Η επιλογή να επενδύσετε στη μόνωση του ακινήτου σας, είναι ο πιο σημαντικός τρόπος να μειώσετε τις δαπάνες του οικογενειακού σας προϋπολογισμού.

Στα σπίτια χωρίς επαρκή θερμομόνωση, μια τεράστια ποσότητα θερμικής ενέργειας στην ουσία χάνεται μέσα από την οροφή, τους τοίχους και την πυλωτή.

Πέραν της ενεργειακής ανακαίνισης, η θερμομόνωση και η υγρομόνωση, πρακτικά «μεταφράζονται» και σε ένα καινούριο, πλήρες και ανακαινισμένο εξωτερικά, κτίριο.

Με σωστή θερμομόνωση του σπιτιού σας, θα γλυτώσετε πολλά χρήματα, από την τεράστια εξοικονόμηση ενέργειας που θα έχετε.

Η θερμομόνωση στην ταράτσα, στους τοίχους σας και την πυλωτή, προστατεύει το ακίνητο σας, από τις έντονες θερμικές καταπονήσεις.

Εκτός από τα χρηματικά οφέλη της μόνωσης, εξίσου σημαντική είναι και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής που θα έχετε μέσα στο σπίτι σας.

Μόνωση για προστασία και oικονομία

Διαβάστηκε από 4884 αναγνώστες -

Η θερμομόνωση και η υγρομόνωση της οικίας, προστατεύει το κτίριο και αποτελεί μία επένδυση με σίγουρη απόσβεση και μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων.

 
Την τελευταία δεκαετία, έχει αρχίσει να γίνεται επιτέλους συνείδηση και στην Ελλάδα, τόσο στους κατασκευαστές ακινήτων όσο και στους ιδιώτες ότι η μόνωση των κτιρίων που κατασκευάζουν ή αγοράζουν, είναι εξαιρετικά σημαντική και είναι μια επιλογή που θα τους αποφέρει πολλαπλά οφέλη, καθΆ όλη τη διάρκεια ζωής των κτιρίων τους. Οι αλλαγές στο οικονομικό και κοινωνικό τοπίο, προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία και ανασφάλεια σε όλους μας. Οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας (αύξηση τιμών πετρελαίου, ρεύματος κ.τ.λ.) και η δυσκολία επισκευής την κτιρίων από φθορές που προκαλούνται από την απουσία σωστής θερμομόνωσης και υγρομόνωσης, δημιούργησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα τις έννοιες της ενεργειακής ανακαίνισης και της ενεργειακής ασφάλειας, για τα ακίνητα μας. Η σωστή θερμομόνωση και υγρομόνωση επιβάλλεται σε όλα τα κτίρια, είτε μιλάμε για νέες κατασκευές, είτε μιλάμε για ενεργειακή ανακαίνιση παλαιότερων κτιρίων. Το κόστος της επένδυσης σας, για να γίνει μια σωστή θερμομόνωση και υγρομόνωση, είναι ελάχιστο σε σχέση με το συνολικό κόστος μιας κατασκευής, και είναι άμεσα και εύκολα αποσβέσιμο. Ανάλογα με την κατάσταση και την ηλικία το κτιρίου, τα χρήματα που θα επενδυθούν στην μόνωση θα έχουν αποσβεστεί περίπου σε μια δεκαετία για τα νέα κτίρια, ενώ για τα παλαιά κτίρια που έχουν κατασκευαστεί με ελάχιστη ή και καθόλου θερμομόνωση, η απόσβεση μπορεί να γίνει ακόμα πιο γρήγορα, ενώ σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και μέσα σε μια πενταετία. Αυτός είναι και ο στόχος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εταιριών Μόνωσης (Π.Σ.Ε.Μ). Να αισθανθείτε ασφαλείς για το ακίνητό σας. Η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων με την εφαρμογή πιστοποιημένων συστημάτων μόνωσης από πιστοποιημένους μονωτές εγγυάται τη γρήγορη και σίγουρη απόσβεση της επένδυσής σας. Εγγυάται την ενεργειακή σας ασφάλεια.

