High tech ψυγεία για χαμηλή κατανάλωση ενέργειας

High tech ψυγεία για χαμηλή κατανάλωση ενέργειας

Με ένα ή δύο μοτέρ

Με ένα ή δύο μοτέρ

High tech ψυγεία για χαμηλή κατανάλωση ενέργειας

High tech ψυγεία για χαμηλή κατανάλωση ενέργειας

Δίπορτα ψυγεία ή ψυγεία άνω κατάψυξης

Δίπορτα ψυγεία ή ψυγεία άνω κατάψυξης

«Side by side» ψυγεία, τα λεγόμενα και «ντουλάπες»

«Side by side» ψυγεία, τα λεγόμενα και «ντουλάπες»

Με μία εξωτερική πόρτα

Με μία εξωτερική πόρτα

High tech ψυγεία για χαμηλή κατανάλωση ενέργειας

High tech ψυγεία για χαμηλή κατανάλωση ενέργειας

High tech ψυγεία για χαμηλή κατανάλωση ενέργειας

  • High tech ψυγεία για χαμηλή κατανάλωση ενέργειας
  • High tech ψυγεία για χαμηλή κατανάλωση ενέργειας
  • Με ένα ή δύο μοτέρ
  • High tech ψυγεία για χαμηλή κατανάλωση ενέργειας
  • High tech ψυγεία για χαμηλή κατανάλωση ενέργειας
  • Δίπορτα ψυγεία ή ψυγεία άνω κατάψυξης
  • «Side by side» ψυγεία, τα λεγόμενα και «ντουλάπες»
  • Με μία εξωτερική πόρτα
  • High tech ψυγεία για χαμηλή κατανάλωση ενέργειας
  • High tech ψυγεία για χαμηλή κατανάλωση ενέργειας
  • High tech ψυγεία για χαμηλή κατανάλωση ενέργειας

High tech ψυγεία για χαμηλή κατανάλωση ενέργειας

10.370 επισκέψεις στο άρθρο

Ποιος τύπος ψυγείου είναι ο ιδανικός για τις ανάγκες μου; Τι ρόλο παίζουν οι συνθήκες θερμοκρασίας του χώρου; Ποια είναι η ενεργειακή κλάση που ενδείκνυται για χαμηλή κατανάλωση ενέργειας; Όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε την πιο απαραίτητη ηλεκτρική οικιακή συσκευή.

Ποιος δεν έχει επιθυμήσει μία φέτα παγωμένο καρπούζι μέσα στη ζάλη ενός καλοκαιρινού μεσημεριού; Ποιος δεν έχει τσακωθεί με τα αδέρφια ή τη μαμά επειδή ξέχασαν να γεμίσουν τα μπουκάλια με νερό και να τα βάλουν στο ψυγείο με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ένα ποτήρι δροσερό νερό την ώρα που το θέλουν όσο τίποτα άλλο; 

Κοινοποίησέ το αν σου άρεσε »

 
Αυτές και άλλες ιστορίες αποτελούν καθημερινό φαινόμενο μέσα στους μήνες του ελληνικού καλοκαιριού, όταν η ζέστη «τεντώνει» τα νεύρα, μειώνει τις αντιστάσεις και… χαλάει ακόμα και τα πιο ανθεκτικά ψυγεία. Πριν, όμως, σας πιάσει πανικός για την επόμενη κίνηση, δηλαδή την αγορά του νέου ψυγείου, υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη για την σωστή επιλογή και θα τα βρείτε όλα εδώ.
Η τεχνολογία πλέον έχει προχωρήσει τόσο που μπορεί να εξυπηρετήσει ακόμα και τις πιο ιδιαίτερες ανάγκες. Ξεκινώντας από τις πιο απαραίτητες, όπως η τεχνολογία που αποτρέπει τη δημιουργία πάγου στην κατάψυξη και «γλιτώνει» τη διαδικασία της απόψυξης, την τεχνολογία των αισθητήρων υγρασίας για τα νωπά λαχανικά που αυξάνει την περίοδο ζωής τους (τα συρτάρια των λαχανικών φτάνουν σε θερμοκρασία μέχρι και τους 10 βαθμούς Κελσίου) και των αισθητήρων που ρυθμίζουν τους τρόπους κυκλοφορίας του αέρα στον θάλαμο συντήρησης για ομοιόμορφη κατανομή. Επιπλέον, υπάρχει τεχνολογία που συνεχίζει την φωτοσύνθεση των λαχανικών ακόμα και μέσα στο ψυγείο και άλλη που δεν επιτρέπει την συγκέντρωση και μεταφορά των μικροβίων εντός του ψυγείου.

Περνώντας σε πιο εξεζητημένες απαιτήσεις, μια άλλη πολύ σημαντική τεχνολογία είναι η ειδοποίηση πόρτας όταν εκείνη μένει ανοιχτή. Υπάρχουν και «έξυπνα» ψυγεία που βλέπουν τι λείπει από τη λίστα των τροφίμων και στέλνουν ειδοποίηση μέσω email στο σούπερ μάρκετ με την λίστα αγορών, αλλά και ψυγεία με ενδιάμεσο γυαλί, προκειμένου να βρίσκεις αυτό που ψάχνεις χωρίς να ανησυχείς αν φεύγει η ψύξη από το εσωτερικό και καίει περισσότερο ρεύμα. 
 
