Ξενώνας ¶ρτεμις | Λεβίδι Αρκαδίας | 17,1kW. Στη θέση στάθμευσης οχημάτων.

Ξενώνας Λευτέρη-Λουκίας | Νεράιδα Τρικάλων | 9,86kW.Τοποθέτηση στη στέγη.

Ξενοδοχείο Δελφίνια | Κέρκυρα | 10kW . Στη στέγη τμήματος του ξενοδοχείου.

Ξενοδοχείο Ηλέκτρα | Πάλαιρος || 11kW. Τοποθέτηση στη στέγη.

Σύμμαχος των ξενοδόχων

Διαβάστηκε από 4010 αναγνώστες -

Το net metering επιβεβαιώνει και στην πράξη, τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει για τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα.

 
Έχοντας κλείσει ήδη τους δώδεκα πρώτους μήνες της εφαρμογής του προγράμματος του ενεργειακού συμψηφισμού (ή net metering), είμαστε σε θέση να διατυπώσουμε με ασφάλεια, τα μοναδικά οφέλη που έχουν οι ξενοδόχοι. Το net metering αυξάνει τα κέρδη στα ξενοδοχεία, μέσω της εξοικονόμησης.

Πολύ εύστοχα, ο τουρισμός στην Ελλάδα, παρουσιάζεται ως «η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας». Με το net metering λοιπόν, γίνεται ένα βήμα παραπάνω και με την βοήθεια του ήλιου, προσφέρεται το… καύσιμο, δωρεάν στην ατμομηχανή. Μετατρέπεται δηλαδή η ατμομηχανή σε ηλεκτρομηχανή.
Σήμερα μάλιστα, υπάρχουν και οι σχετικές αποδείξεις. Πριν παρουσιάσουμε λοιπόν, τους τρόπους με τους οποίους μπορεί κάποιος ξενοδόχος να προχωρήσει στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, ας δούμε συγκεκριμένες εφαρμογές που έλαβαν χώρα τους τελευταίους 12 μήνες στην Ελλάδα και οι οποίες αποδεικνύουν στην πράξη, ότι το net metering, είναι ένα πρόγραμμα υπαρκτό. Με πραγματικά οφέλη για τις «επιχειρήσεις» και με ξενοδόχους που ήδη το εφαρμόζουν με επιτυχία.

Τι είναι η αυτοπαραγωγή ή το Net-metering;

Με το net metering μπορεί κάποιος να παράγει το δικό του ρεύμα με φωτοβολταϊκά στον επαγγελματικό του χώρο. Όταν παράγεται περισσότερο ρεύμα από αυτό που καταναλώνεται, εγχέεται στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ δημιουργώντας ουσιαστικά «αποθεματικό ηλεκτρικής ενέργειας» για την επιχείρηση. Έτσι, όταν δεν υπάρχει αρκετή ηλιοφάνεια (χειμώνας, κακοκαιρία, βράδυ κτλ) μπορεί να γίνει χρήση του «αποθηκευμένου» ρεύματος «τραβώντας» το πίσω από το δίκτυο. Ο ΔΕΔΔΗΕ δεν αγοράζει την πιθανή περίσσια ρεύματος, απλά το μετράει και το αποθηκεύει. Ουσιαστικά η αυτοπαραγωγή δεν απαιτεί την εγκατάσταση μπαταριών που αυξάνουν το κόστος.

Στους 12 μήνες από την έναρξη της εγκατάστασης λαμβάνει χώρα η εκκαθάριση. Εάν στους 12 αυτούς μήνες η παραγωγή είναι μεγαλύτερη από την κατανάλωση δεν επιβαρύνεται η επιχείρηση με κάποιο ποσό για τις κιλοβατώρες αλλά και δε θα πληρωθεί για την ενέργεια που «χάρισε» στο δίκτυο. Εάν η παραγωγή είναι μικρότερη, η επιχείρηση θα πληρώσει για τη διαφορά.

Πώς λειτουργεί η εγκατάσταση

Μία εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με net metering αποτελείται κυρίως από τα φωτοβολταϊκά στοιχεία (πάνελ), τον inverter (αντιστροφέας) και τους 2 μετρητές. Το ρεύμα που παράγεται από τα Φ/Β μετατρέπεται από συνεχές σε εναλλασσόμενο 220V. Η «τροφοδοσία» ηλεκτρικής ενέργειας, με ή χωρίς ήλιο, γίνεται κανονικά μέσω του δικτύου. Αυτό σημαίνει πως και βλάβη να πάθει το σύστημα κατά την διάρκεια της ημέρας, η τροφοδοσία του ξενοδοχείου συνεχίζεται ασταμάτητα από το δίκτυο. Δεν υπάρχει κανένα ρίσκο από τον επιχειρηματία για ευπαθή προϊόντα ή κλιματισμό, φωτισμό κτλ. Συνοψίζοντας λοιπόν θα λέγαμε ότι η εγκατάσταση συνεισφέρει στην εξοικονόμηση των ξενοδοχείων, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την ποιότητα υπηρεσιών που προσφέρονται.

Πού μπορούν να γίνουν εγκαταστάσεις

Τα σταθερά φωτοβολταϊκά συστήματα πρέπει να εγκαθίστανται στον ίδιο ή σε όμορο χώρο (διπλανό οικόπεδο), όπου θα καταναλώνεται το ρεύμα. Επίσης η εγκατάσταση μπορεί να βρίσκεται πάνω σε κτίρια ή άλλες κατασκευές, ή στο έδαφος αρκεί να είναι σύμφωνα με την πολεοδομική νομοθεσία. Αναμένεται ενσωμάτωση στη νομοθεσία και το virtual net metering. Αυτό ουσιαστικά το μέτρο θα επιτρέπει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε χώρο απομακρυσμένο από την κατανάλωση. Για παράδειγμα, μια πανσιόν στο Ναύπλιο δεν έχει χώρο για Φ/Β αλλά διατηρεί ένα οικόπεδο ή ένα οίκημα στο Γαλαξίδι που μπορούν να μπουν Φ/Β. Θα μπορεί η επιχείρηση να παράγει στο Γαλαξίδι και να συμψηφίζει στο Ναύπλιο.

Πώς γίνονται ο συμψηφισμός και οι μετρήσεις

Ο ενεργειακός συμψηφισμός γίνεται στους λογαριασμούς που εκδίδονται από τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας. Η εισερχομένη ενέργεια του δικτύου αφαιρείται από την πράσινη Φ/Β ενέργεια. Εάν η διαφορά είναι θετική αυτή χρεώνεται στον λογαριασμό. Εάν η διαφορά είναι αρνητική, το πλεόνασμα πιστώνεται στον επόμενο λογαριασμό ως ενεργειακό υπόλοιπο. Η μεταφορά πλεονασμάτων μπορεί να συνεχιστεί για όλο το έτος, αλλά ό,τι πράσινη ενέργεια περισσεύει στο τέλος του 12ου μήνα διαγράφεται με την ετήσια εκκαθάριση, χωρίς αποζημίωση (γίνεται μηδενισμός δηλαδή).

Γρήγορη απόσβεση, υψηλή απόδοση

Η απόδοση μίας επένδυσης σε ένα σύστημα net metering είναι σημαντική. Η απόσβεση μπορεί να λάβει χώρα περίπου σε 6 έτη. Αυτό με συντηρητικούς υπολογισμούς (1300 kWh ανά kWP απόδοση ανά έτος) και χωρίς να υπολογιστούν μειωμένες δαπάνες στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις (πλην ΥΚΟ) οι οποίες μειώνονται εάν υπάρχει υψηλό ποσοστό ταυτοχρονισμού. Ο χρόνος απόσβεσης της επένδυσης μειώνεται σημαντικά όταν πετυχαίνεται ταυτοχρονισμός, δηλαδή καταναλώσεις την ώρα της παραγωγής, διότι έτσι δεν υπάρχει επιβάρυνση στα τέλη δικτύου.

Γιατί ένας ξενοδόχος να επενδύσει στο net metering

Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι για τους οποίους ένας ξενοδόχος θα πρέπει να επενδύσει στο net metering, αφού τα οφέλη του για το ξενοδοχείο είναι πολλαπλά και ιδιαίτερα σημαντικά. Πιο συγκεκριμένα, θεωρείται ιδανική επιλογή για τους εξής λόγους:
  • Χαμηλό κόστος ολικής εγκατάστασης: Το κόστος εγκατάστασης είναι εξαιρετικά χαμηλό. Εάν συνδυαστεί και με άλλα συστήματα που καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα π.χ. αντλίες θερμότητας, κάνουν τον χρόνο απόσβεσης σημαντικά χαμηλότερο. Επίσης αποφεύγονται οι μπαταρίες οι οποίες έχουν σημαντικό κόστος εγκατάστασης και συντήρησης. Η «μπαταρία» του ξενοδοχείου είναι το δίκτυο. 
  • Μεγάλη εμπειρία στην ελληνικά αγορά: Τα τελευταία 10 χρόνια, η Ελλάδα κατέχει μια από τις υψηλότερες θέσεις παγκοσμίως στην χρήση Φ/Β. Επίσης έχει «μάθει» και από τα λάθη της και πλέον σήμερα υπάρχει μεγάλη τεχνογνωσία. 
  • Χαμηλό κόστος συντήρησης: Οι περισσότεροι κατασκευαστές φωτοβολταϊκών προσφέρουν 25ετή εγγύηση, όσο δηλαδή και η διάρκεια της σύμβασης. Χωρίς μπαταρίες και με κατάλληλο εξοπλισμό, τα περιθώρια ζημιών και οι ανάγκες συντήρησης είναι περιορισμένες.
  • Προστασία από αυξήσεις και φόρους: Ο συμψηφισμός είναι ενεργειακός και όχι με βάση τιμές που αλλάζουν, οπότε οι αυξήσεις τιμών αφήνουν ανεπηρέαστο τον αυτοπαραγωγό. Αντιθέτως, αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας θα μικρύνουν σημαντικά το χρόνο απόσβεσης την επένδυσης. 
  • Υποδομή που δεν χάνει αξία: Ο επενδυτής αυτοπαραγωγός, εφόσον χρησιμοποιήσει ποιοτικά υλικά, θα έχει στα χέρια του μία εγκατάσταση με διάρκεια ζωής τουλάχιστον τα 25 έτη. Με απλά λόγια, δε θα χρειαστεί να παρέμβει διορθωτικά. Ενδεχομένως εάν θέλει μπορεί στο μέλλον να επεκτείνει την εγκατάσταση. 
  • Επανασχεδιασμός της λειτουργίας του ξενοδοχείου βάση των Φ/Β με τεράστια οικονομικά οφέλη: Η δυνατότητα εγκατάστασης αντλίας θερμότητας επιτρέπει τη μείωση του κόστους θέρμανσης και ψύξης. Η αντλία απλά θα «καίει» ρεύμα που το δίνουν τα Φ/Β. Επίσης υπάρχει δυνατότητα ενσωμάτωσης ηλεκτρικών ξενοδοχειακών οχημάτων και ανανέωση ή αντικατάσταση του υφιστάμενου στόλου. Με τον τρόπο αυτό επιτυχγάνεται 100% απορρόφηση την πράσινης ενέργειας. Επίσης είναι δυνατή η δημιουργία σταθμού φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων ως μια επιπλέον υπηρεσία του ξενοδοχείου στους πελάτες τους. 
  • Ακόμα και αυτονομία σε διακοπή ρεύματος: Με την εγκατάσταση ενός inverter on/off grid και μπαταριών υπάρχει η δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας και αυτονομίας σε περίπτωση διακοπής.
  • Με προοπτική απεξάρτησης από το δίκτυο: Με εγκατάσταση μπαταριών μπορεί στο μέλλον να επιτευχθεί απόλυτη ενεργειακή αυτονομία και διακοπή της σύνδεσης και της σύμβασης Net Metering εφόσον το επιτρέψει η νομοθεσία. 
  • Μείωση εξόδων: Με την περιορισμένη ρευστότητα λόγω της κρίσης η εξασφάλιση μειωμένων εξόδων είναι στρατηγικής σημασίας. Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του μειωμένου κόστους συνολικής λειτουργίας του ξενοδοχείου, όπως φωτισμός, θέρμανση, ψύξης κτλ αυξάνει την μακροπρόθεσμη κερδοφορία. Να αναφέρουμε ως παράδειγμα πως ένα ξενοδοχείο στο Καρπενήσι ξεκινάει να καίει πετρέλαιο από Οκτώβριο μέχρι και Μάιο. Με τις κατάλληλες παρεμβάσεις μπορεί να μειώσει σημαντικά τα λειτουργικά του έξοδα. 
  • ¶μεσο έξοδο που εκπίπτει: Η επένδυση εκπίπτει ως έξοδο μειώνοντας άμεσα το βάρος του φόρου στα κέρδη της επιχείρησης.
  • Πράσινο Πιστοποιητικό = αύξηση κρατήσεων: Τα φωτοβολταϊκά είναι ένας ακόμη τρόπος να δείξει η επιχείρηση το ενδιαφέρον για το περιβάλλον άμεσα και έμπρακτα στην αγορά. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το 60% των πελατών, όταν έχουν να επιλέξουν μεταξύ 2 καταλυμάτων, ίδιας τοποθεσίας, ίδιας ποιότητας και ιδίων υπηρεσιών, επιλέγουν να μείνουν σε εκείνο που φέρει πράσινο πιστοποιητικό.

Τι πρέπει να προσέξει ένας ξενοδόχος κατά την επιλογή του φ/β εξοπλισμού
Τα Φ/Β πάνελ εάν και στις φωτογραφίες ή στα τεχνικά φυλλάδια παρουσιάζονται ως όμοια, στην πραγματικότητα υπάρχουν συγκλονίστηκες διαφορές. Απόδειξη είναι η σημερινή κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα από υλικά που εγκαταστάθηκαν πριν 2-3 έτη και είναι πλέον παντελώς άχρηστα. Οι επενδυτές ψάχνουν να βρουν τους προμηθευτές, οι εγγυήσεις είναι ανύπαρκτες παρόλο που ευαγγελιζόντουσαν αδιάλειπτη λειτουργία για 25 χρόνια και τελικά το αποτέλεσμα είναι οι επενδύσεις να μην είναι βιώσιμες. Θα πρέπει οι υποψήφιοι αγοραστές να προσέχουν τα παρακάτω:
l Ημερομηνία κατασκευής πλαισίων. Να προμηθευτούν υλικά νέας τεχνολογίας με ημερομηνία κατασκευής εντός των τελευταίων 6 μηνών.
  • l Πιστοποιητικό κατασκευής εργοστασίου για κάθε πάνελ. Να γνωρίζετε διεύθυνση, τηλέφωνο και τρόπο επικοινωνίας σε περίπτωση ανάγκης. 
  • l Τεχνική υποστήριξη των Φ/Β πλαισίων και after sales support στην Ελλάδα με τηλέφωνα επικοινωνίας 
  • l Εγχειρίδιο εγκατάστασης για την σωστή εγκατάσταση και συντήρηση τους στην 25ετία
  • l Εγγυήσεις γραπτώς στα Ελληνικά με απευθείας τηλέφωνο επικοινωνίας της εταιρείας πάνελ που να σας επιβεβαιώνει τις εν λόγω εγγυήσεις
  • l Σε περίπτωση βλάβης των πλαισίων με ευθύνη του κατασκευαστή, «Κάλυψη του κόστους αντικατάστασης και μεταφοράς των νέων πλαισίων καθώς και κάλυψη του κόστους απεγκατάστασης και εγκατάστασης των πλαισίων»
  • l Πιστοποιητικό ανακύκλωσης από την PV Cycle ή άλλου αντίστοιχου πιστοποιημένου φορέα προκειμένου να μην επιβαρυνθεί ο επενδυτής στο μέλλον για τυχόν κόστος ανακύκλωσης 
  • l Πιστοποιητικό προέλευσης που θα εξασφαλίζει τη μη καταβολή επιπλέον δασμών σε περίπτωση ελέγχου. Προμήθεια εξοπλισμού από εταιρίες που δεν τηρούν την νομοθεσία του antidumping, επιφέρουν πρόστιμο που θα καλεστούν να πληρώσουν οι εγκαταστάτες ή οι ιδιοκτήτες των έργων
  • l Επιλογή επώνυμου και πιστοποιημένου κατασκευαστή Φ/Β πλαισίων. Οι πειραματισμοί να μη γίνουν κυριολεκτικά πάνω από το κεραμίδι του επενδυτή. 
  • l Ιδιαίτερη προσοχή στις «μακροχρόνιες» εγγυήσεις. Η βαρύτητα της εγγύησης είναι ίση με την αξιοπιστία και την φερεγγυότητα του κατασκευαστή. Υπάρχουν 25ετης εγγυήσεις που δίνονται από εταιρείες που είναι 30 και πλέον χρόνια στην αγορά και υπάρχουν 25ετής ή και παραπάνω εγγυήσεις που δίνονται από εταιρείες no name που είναι στο χώρο μερικούς μήνες. 
  • l Να γίνει επιλογή πιστοποιημένων από ανεξάρτητους φορείς πλαισίων. Ιδιαίτερη προσοχή στην ημερομηνία λήξης των πιστοποιητικών που προσκομίζονται.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί για τους υποψήφιους επενδυτές πως ο εξοπλισμός και κυρίως τα Φ/Β, τοποθετούνται επί τούτου σε σημείο που τα «βλέπει» ο ήλιος 365 ημέρες το χρόνο. Μόνο ο ποιοτικός εξοπλισμός είναι σε θέση να αντέξει στο εξωτερικό φυσικό περιβάλλον όσο υπόσχονται οι εγγυήσεις. Οι καταπονήσεις που δέχονται τα Φ/Β κυρίως από τον ελληνικό ήλιο και το αλκαλικό (αλμυρό) περιβάλλον είναι συγκλονιστικές. Μια σωστή μελέτη πριν οποιαδήποτε απόφαση θα εξασφαλίσει μια υγιή επένδυση.
Πλέον δεν υπάρχει οικονομική συναλλαγή με το κράτος, το οποίο σε κάθε συμφωνία του, εκ των υστέρων, αποδεικνύεται αφερέγγυο, όπως στο προηγούμενο πρόγραμμα ταριφών, όπου εφαρμόστηκε κούρεμα και αλλαγή συμφωνιών μονομερώς. Το net metering είναι ενεργειακός συμψηφισμός. Δεν εξαρτάται από φορολογίες, ΕΝΦΙΑ, κρατήσεις κτλ. Είναι ένα πρόγραμμα καθαρής εξοικονόμησης που μπορεί να συνεισφέρει θετικά στην κερδοφορία των επιχειρήσεων. Το μόνο πραγματικά που θα πρέπει να προβληματίσει τους επενδυτές είναι η επιλογή του κακού, «no name» και αμφιβόλου προέλευσης εξοπλισμού.  
 
*¶ρθρο του κ. Θανάση Σακκά, Sales Director SEE, MEA & India της Aleo Solar GmbH

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΑΥΤΟ-ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