Έχεις διαβάσει πολλά για το πέλετ, αλλά θέλεις να μάθεις για το πώς θα επιλέξεις το σωστό για οικονομική, αποδοτική και ποιοτική θέρμανση. Δες τι πρέπει να προσέξεις και tips που ετοιμάσαμε εμείς στο

Έχεις διαβάσει πολλά για το πέλετ, αλλά θέλεις να μάθεις για το πώς θα επιλέξεις το σωστό για οικονομική, αποδοτική και ποιοτική θέρμανση. Δες τι πρέπει να προσέξεις και tips που ετοιμάσαμε εμείς στο 4green.gr για εσένα.

Η ποιότητα μετράει στο πέλετ!

2.475 επισκέψεις στο άρθρο

To πέλετ αποτελεί μία αρκετά οικονομική εναλλακτική λύση για το φετινό χειμώνα και πολλοί καταναλωτές του δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης. Έχει όμως τα μυστικά του. Διάβασε παρακάτω και θα καταλάβεις.

Δεδομένο θεωρείται από ειδικούς το ενδιαφέρον των ελληνικών νοικοκυριών για οικονομικές λύσεις, όπως το καυσόξυλο και το πέλετ, για τη θέρμανση του σπιτιού τους εν όψει του φετινού χειμώνα (διάβασε περισσότερα εδώ).

Kοινοποίησε το »


Τι είναι το πέλετ;


Το pellet ξύλου ή συσσωματώματα (προκύπτουν μετά από συμπίεση πριονιδιού, χωρίς άλλες πρόσθετες συγκολλητικές ουσίες) ανήκει στη μεγάλη κατηγορία της βιομάζας και αυτό τα λέει όλα για το πόσο οικονομικό είναι (διάβασε περισσότερα εδώ). Βιομάζα ονομάζεται οποιοδήποτε υλικό που παράγεται από στοιχεία όπως το ξύλο, τα υπολείμματα καλλιεργειών και άλλων υλικών, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμο για τη παραγωγή ενέργειας.

Πως μπορείς να το χρησιμοποιήσεις καλύτερα

Το συγκεκριμένο προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ειδικούς καυστήρες, σε τζάκι και σε σόμπα πέλετ. Ωστόσο, τη μεγαλύτερη απόδοση την εμφανίζουν όταν χρησιμοποιούνται σε ειδικούς καυστήρες ή σόμπες πέλετ.
Oι συσκευασίες που διατίθεται το πέλετ έχουν τυποποιημένες διαστάσεις, ώστε να χρησιμοποιούνται εύκολα με συσκευασίες των 15 ή 50 κιλών ή ακόμη και χύμα. Επίσης διατίθενται και σε μπρικέτες  των 10 με 15 κιλών που είναι στην ουσία κάτι σαν κούτσουρο ξύλου.

Από πού προκύπτει το όφελος;

Το όφελος είναι μεγάλο και προκύπτει από τη χαμηλή τιμή pellet, σε σύγκριση με αυτή του πετρελαίου. Ειδικότερα, το pellet στοιχίζει περίπου 0,35-0,37 ευρώ το κιλό, σε αντίθεση με το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης που διαμορφώνεται στα 1,35-1,40 ευρώ ανά λίτρο.

Από θερμοδυναμικής απόδοσης, η αναλογία μεταξύ των δύο τύπων καυσίμου είναι: 1 λίτρο πετρελαίου θέρμανσης = 2,14 κιλά pellets. Αυτό σημαίνει ότι για να πάρω την ενέργεια που μου αποδίδει ένα λίτρο πετρελαίου κατά τη καύση του, θα πρέπει να καταναλώσω 2,14 κιλά pellets.

Με απλά λόγια, μπορεί να απαιτείται μεγαλύτερη ποσότητα pellets για τη θέρμανση του ίδιου χώρου, όμως το όφελος παραμένει υψηλό, λόγω και της αυξημένης τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.

Δώσε μεγάλη σημασία στη ποιότητα του προϊόντος!

Τα προϊόντα που θα βρεις στην αγορά είναι πολλά, αλλά διαφέρουν σε επίπεδο ποιότητας, κάτι που επηρεάζει άμεσα και τη θερμοδυναμική τους απόδοση!

Φρόντισε να αγοράζεις προϊόντα που φέρουν τις κατάλληλες πιστοποιήσεις, όσον αφορά στη διάμετρο, στο μήκος, στη περιεκτικότητα σε υγρασία, στη θερμογόνο δύναμη. Οι πιο διαδεδομένες νόρμες κατασκευής πέλετ ξύλου που συναντάμε είναι οι DIN PLUS και ΕΝ 14961-2. Επίσης, θα πρέπει να ελέγχεις την υγρασία του πέλετ. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είναι μικρότερη του 10%.

Με λίγα λόγια, επιλέγοντας pellet με τις απαραίτητες πιστοποιήσεις, εξασφαλίζεις την αποδοτικότερη λειτουργία του συστήματος, μικρότερη κατανάλωση καύσιμης ύλης και μεγαλύτερα διαστήματα για καθαρισμό και συντήρηση.

Extra tips για να ελέγξεις τη ποιότητα του pellet

Δες κάποιες ενέργειες που μπορείς να κάνεις, προκειμένου να ελέγξεις τη ποιότητα του pellet:
  • Μπορείς να αγοράσεις μια μικρή ποσότητα δειγματοληπτικά. Εντός της συσκευασίας δε θα πρέπει να υπάρχει μεγάλος όγκος σκόνης και τριμμάτων.
  • Πάρε ένα κομμάτι pellet και πιέσέ το στο χέρι σου. Το κομμάτι δεν θα πρέπει να θρυμματιστεί και αν σπάσει δεν πρέπει να είναι σε μορφή σκόνης.
  • Αφού τοποθετήσεις τη ποσότητα pellet μέσα στον λέβητα, έλεγξε τη ποσότητα του καπνού και τη λειτουργία του συστήματος. Η φλόγα εντός του λέβητα θα πρέπει να πλησιάζει το λευκό χρώμα. Αν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα λειτουργίας δεις έντονο καπνό εντός της συσκευής, τότε απαιτείται ρύθμιση του καυστήρα ή η ποιότητα του pellet δεν είναι καλή.
  • Αφού ολοκληρωθεί η καύση όλης της ποσότητας, έλεγξε τη ποσότητα της στάχτης. Αν είναι αρκετά μεγάλη και εντοπίσεις πετραδάκια μέσα σε αυτή, τότε το προϊόν που επέλεξες δεν είναι καλής ποιότητας.
Συμπέρασμα

Το πέλετ είναι μία αρκετά οικονομική και αποδοτική λύση θέρμανσης για το φετινό χειμώνα και τους πολλούς επόμενους. Έχει όμως και αυτό τα μυστικά του. Τώρα πλέον τα ξέρεις. Μην αγνοείς τη ποιότητα του προϊόντος και όλα θα πάνε καλά! Έχεις και άλλες απορίες;

Δες περισσότερα και ενημερώσου με ένα κλικ στη Digital Έκθεση Προϊόντων και Υπηρεσιών Εξοικονόμησης 2021!
 
 

Kοινοποίησε το »