Τα πάντα γύρω από τα δομικά υλικά. Εξοικονομήστε σωστά.

Υπο...δομές Οικονομίας

Διαβάστηκε από 19010 αναγνώστες -

Μειώστε τις ενεργειακές απώλειες ενός κτιρίου επιλέγοντας τα κατάλληλα δομικά υλικά.

 
Δομικά υλικά - Μάθημα 1ο
Οι κατηγορίες και Ο ρόλος τους στην ενεργειακή κατάταξη του κτιρίου

Τι θα μάθουμε σήμερα;

Ας βάλουμε κάτω τα δεδομένα μας ώστε να μάθουμε ό, τι πρέπει να ξέρουμε για ορισμένα δομικά υλικά. Θα μας βοηθήσει να ενημερωθούμε και να  βρούμε σωστές λύσεις για να αποκλείσουμε το κρύο από το σπίτι μας το Χειμώνα και την ζέστη το Καλοκαίρι.

Δομικά υλικά ονομάζονται τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην ανέγερση κτισμάτων.

Τέτοια υλικά είναι τα παραδοσιακά, αυτά που χρησιμοποιούσε ο άνθρωπος μέχρι τον 19ο αιώνα όπως η πέτρα, το ξύλο, τα τούβλα ή το γυαλί, ενώ σήμερα υπάρχει και μια μεγάλη ποικιλία νεώτερων υλικών όπως ο χάλυβας, τα μονωτικά υλικά, το αλουμίνιο και το τσιμέντο, το οποίο σε συνδυασμό με αδρανή υλικά, νερό και πρόσθετες ουσίες αποτελούν το σκυρόδεμα, ένα από τα πλέον χρήσιμα δομικά υλικά. 


Στην κατηγορία των δομικών υλικών συμπεριλαμβάνονται τόσο τα κονιάματα όσο και τα χρώματα, επειδή είναι απαραίτητα για τη λειτουργία ενός τεχνικού έργου, παρόλο που δεν μετέχουν στη διαδικασία του «χτισίματος» με τη στενή σημασία του όρου.
 
Κατηγορίες
Τα φυσικά δομικά υλικά είναι διαθέσιμα στη φύση, όπως για παράδειγμα το ξύλο, οι πέτρες, ο πυλός, ενώ τα τεχνητά δομικά υλικά παράγονται με τεχνικά μέσα και σε αυτά συγκαταλέγονται το σκυρόδεμα, ο χάλυβας, το γυαλί κ.τ.λ.

Μια περαιτέρω διάκριση των τεχνητών υλικών γίνεται ανάλογα με τις βασικές χαρακτηριστικές τους ιδιότητες, κι έτσι προκύπτουν οι εξής κατηγορίες:
  • κεραμικά (π.χ. σκυρόδεμα),
  • μέταλλα (π.χ. χάλυβας, αλουμίνιο),
  • πολυμερή (π.χ. πολυουρεθάνη, εποξειδικές ρητίνες) και
  • σύνθετα υλικά (συνδυασμοί των προηγούμενων τριών κατηγοριών).
Ο ρόλος τους στην ενεργειακή κατάταξη του κτιρίου
Τα δομικά υλικά παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή κατανάλωση ενός κτιρίου μπορούν και να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό ην ενεργειακή κατάταξή του. Ο συντελεστής θερμοπερατότητας του κελύφους καθορίζεται στην ουσία από την θερμική συμπεριφορά (αυτό που ονομάζουμε συντελεστή θερμικής αντίστασης “λ”) του κάθε δομικού υλικού, αλλά και την αλληλουχία με την οποία αυτά χρησιμοποιούνται.

Θα μπορούσαμε, ανάλογα με τη μεθοδολογία κατασκευής, να κατατάξουμε τις εξωτερικές τοιχοποιίες σε τρεις γενικές κατηγορίες:
  • τις ελαφρές,
  • τις μέσες (ή σύμμικτες) και
  • τις βαριές τοιχοποιίες.
Και στις τρεις περιπτώσεις, τα υλικά με τον χαμηλότερο συντελεστή θερμικής αντίστασης (λ) είναι αυτά που καθορίζουν σε ποσοστό έως και 60% την συνολική ενεργειακή συμπεριφορά του κτιρίου, αυτά είναι τα μονωτικά υλικά. Η εξέλιξη τους συνεχίζεται εντυπωσιακά και στις μέρες μας. Η συνήθης τοποθέτηση το μονωτικού υλικού στο κέλυφος του κτιρίου είναι στην εξωτερική πλευρά της τοιχοποιίας.
Με αυτόν τον τρόπο το κτίριο «θωρακίζεται» από την επιρροή των εξωτερικών συνθηκών, ενώ παράλληλα μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης υγρασίας και μούχλας.

Για το σημερινό μάθημα το υλικό υπογράφει ο κ. Στέφανος Παλλαντζάς, Πολιτικός  Μηχ/κος NTUA & Προέδρου ΔΣ Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικού Κτιρίου.
 
Στο επόμενο βήμα για την συναρμολόγηση του κεφαλαίου ”Δομικά υλικά” θα μάθουμε για την ενεργειακή αναβάθμιση μέσω των δομικών υλικών, μείνετε συντονισμένοι για να ξέρετε τι και πως πρέπει να πράξετε.
 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

  • Maliouris Group: Από τη βάση στην κορυφή!

    Η Μαλιούρης Group αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες παραγωγής προϊόντων στέγασης και δόμησης στην Ελλάδα, με ιστορία 90 χρόνων στο χώρο των κατασκευών. τηλ: 2310792205 Περισσότερα
  • Προηγμένες λύσεις βιώσιμης δόμησης από την Κεραμουργία Βορείου Ελλάδος (ΚΕΒΕ)

    Με επίκεντρο τη βιώσιμη δόμηση, η Κεραμουργία Βορείου Ελλάδας – ΚΕΒΕ παράγει και διαθέτει στην εγχώρια και διεθνή αγορά άριστης ποιότητας, καινοτόμα και «πράσινα» δομικά κεραμικά προϊόντα και ολοκληρωμένες λύσεις κατασκευής, αξιοποιώντας μία παράδοση 90 ετών στο χώρο της κεραμοποιίας. τηλ: 23410 75570 Περισσότερα
  • FIBRAN, η παγκόσμια ελληνική βιομηχανία μονωτικών υλικών

    Η FIBRAN είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός μονωτικών υλικών στη χώρα μας και ένας από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη. Αποτελεί επιλογή των μεγαλύτερων μελετητικών αρχιτεκτονικών γραφείων και τεχνικών εταιρειών, συμμετέχοντας σε μεγάλα έργα και σε εκατομμύρια κατοικίες σε όλη την υφήλιο. τηλ: 2310 682425, 2310 692700 Περισσότερα
  • Η θερμομόνωση έχει όνομα.

    Η Knauf Insulation από τους πιο μεγάλους παραγωγούς μονωτικών υλικών, παγκοσμίως. Τοp προϊόντα της: Πετροβάμβακας, Φυσικός Ορυκτοβάμβακας, πλάκες από ξυλόμαλλο, διαπνέουσες μεμβράνες. τηλ: 211 7107007 Περισσότερα
  • MAPEI HELLAS S.A.

    Mapetherm System : Συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης από τη Mapei Tα Mapetherm System είναι πιστοποιημένα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης που αναβαθμίζουν ενεργειακά και αισθητικά τα κτήρια, έχουν εξαιρετική σχέση απόδοσης τιμής και είναι ανθεκτικά στο χρόνο. τηλ: 2262071906, 2262440561 Περισσότερα
  • ΧΑΛΚΙΣ: Από 1 μικρό κεραμοποιείο στην κατάκτηση της κορυφής!

    Η ΧΑΛΚΙΣ, ιδρύθηκε το 1952. Έχοντας συμπληρώσει πάνω από μισό αιώνα λειτουργίας, είναι μία από τις σημαντικότερες ελληνικές βιομηχανίες ειδών κεραμοποιίας με εγγύηση ποιότητας σε όλα τα στάδια παραγωγής, διεθνείς πιστοποιήσεις και σεβασμό στο περιβάλλον. τηλ: 22210 55080, 22620 59412 Περισσότερα
  • ROTOSAL ΣΥΡΜΟΣ - ΛΕΒΑΝΤΗΣ ΑΒΕΕ

    Με την κατάργηση του βόθρου απαλλάσσεστε άμεσα από τα έξοδα που τον συνοδεύουν. Το νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το πότισμα του κήπου, κάνοντας έτσι σημαντική οικονομία στον λογαριασμό του νερού. τηλ: 22610 23511-2 Περισσότερα