις τιμές των τροφίμων και πολλών ακόμα αγαθών. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg επισημαίνει ό,τι χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία προσπαθούν, μέσω ανακοινώσεων κοινωνικών προγραμμάτων επιδοτήσεων σε προϊόντα ενέργειας να προστατέψουν όσο μπορούν περισσότερο τους καταναλωτές και ειδικότερα τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τα μέτρα για την ανάσχεση της ακρίβειας

 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του εκτελεστικού αντιπροέδρου της και αρμοδίου για την ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Φρανς Τίμερμανς, τόνισε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο euοbserver ό,τι «αντί να παραλύσουμε από την αύξηση των τιμών θα πρέπει να επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας για μετάβαση στις καθαρές πηγές ενέργειας έτσι ώστε να παρέχουμε φθηνές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε όλους τους πολίτες». Επιπροσθέτως, ο Τίμερμανς υπογράμμισε ό,τι «οποιαδήποτε μέτρα και να λάβουμε, οι τιμές θα επηρεαστούν αναλόγως. Η πολιτική βούληση όμως, θα πρέπει να επικεντρωθεί στην προστασία των ασθενέστερων. Εάν είχαμε συνάψει το Green Deal μια πενταετία νωρίτερα, τώρα δε θα βρισκόμασταν σε αυτήν την κατάσταση». Αξίζει να σημειωθεί ό,τι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της Επιτρόπου Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, είχε ήδη προχωρήσει σε δηλώσεις, σχετικά με τα μέτρα που προτίθεται να λάβει για την ανάσχεση της ακρίβειας (διαβάστε περισσότερα εδώ).

«Καμπανάκια» για άμεση λήψη μέτρων κατά της ακρίβειας από διεθνείς παράγοντες

Αναλυτές της Citigroup, σημειώνουν ό,τι οι λογαριασμοί ενέργειας των ευρωπαϊκών νοικοκυριών αναμένεται να αυξηθούν κατά 20% και περιμένουν κυβερνητική παρεμβατικότητα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ακρίβειας. Την ίδια στιγμή, ο John Musk, αναλυτής της RBC Europe, τονίζει ό,τι «οι αυξήσεις των τιμών των εμπορευμάτων θα πλήξουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μέσα στο χειμώνα», για να καταλήξει και ο ίδιος στο συμπέρασμα που συνοψίζεται στο ό,τι «ενδέχεται να υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση για την ανακούφιση των καταναλωτών». Ιδιαίτερα ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ, σε συνέντευξή του στο κανάλι LCI για τα πρώτα μέτρα που ήδη έλαβε η γαλλική κυβέρνηση, κατανοώντας τη σοβαρότητα της κατάστασης με προσφορά κουπονιών αξίας 150 ευρώ ετησίως σε 5,5 εκατομμύρια νοικοκυριά της χώρας. Παράλληλα, ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, επεσήμανε πως ετοιμάζεται και δέσμη επιπρόσθετων μέτρων.

Εύκολα γίνεται αντιληπτό πως ο χειμώνας που έρχεται, αλλά και το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους δεν θα είναι τόσο ευχάριστα για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά. Ο συντονισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των κυβερνήσεων και των παραγόντων της αγοράς είναι απαραίτητος και η λήψη μέτρων που θα οδηγήσει σε περιορισμό –αν όχι εξάλειψη- του προβλήματος της ακρίβειας, είναι αναπόδραστη ανάγκη.

Kοινοποίησε το »