Τα οφέλη της θερμομόνωσης και της υγρομόνωσης κτιρίων
  •  Εξοικονόμηση χρημάτων από την εξοικονόμηση ενέργειας
Η θερμομόνωση στο κτίριο, έχει σκοπό να εξασφαλίσει ένα θερμικά άνετα εσωτερικό κλίμα στο σπίτι. Με απλά λόγια, να διατηρήσει το σπίτι ζεστό κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών και αντίστοιχα δροσερό και άνετο και τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Σε σπίτια χωρίς επαρκή θερμομόνωση, είναι συχνό το φαινόμενο οι ιδιοκτήτες να παραπονιούνται ότι κρυώνουν τον χειμώνα ακόμα και όταν το σύστημα θέρμανσης λειτουργεί ασταμάτητα και τα σπίτια τους εσωτερικά έχουν ικανοποιητική θερμοκρασία. Αυτό συμβαίνει γιατί μια τεράστια ποσότητα θερμικής ενέργειας στην ουσία χάνεται μέσα από την οροφή, τους τοίχους και την πυλωτή. Εσείς δαπανάτε πάρα πολλά χρήματα για να θερμάνετε το χώρο σας, τα καλοριφέρ δουλεύουν ασταμάτητα, αλλά στην ουσία ένα ποσοστό περίπου 60% των χρημάτων σας απλά το σπαταλάτε χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Επιπλέον, όταν ακόμα και με τεράστιο οικονομικό κόστος, καταφέρετε να φτάσετε σε θερμοκρασίες θερμικής άνεσης ακόμα και τότε αισθάνεστε τον χώρο ψυχρό. Αυτό συμβαίνει γιατί η αίσθηση θερμικής άνεσης δεν εξαρτάται μόνο από την θερμοκρασία του χώρου (την θερμοκρασία του αέρα δηλαδή) αλλά και από την θερμοκρασία των επιφανειών που το περιβάλλουν (δηλαδή την θερμοκρασία που έχουν η οροφή και οι τοίχοι σας). Όταν το σπίτι δεν είναι σωστά θερμομονωμένο, και συνεπώς τα δομικά στοιχεία παραμένουν ψυχρά, δημιουργούνται ψυχρά ρεύματα όταν έρχεται σε επαφή ο θερμός αέρας που έχετε με κόπο και τεράστιο οικονομικό κόστος δημιουργήσει στο εσωτερικό του σπιτιού σας. Αυτό έχει σας αποτέλεσμα να έχετε την αίσθηση του ψύχους μέσα στο σπίτι σας ακόμα και όταν η θερμοκρασία του αέρα εσωτερικά κρίνεται ικανοποιητική. Αντίστοιχη αίσθηση, ζέστης αυτή τη φορά, επικρατεί στα μη θερμομονωμένα σπίτια κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Ακόμα με μετά από πολύωρη χρήση των κλιματιστικών, ζεσταίνεστε μέσα στο σπίτι σας ενώ δαπανάτε τεράστια ποσά για να ψύξετε τον χώρο σας χωρίς στην ουσία να δροσίζεστε. Θερμομονώνοντας το κτίριο σας, εξοικονομείτε τουλάχιστον 50% της ενέργειας που χρειαζόσασταν για να το θερμάνετε ή να το ψύξετε. Επειδή ένα από τα χαρακτηριστικά των θερμομονωμένων κτιρίων είναι ότι η θερμοκρασία που απαιτείται για να επιτευχθεί η αίσθηση της θερμικής άνεσης μέσα στο σπίτι σας είναι μικρότερη από την αντίστοιχη που απαιτείται όταν το σπίτι σας δεν έχει σωστή θερμομόνωση (π.χ. σε ένα μη θερμομονωμένο σπίτι ακόμα και 21-22 βαθμοί δεν είναι αρκετοί για να αισθανθείτε ζεστά και άνετα ενώ μετά τη θερμομόνωση του κτιρίου σας θα αισθάνεστε θερμικά άνετα περίπου στους 19 βαθμούς  τους χειμερινούς μήνες) η εξοικονόμηση αυτή μπορεί να φτάσει σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και στο 65-70% Καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι θερμομονώνοντας σωστά το σπίτι σας, θα γλυτώσετε πολλά χρήματα από την τεράστια εξοικονόμηση ενέργειας που θα έχετε. Θα πάψετε να αγχώνεστε για τις αυξήσεις των τιμών στο πετρέλαιο και στο ρεύμα. Θα αισθανθείτε επιτέλους ενεργειακά ασφαλείς.

Κερδίζετε χρήματα και από την ανακαίνιση του ακινήτου σας

Εξίσου σημαντικό όφελος για εσάς, είναι η υπεραξία που αποκτάει το ακίνητο σας.  Εκτός από την ενεργειακή ανακαίνιση που προσφέρει η θερμομόνωση και η υγρομόνωση στο κτίριο σας, θα πάρετε και μια πλήρη αισθητική – οπτική ανακαίνιση του εξωτερικού του κτιρίου σας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ένα καινούριο, πλήρες ανακαινισμένο κτίριο εξωτερικά, που μπορείτε να το ξαναφτιάξετε σύμφωνα με το προσωπικό σας γούστο, ακόμα και με αρχιτεκτονικές πινελιές, πραγματοποιώντας μια ασφαλή επένδυση που θα μείνει αναλλοίωτη για πολλά πολλά χρόνια.

Εξοικονόμηση χρημάτων από τη συντήρηση του κτιρίου σας

Εάν το κτίριο σας δεν έχει θερμομόνωση και υγρομόνωση, είστε υποχρεωμένοι να το συντηρείτε συχνά, δαπανώντας σημαντικά ποσά ανάλογα και την ηλικία του. Ενδεικτικά, μερικά από τα συνηθέστερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα αμόνωτα κτίρια: 3 Υγρασίες από συμπυκνώσεις στους εσωτερικούς τοίχους και την οροφή. Το φαινόμενο ονομάζεται «σημείο δρόσου» και δημιουργείται κατά την διάρκεια των χειμερινών μηνών που οι εσωτερικοί χώροι θερμαίνονται, όταν οι υδρατμοί που υπάρχουν στο εσωτερικό του σπιτιού σας έρχονται σε επαφή με τα ψυχρά δομικά στοιχεία (ταβάνι, τοίχοι, πυλωτή αν υπάρχει). Συνέπεια αυτού του φαινομένου είναι η εμφάνιση υγρασίας στις εσωτερικές επιφάνειες, θα δείτε σταγόνες να τρέχουν από τους τοίχους σας και τα ταβάνια σας ή/και δημιουργία γκρίζων και μαύρων κηλίδων και στιγμάτων (δηλαδή την εμφάνιση μύκητα). Το φαινόμενο έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί ιδιοκτήτες να χρειάζεται να βάφουν πολύ συχνά το σπίτι τους (ακόμα και κάθε χρόνο) ή σε περιπτώσεις έντονης υγροποίησης, να παρουσιάζονται σημαντικότερες φθορές (οξείδωση οπλισμού, ρηγματώσεις στους σοβάδες ή ακόμα και αποκόλληση σοβάδων από τα ταβάνια) και συνεπώς μεγάλες δαπάνες από εσάς για την αποκατάστασή των ζημιών. 3 Προστασία των δομικών στοιχείων του κτιρίου σας. Η θερμομόνωση στην ταράτσα, στους τοίχους σας και στην πυλωτή, προστατεύει το ακίνητο σας από τις έντονες θερμικές καταπονήσεις (τα δομικά στοιχεία δεν παγώνουν το χειμώνα και δεν πυρώνουν το καλοκαίρι) μηδενίζοντας ουσιαστικά την δημιουργία τριχοειδών ( ή και ακόμα μεγαλύτερων ) ρωγμών στους σοβάδες. Απαραίτητη φυσικά είναι και η σωστή υγρομόνωση των δομικών στοιχείων, γιατί εκτός από τις θερμικές καταπονήσεις, το εξωτερικό του κτιρίου σας, είναι μόνιμα εκτεθειμένο και στις καιρικές συνθήκες, βροχές χιόνια κ.τ.λ. . Ο σωστός συνδυασμός λοιπόν θερμομόνωσης και υγρομόνωσης στο εξωτερικό του κτιρίου σας, θα σας γλυτώσουν τεράστια ποσά που θα χρειαστεί να δαπανήσετε για να επισκευάσετε φθορές που θα συμβούν σε ένα σπίτι που δεν έχει θερμομόνωση και υγρομόνωση. Θα μπορείτε πλέον να αισθάνεστε ασφαλείς ότι δεν θα υπάρξουν απρόβλεπτα ξαφνικά έξοδα για να συντηρήσετε ή ακόμα χειρότερα να επισκευάσετε το ακίνητό σας.

Συμπέρασμα

Η επιλογή να επενδύσετε στη μόνωση του ακινήτου σας, είναι ο πιο σημαντικός τρόπος να μειώσετε τις δαπάνες του οικογενειακού σας προϋπολογισμού. Θα δείτε άμεσα οφέλη στο πορτοφόλι σας, από τα χρήματα που θα γλιτώσετε για να θερμάνετε και να ψύξετε το χώρο σας, θα κοιμάστε ήσυχοι ότι δεν θα χρειαστεί ξαφνικά να ανατρέψετε τα πάντα στον οικονομικό προγραμματισμό σας για να επισκευάσετε απρόοπτες φθορές. Το ακίνητό σας θα αποκτήσει πρόσθετη αξία, η περιουσία σας θα αναβαθμιστεί ειδικά αν σκοπεύετε να το ενοικιάσετε ή να το πουλήσετε (όπου πλέον είναι υποχρεωτικό το ενεργειακό πιστοποιητικό το οποίο και αποτυπώνει την ενεργειακή βαθμολογία του ακινήτου). Εκτός από τα χρηματικά οφέλη που θα έχετε, από την ενεργειακή ασφάλεια που θα νιώσετε επιτέλους, εξίσου σημαντική είναι και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής που θα έχετε μέσα στο σπίτι σας. Η θερμική άνεση που θα απολαμβάνετε εσείς και η οικογένεια σας πλέον τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι είναι αξία ανεκτίμητη και ίσως μερικές φορές αξία ισχυρότερη και από το οικονομικό όφελος. Φυσικά όταν μιλάμε για σωστή θερμομόνωση και υγρομόνωση, εννοείται ότι μιλάμε για πιστοποιημένα συστήματα, πιστοποιημένα υλικά και πιστοποιημένους εφαρμοστές – συνεργεία. Για να μεγιστοποιήσετε και να εξασφαλίσετε την επένδυση που θα κάνετε με τη μόνωση του κτιρίου σας, επιβάλλεται να γίνει σωστή μελέτη των αναγκών που έχει το ακίνητο σας, και σωστή εφαρμογή με τα κατάλληλα υλικά. Αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξης του Πανελληνίου Συνδέσμου Εταιριών Μόνωσης (ΠΣΕΜ) Να αποτελεί εχέγγυο ασφάλειας – ποιότητας για τους ωφελούμενους καταναλωτές, να διασφαλίζει  την άρτια παροχή υπηρεσιών από πιστοποιημένους τεχνικούς μονώσεων με αποτέλεσμα να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη της επένδυσης σας, να αισθανθείτε ασφάλεια και σιγουριά  με το ακίνητό  σας, να εξασφαλίσετε την μακροζωία της περιουσία σας.
 
*¶ρθρο του κυρίου Ανάργυρου Ανδρέου, Προέδρου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εταιρειών Μόνωσης - Π.Σ.Ε.Μ.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ

  • Προηγμένες λύσεις βιώσιμης δόμησης από την Κεραμουργία Βορείου Ελλάδος (ΚΕΒΕ)

    Με επίκεντρο τη βιώσιμη δόμηση, η Κεραμουργία Βορείου Ελλάδας – ΚΕΒΕ παράγει και διαθέτει στην εγχώρια και διεθνή αγορά άριστης ποιότητας, καινοτόμα και «πράσινα» δομικά κεραμικά προϊόντα και ολοκληρωμένες λύσεις κατασκευής, αξιοποιώντας μία παράδοση 90 ετών στο χώρο της κεραμοποιίας. τηλ: 23410 75570 Περισσότερα
  • Η θερμομόνωση έχει όνομα.

    Η Knauf Insulation από τους πιο μεγάλους παραγωγούς μονωτικών υλικών, παγκοσμίως. Τοp προϊόντα της: Πετροβάμβακας, Φυσικός Ορυκτοβάμβακας, πλάκες από ξυλόμαλλο, διαπνέουσες μεμβράνες. τηλ: 211 7107007 Περισσότερα
  • Χρωματίστε με οικολογικά χρώματα VECHRO

    Τα οικολογικά, άοσμα και ανθεκτικά χρώματα της Vechro είναι κατάλληλα για κάθε εσωτερική και εξωτερική επιφάνεια! Η Vechro προσφέρει προϊόντα υψηλής ποιότητας & αισθητικής με άριστη αντοχή στο χρόνο και συμμορφωμένα με τα πιο αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια! τηλ: 210-4816101-3 Περισσότερα
  • FIBRAN, η παγκόσμια ελληνική βιομηχανία μονωτικών υλικών

    Η FIBRAN είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός μονωτικών υλικών στη χώρα μας και ένας από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη. Αποτελεί επιλογή των μεγαλύτερων μελετητικών αρχιτεκτονικών γραφείων και τεχνικών εταιρειών, συμμετέχοντας σε μεγάλα έργα και σε εκατομμύρια κατοικίες σε όλη την υφήλιο. τηλ: 2310 682425, 2310 692700 Περισσότερα
  • MAPEI HELLAS S.A.

    Mapetherm System : Συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης από τη Mapei Tα Mapetherm System είναι πιστοποιημένα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης που αναβαθμίζουν ενεργειακά και αισθητικά τα κτήρια, έχουν εξαιρετική σχέση απόδοσης τιμής και είναι ανθεκτικά στο χρόνο. τηλ: 2262071906, 2262440561 Περισσότερα
  • Maliouris Group: Από τη βάση στην κορυφή!

    Η Μαλιούρης Group αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες παραγωγής προϊόντων στέγασης και δόμησης στην Ελλάδα, με ιστορία 90 χρόνων στο χώρο των κατασκευών. τηλ: 2310792205 Περισσότερα