Σε περισσότερες από 80 χώρες, το φυσικό αέριο θεωρείται το πρώτο σε χρήση καύσιμο κίνησης, ενώ στις υπόλοιπες αρχίζει να ανεβαίνει τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στο δημόσιο τομέα.

Σε περισσότερες από 80 χώρες, το φυσικό αέριο θεωρείται το πρώτο σε χρήση καύσιμο κίνησης, ενώ στις υπόλοιπες αρχίζει να ανεβαίνει τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στο δημόσιο τομέα.

Μάθε γιατί σε ΣΥΜΦΕΡΕΙ να κινείς το όχημά σου με φυσικό αέριο!

2.231 επισκέψεις στο άρθρο
Σχολιάστε

Η συμβολή του φυσικού αερίου στους τρεις πιο σημαντικούς πυλώνες της βιώσιμης ανάπτυξης (κοινωνία, οικονομία, περιβάλλον), η στρατηγική στήριξη της ΕΕ και οι ελληνικές εταιρείες. Μάθε περισσότερα για την αεριοκίνηση.

Η κίνηση του οχήματός σου με φυσικό αέριο ονομάζεται αεριοκίνηση. Σε περισσότερες από 80 χώρες, το φυσικό αέριο θεωρείται το πρώτο σε χρήση καύσιμο κίνησης, ενώ στις υπόλοιπες αρχίζει να ανεβαίνει τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στο δημόσιο τομέα.

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Το φυσικό αέριο, βρίσκεται στη φύση, εξορύσσεται από υπόγεια πηγάδια αερίου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς ιδιαίτερη επεξεργασία κάνοντας παράλληλα τη τέλεια καύση. Ήδη αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν αρχίσει να παράγουν εργοστασιακά μοντέλα με δυνατότητα καύσης φυσικού αερίου.

Το φυσικό αέριο είναι απόλυτα συμβατό & ασφαλές για το όχημά σου!
  • Το οικονομικότερο καύσιμο κίνησης, σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα
  • Δεν νοθεύεται, δίνει μακροζωία σε κινητήρα & καταλύτη
  • Η τεχνολογία CNG εγγύηση για την ασφάλεια & την υγεία σου
  • Το φιλικότερο καύσιμο για άνθρωπο & περιβάλλον
Φυσικό αέριο και συμβατότητα με οχήματα

Πρόκειται για αέριο μείγμα που περιέχει υδρογονάνθρακες (αιθάνιο και προπάνιο), καθώς κι άλλα αέρια π.χ. άζωτο, ήλιο, διοξείδιο του άνθρακα, ενώσεις του θείου και υδρατμούς. Το συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG) αποθηκεύεται επί του οχήματος σε δεξαμενές υψηλής πίεσης.

Είναι απόλυτα συμβατό με τα οχήματα που φέρουν κινητήρες εσωτερικής καύσης, ενώ παράλληλα είναι το οικονομικότερο καύσιμο σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα καύσιμα κίνησης. Το φυσικό αέριο, υπερέχει έναντι των υπολοίπων πρωτογενών μορφών ενέργειας και για αυτό το λόγο αποτελεί βασική επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποτελεί το φιλικότερο συμβατικό καύσιμο για το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Για αυτό και θεωρείται το καύσιμο του 21ου αιώνα.

Η συμβολή του φυσικού αερίου στους τρεις πιο σημαντικούς πυλώνες της βιώσιμης ανάπτυξης


Περιβάλλον

Είναι πολύ πιο φιλικό στο περιβάλλον από άλλα συμβατικά καύσιμα, καθώς επιβαρύνει κατά τουλάχιστον 38% λιγότερο απΆ τον άνθρακα, 28% λιγότερο απΆ το μαζούτ και 24% λιγότερο απΆ το πετρέλαιο ντίζελ. Το φυσικό αέριο δεν περιέχει βαρέα μέταλλα που συναντάμε στα υγρά παράγωγα του αργού πετρελαίου (ντίζελ και μαζούτ), όπως Ψευδάργυρος (Zn), Μόλυβδος (Pb), Βανάδιο (Vn) και Νικέλιο (Ni).

Κοινωνία

Η τεχνολογία του φυσικού αερίου (CNG) είναι από τις πιο εξελιγμένες και είναι ασφαλής, καθώς το CNG διαχέεται αμέσως στην ατμόσφαιρα, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο ανάφλεξης. Είναι ελαφρύτερο από τον αέρα κι έτσι «διασκορπίζεται» προς τα πάνω, χωρίς να δημιουργεί συγκεντρώσεις, ενώ δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια. Δεν είναι τοξικό και προέρχεται από τη φύση γιΆ αυτό και σε περίπτωση που υπάρξει διαρροή ή τυχαία απελευθέρωσή του, δεν μολύνει το έδαφος ή το νερό. Ακόμα, η δεξαμενή αερίου είναι ειδικής σχεδίασης για πιο ανθεκτική συμπεριφορά στη ρήξη σε περίπτωση σύγκρουσης και με ειδικές βαλβίδες ασφαλείας.

Οικονομία

Αποτελεί το πιο φθηνό καύσιμο σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα καύσιμα κίνησης και δεν νοθεύεται, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Επιπλέον, με το φυσικό αέριο στη κίνηση επιτυγχάνεται η μακροζωία του κινητήρα και του καταλύτη (περισσότερα χιλιόμετρα για τα λάδια και τα μπουζί λόγω της τέλειας καύσης).

Η στρατηγική στήριξη της ΕΕ στο φυσικό αέριο και οι ελληνικές εταιρείες

Το φυσικό αέριο αποτελεί μέρος της στρατηγικής της Ε.Ε. για το μέλλον των μεταφορών και προωθείται ως ένα από τα κύρια εναλλακτικά καύσιμα. Στο πλαίσιο της πρόσκλησης του TEN-T/CEF Call 2016 (Ανάπτυξη δράσεων καινοτομίας και νέων τεχνολογιών), η ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ Α.Ε. σε συνεργασία με τις Ελληνικές εταιρείες ΟΝΕΤΕΑΜ, OPTILOG και LEVER πρότεινε την εκπόνηση μίας μελέτης, βασιζόμενης στην ίδρυση ενός πιλοτικού δικτύου σταθμών ανεφοδιασμού με CNG, στο ελληνικό τμήμα του οδικού άξονα της Ανατολικής Μεσογείου. Σήμερα, η ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ Α.Ε. διαθέτει πανελλαδικά (20) είκοσι σημεία πώλησης CNG, με το brand FISIKON.

Ο απώτερος στόχος της δράσης είναι να υποστηριχθεί η ανάπτυξη ενός αειφόρου και αποτελεσματικού συστήματος μεταφορών και να προωθηθεί η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στις οδικές μεταφορές, κατά μήκος του διαδρόμου Orient/East-Med, μέσω της ανάπτυξης του εναλλακτικού καυσίμου CNG στην Ελλάδα.

Για περισσότερα, σχετικά με το πρόγραμμα
TEN-T, διάβασε εδώ στο www.tencnggreece.eu.
 

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »