Την περίσσια kwh του καλοκαιριού, ο χρήστης την εκχύει στο δίκτυο και μπορεί και την «τραβάει» πίσω το χειμώνα.

Το net metering είναι ένα απλό και ξεκάθαρο πρόγραμμα, στο οποίο συμψηφίζονται μόνο κιλοβατώρες.

Η ετήσια εξοικονόμηση κυμαίνεται από 2.500¤ έως 3.000¤ καθΆ όλη τη διάρκεια της σύμβασης, διάγραμμα 2.

Με το net metering, ο επενδυτής μειώνει τις δαπάνες ηλεκτρισμού κατακόρυφα, έχοντας ετήσιο όφελος, που μπορεί να ξεπερνά τις 7.000 ευρώ.

Νet metering is business

Διαβάστηκε από 6647 αναγνώστες -

Τα 10MW που έχουν ήδη εγκατασταθεί από επιχειρήσεις και σπίτια, στην Ελλάδα, αποδεικνύουν και στην πράξη, μετά από έναν ολόκληρο χρόνο λειτουργίας του net metering, τα σημαντικά κέρδη που μπορεί να προσφέρει, σε όσους το επιλέξουν.

 
       Μπαίνουμε ήδη στο 2ο χρόνο εφαρμογής του ενεργειακού συμψηφισμού (net metering) στην Ελλάδα και κατά κοινή ομολογία θεωρείται το πιο αξιόπιστο εργαλείο εξοικονόμησης ενέργειας και κατΆ επέκταση χρημάτων που εφαρμόζεται σήμερα στην χώρα μας. To net metering, δεν έχει πάρει μέχρι σήμερα το μερίδιο που του αντιστοιχεί και αυτό οφείλεται σε παράγοντες που δεν σχετίζονται με το πρόγραμμα αλλά με την γενικότερη πολιτικοοικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας. Παρά τις συνθήκες αυτές όμως, έχουν ήδη εγκατασταθεί 10MW από επιχειρήσεις και σπίτια, με εντυπωσιακά, για την τσέπη τους, αποτελέσματα. Και αυτό γιατί το net metering είναι ένα απλό ξεκάθαρο πρόγραμμα, στο οποίο συμψηφίζονται μόνο κιλοβατώρες. Δεν υπάρχει καμία απολύτως οικονομική συναλλαγή με το κράτος όπως και δεν υπάρχει και καμία οικονομική συμφωνία. Το επισημάνουμε αυτό, διότι το κράτος έχει δείξει ιδιαίτερη συνέπεια στο να είναι ασυνεπής με τις συμφωνίες που κλείνει με τους ιδιώτες, είτε αλλάζοντας συμφωνημένες τιμές, είτε αυξάνοντας τη φορολογία, είτε βάζοντας ακόμα και κάποιες έκτακτες εισφορές επί του τζίρου.  

«Μπαταρία» για το χειμώνα

       Tο net metering αποτελεί το πλέον ενδεδειγμένο πρόγραμμα εξοικονόμησης για ιδιώτες και επιχειρήσεις, διότι απλά, συμψηφίζει την παραγωγή [(Π_kwh) με την κατανάλωση (K_kwh). Απλουστευμένα, το όφελος του χρήστη είναι απλό και καθαρό και ισούται με το Δέλτα kwh σε κύκλο δωδεκαμήνου (σ.σ. Δ Όφελος= Παραγωγή (kwh) – Κατανάλωση (kwh)]. Το γεγονός του 12μηνου συμψηφισμού δίνει επιπλέον όφελος στον χρήστη γιατί την περίσσια kwh του καλοκαιριού, την εκχύει στο δίκτυο και μπορεί και την «τραβάει» πίσω το χειμώνα, πληρώνοντας μόνο τα τέλη δικτύου. Ουσιαστικά το δίκτυο λειτουργεί ως μπαταρία για τις ανάγκες του χειμώνα.

Τα ελληνικά παραδείγματα που δείχνουν το «δρόμο»

       Στις επόμενες σελίδες θα δούμε πως λειτουργεί το net metering στην πράξη, μέσα από τη μελέτη συγκεκριμένων παραδειγμάτων, εμπορικής χρήσης. Πρόκειται για δύο συστήματα 14,4kWp και 17,4kWp, η «ταυτότητα» των οποίων έχει ως εξής:
Ταυτότητα 1ου έργου και Εταιρεία:  Automotivo  ΑΕΒΕ  Περιοχή: Γέρακας,  Διεύθυνση: Καστοριάς 13, 15344,  Τύπος: Προσανατολισμός Νότιος, Τιμολόγιο  Παρόχου: Γ22 (Επαγγελματικό), Κατανάλωση: 20.857kWh ετησίως,  Εγκατεστημένη ισχύς: 14.4 kW,  Φ/Β πάνελ (Μοντέλο): S19_300W,  Αντιστροφέας (Μοντέλο): SMA STP 15000TL,  Σύστημα στήριξης:  Πίνακες ΑC,  Πίνακες DC


Παράμετροι έργου  Ονομαστική Ισχύς Πάνελ: 300 W  Απαιτούμενα τεμάχια πάνελ: 48  Κόστος: 1,288.86 ¤/kWp,  Γήρανση Φ/Β: 0,70%,  Ενεργειακή επίδοση συστήματος: 1500 kWh/kWp , ετήσια παραγωγή ενέργειας: 21600.0 kWh , ετήσια κατανάλωση: 20857 kWh, μεταβολή κατανάλωσης/έτος: 1.00%,  ταυτοχρονισμός παραγωγής Φ/Β & καταναλώσεων: 70.00% , κόστος αγοράς kWh από πάροχο 0.08259¤  Μεταβολή κόστους kWh ανά έτος 0.03%  Κόστος ΕΤΜΕΑΡ 0.02821 ¤/kWh  Kόστος χρήσης δικτύου: 0.00489 ¤/kWh,  κόστος χρήσης διανομής:  0.019 ¤/kWh,  κόστος Λειτουργίας & Συντήρησης :  500 ¤/έτος

To case study ενός συστήματος 14.4kWp

       H επιχείρηση Automotivo ΑΕΒΕ, θέλοντας να εξοικονομήσει πόρους, αποφάσισε την εγκατάσταση ενός Φ/Β συστήματος 14,4 kWp για να καλύψει τις ανάγκες της σε ηλεκτρική ενέργεια, στον εκθεσιακό της χώρο. Στη μελέτη που προηγήθηκε λήφθηκαν υπόψη μεταξύ άλλων η συνολική ετήσια κατανάλωση της επιχείρησης (21000 kWh), το συνολικό κόστος, ο διαθέσιμός χώρος για την τοποθέτηση του Φ/Β συστήματος, η ενεργειακή απόδοση και φθορά του Φ/Β συστήματος και το ηλιακό δυναμικό της περιοχής εγκατάστασης. Το Φ/Β πλαίσιο που προτιμήθηκε είναι το aleo S19.300 λόγω της υψηλής ενεργειακής του απόδοσης και η συνολική επιφάνεια τοποθέτησης τους ανέρχεται σε περίπου 80 τ.μ. επί της στέγης. Το κόστος εγκατάστασης του συστήματος υπολογίστηκε περίπου στις 19.000 ¤ (κόστος εξοπλισμού, εγκατάστασης, τέλη σύνδεσης) και δεν περιλαμβάνει το κόστος ΦΠΑ καθώς αυτό συμψηφίζεται. Το κόστος αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τον πάροχο ανέρχεται σε 0,08259 ¤/kWh και με δεδομένο ότι παραμένει αμετάβλητο για το σύνολο της διάρκειας της σύμβασης συμψηφισμού (διάρκεια 20 έτη), καταλήγουμε στο πίνακα 1. Βάσει του ωραρίου λειτουργίας της έκθεσης (ΔΕΥ-ΠΑΡ / 09:00 – 21:00), o ταυτοχρονισμός του συστήματος υπολογίζεται στο 70%. Στη μελέτη παρουσιάζεται το βέλτιστο (100%) και το χείριστο σενάριο (0%) για την αναγωγή συνολικών αποτελεσμάτων. Σε κάθε περίπτωση η απόσβεση του συστήματος κυμαίνεται από 5,3 έως 7,0 έτη, ενώ στο τέλος της σύμβασης ενεργειακού συμψηφισμού η επιχείρηση θα έχει εξοικονομήσει συνολικά από 87.000 ¤ έως 96.000 ¤, (διάγραμμα 1).

Τα ελληνικά παραδείγματα που δείχνουν το «δρόμο»

Ταυτότητα 2ου έργου , Εταιρεία: Automotivo ΑΕΒΕ  Περιοχή: Γέρακας,  Διεύθυνση: Καστοριάς 15, 15344, Τύπος: Προσανατολισμός Νότιος,  Τιμολόγιο Παρόχου: Γ22 (Επαγγελματικό),  Κατανάλωση: 32.505 kWh ετησίως,  Εγκατεστημένη ισχύς: 17.4 kW  Φ/Β πάνελ (Μοντέλο): S19_300W  Αντιστροφέας (Μοντέλο): SE17K-ER-01,  Σύστημα στήριξης  Πίνακες ΑC,    Πίνακες DC

Παράμετροι έργου , Ονομαστική Ισχύς Πάνελ: 300 W,  Απαιτούμενα τεμάχια πάνελ: 58  Κόστος: 1,315.24 ¤/kWp,  Γήρανση Φ/Β: 0,70%,  Ενεργειακή επίδοση συστήματος: 1500 kWh/kWp, ετήσια παραγωγή ενέργειας: 21600.0 kWh,  ετήσια κατανάλωση: 32505 kWh,  μεταβολή κατανάλωσης/έτος: 1.00% , ταυτοχρονισμός παραγωγής Φ/Β & καταναλώσεων: 70.00%,  κόστος αγοράς kWh από πάροχο: 0.08259¤, μεταβολή κόστους kWh ανά έτος:0.03% , Κόστος ΕΤΜΕΑΡ 0.02821 ευρώ/kWh, κόστος χρήσης δικτύου 0.00489 ευρώ/kWh , κόστος χρήσης διανομής 0.019 ¤/kWh,  κόστος λειτουργίας & συντήρησης : 500 ¤/έτος

To case study ενός συστήματος 17.4kWp

       Aντίστοιχα, η επιχείρηση Automotivo ΑΕΒΕ θέλησε να εξοικονομήσει πόρους και στο χώρο του συνεργείου της και έτσι προχώρησε στην εγκατάσταση ενός Φ/Β συστήματος 17,4 kWp για να καλύψει τις ανάγκες του, σε ηλεκτρική ενέργεια. Στη μελέτη που προηγήθηκε λήφθηκαν υπόψη μεταξύ άλλων η συνολική ετήσια κατανάλωση της επιχείρησης (32500 kWh), το συνολικό κόστος, ο διαθέσιμός χώρος για την τοποθέτηση του Φ/Β συστήματος, η ενεργειακή απόδοση και φθορά του Φ/Β συστήματος και το ηλιακό δυναμικό της περιοχής εγκατάστασης. Το Φ/Β πλαίσιο που προτιμήθηκε είναι το aleo S19.300 λόγω της υψηλής ενεργειακής του απόδοσης και η συνολική επιφάνεια τοποθέτησης τους ανέρχεται σε περίπου 98 τ.μ. επί της στέγης. Το κόστος εγκατάστασης του συστήματος υπολογίστηκε περίπου στις 23.000 ευρώ (κόστος εξοπλισμού, εγκατάστασης, τέλη σύνδεσης) και δεν περιλαμβάνει το κόστος ΦΠΑ καθώς αυτό συμψηφίζετε. Το κόστος αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τον πάροχο ανέρχεται σε 0,08259 ¤/kWh και με δεδομένο ότι παραμένει αμετάβλητο για το σύνολο της διάρκειας της σύμβασης συμψηφισμού (διάρκεια 20 έτη), καταλήγουμε στο πίνακα 1.
Bάση του ωραρίου λειτουργίας του συνεργείου (ΔΕΥ-ΠΑΡ / 07:00 – 18:30), o ταυτοχρονισμός του συστήματος υπολογίζεται στο 70%. Στη μελέτη παρουσιάζεται το βέλτιστο (100%) και το χείριστο σενάριο (0%) για την αναγωγή συνολικών αποτελεσμάτων. Σε κάθε περίπτωση η απόσβεση του συστήματος κυμαίνεται από 5,3 έως 7,0 έτη ενώ στο τέλος της σύμβασης ενεργειακού συμψηφισμού η επιχείρηση θα έχει εξοικονομήσει συνολικά από  105.000 ευρώ έως 116.000 ευρώ, (διάγραμμα 1).

To who is who της Automotivo

       Ο όμιλος Επιχειρήσεων Θωμά Τρομπούκη - Automotivo είναι από τους σημαντικούς ομίλους αυτοκινήτου, με δραστηριότητα ως εξουσιοδοτημένος Dealer της PEUGEOT, CHEVROLET & SSANGYONG και με υπερσύγχρονες μονάδες μεταχειρισμένων οχημάτων, εγκατάστασης υγραεριοκίνησης και φανοποιεία. Από το 1992 μέχρι σήμερα μέσω στρατηγικών συνεργασιών και επιλογών ο όμιλος έχει αναπτύξει το δίκτυο καταστημάτων του καλύπτοντας όλη την Αττική.  Με καταστήματα σε Γέρακα, Γλυκά Νερά  και Κηφισίας - Χαλάνδρι, ο όμιλος Automotivo στοχεύει στη συνεχή βελτίωση των υπηρεσιών του για την άριστη εξυπηρέτηση των πελατών. Η εδραίωση της Automotivo στον κλάδο του αυτοκινήτου αποτέλεσε σημαντική πρόκληση και μεγάλο στοίχημα, που εκφράστηκε μέσα από την ανοδική της πορεία, έχοντας χτίσει βήμα-βήμα σχέσεις εμπιστοσύνης και ασφάλειας με τους πελάτες της. Automotivo Group www.automotivo.gr

Ετήσιο όφελος άνω των 7.000 ευρώ

       Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, είναι εύκολα κατανοητό ότι η εξοικονόμηση που προκύπτει είναι σημαντική και στις δύο εφαρμογές. Ο επενδυτής μειώνει τις δαπάνες ηλεκτρισμού κατακόρυφα έχοντας ετήσιο όφελος, που μπορεί να ξεπερνά τις 7.000 ευρώ, καθώς και διασφαλίζεται από κάθε αύξηση στο κόστος ενέργειας για τα επόμενα χρόνια. Ο εσωτερικός βαθμός απόδοσης καθιστά την επένδυση ελκυστική και ταυτόχρονα οι ιδιοκτήτες αναβαθμίζουν ενεργειακά τα κτίρια τους με επιπλέον προσδοκώμενα οφέλη.  

¶ρθρο του κ. Σωτηρίου Γιώργου, Τεχνικού υποστήριξης & After Sales, aleo solar GmbH 





 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΑΥΤΟ-ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