Πλέον οι σύγχρονες συσκευές είναι εξοπλισμένες με wifi, πίνακες ελέγχου θερμοκρασίας που γράφουν αναλυτικά τις θερμοκρασίες του ψυγείου και φώτα led ώστε να μην υπάρχουν σκοτεινά σημεία στο ψυγείο. Εδώ θα πρέπει να  τονίσουμε ότι υπάρχουν και ψυγεία που διαθέτουν την λειτουργία «vacation mode» με την οποία χαμηλώνει η απόδοσή του τις μέρες που το ψυγείο παραμένει σχεδόν άδειο και δεν χρησιμοποιείται ιδιαίτερα. Από την άλλη, υπάρχει και τεχνολογία ταχείας ψύξης για την κατάψυξη, η οποία μπορεί βέβαια να καταναλώνει πολλή ενέργεια, μπορεί όμως να παγώσει ένα τρόφιμο σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. 
Σαφώς, τέτοιου είδους τεχνολογίες κοστίζουν παραπάνω, αν όμως το αντέχει η τσέπη σας τη δεδομένη στιγμή, η απόσβεση των χρημάτων που θα δώσετε θα γίνει πολύ γρήγορα, καθώς ένα καινούργιο και προηγμένο τεχνολογικά ψυγείο εξοικονομεί χρήματα τόσο με την ενεργειακή του απόδοση όσο και με την καλύτερη και επί μακρότερον συντήρηση των τροφίμων.
 
ΓιΆαυτό και είναι ιδιαίτερα σημαντικό ο καταναλωτής να γνωρίζει τις ανάγκες του, πριν προχωρήσει στην αγορά του ψυγείου. Η ιεράρχηση αναγκών είναι ένα μείζον ζήτημα, η επιτομή του οποίου είναι η χωρητικότητα του εκάστοτε ψυγείου. 
Η χωρητικότητα μετριέται σε λίτρα (lt) και ορίζεται ως ο πραγματικά διαθέσιμος χώρος για αποθήκευση τροφίμων. Σε αρκετά μοντέλα αναγράφονται ξεχωριστά τα λίτρα της ψύξης, της κατάψυξης και η συνολική χωρητικότητα, ενώ πρέπει να γίνει σαφής ο διαχωρισμός μεταξύ της καθαρής χωρητικότητας (δηλαδή όσα τρόφιμα χωράει το ψυγείο) και της μεικτής (ο χώρος για τα τρόφιμα μαζί με τον χώρο που καλύπτουν τα ράφια και οι άλλες προσθήκες του ψυγείου). 

Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι ένα μεγάλο αλλά μισοάδειο ψυγείο, καταναλώνει πολύ περισσότερη ενέργεια από ότι ένα μικρότερο αλλά γεμάτο. Η ενεργειακή κλάση της συσκευής, λοιπόν, πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη και να είναι από «Α» και πάνω, για απόδοση και εξοικονόμηση ταυτόχρονα.
 
Τύποι Ψυγείων
 
Δίπορτα
Τα δίπορτα ψυγεία ή ψυγεία άνω κατάψυξης αποτελούν τον πλέον κλασικό και αναγνωρίσιμο τύπο ψυγείου. Παρά το γεγονός ότι αυτός ο τύπος ψυγείων είναι ο πιο διαδεδομένος, πάντως, δεν χαρακτηρίζεται από μεγάλη εργονομία, καθώς το ράφι όπου αποθηκεύονται τα φρούτα και τα λαχανικά (τα τρόφιμα που αναζητούμε πιο συχνά) είναι στο χαμηλότερο σημείο του ψυγείου. Επιπλέον, ο χώρος της κατάψυξης είναι κατά πολύ μικρότερος από αυτόν της ψύξης.
 
Τρίθυρα
Τα τρίθυρα ψυγεία αποτελούν μια μείξη των ψυγειοκαταψυκτών και «side by side». Ο χώρος της ψύξης βρίσκεται κάτω από τον χώρο της κατάψυξης, η οποία δεν είναι τίποτα άλλο από εξωτερικό ράφι (French door). Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να αποθηκεύσουμε τρόφιμα αυτόνομα σε κάθε επίπεδο της κατάψυξης (εφόσον υπάρχουν δύο ή περισσότερα ράφια). Ο χώρος της ψύξης είναι εξοπλισμένος με δύο πόρτες (φύλλα ντουλάπας), ενώ χαρακτηρίζεται από πλατύτερα ράφια σε σχέση με τα αντίστοιχα των side by side ψυγείων.
 
Καταψύκτες
Οι καταψύκτες χωρίζονται σε μπαούλα και κάθετους και είναι ιδανικοί για μια πολυμελή οικογένεια που χρειάζεται extra αποθηκευτικό χώρο για τα τρόφιμα που αγοράζει σε μεγάλες ποσότητες, όταν και η πίεση χρόνου είναι μεγάλη και δεν επιτρέπει συχνές εξόδους για ψώνια και αγορά φρέσκων τροφίμων.
 
Ψυγειοκαταψύκτες
Οι ψυγειοκαταψύκτες διαθέτουν τον χώρο της κατάψυξης κάτω από αυτόν της ψύξης, πράγμα που τα καθιστά πολύ πιο χρηστικά, καθώς η αναζήτηση τροφίμων στον χώρο της ψύξης είναι πιο συχνή από ότι αυτή στην κατάψυξη. 
Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η χωρητικότητα της κατάψυξης είναι μεγαλύτερη, πράγμα που, αναπόφευκτα, μειώνει τον χώρο της ψύξης σε σχέση με ένα ψυγείο άνω κατάψυξης ίδιας συνολικής χωρητικότητας.
 
Side by side (Ντουλάπες)
Τα «side by side» ψυγεία, τα λεγόμενα και «ντουλάπες» έχουν δύο πόρτες οι οποίες εκτελούν κίνηση παρόμοια με αυτή των φύλλων της ντουλάπας. Η πλατιά (συνήθως δεξιά) πόρτα είναι αυτή της ψύξης, ενώ η πιο στενή αφορά την κατάψυξη. Ο συγκεκριμένος τύπος ψυγείων είναι ιδιαίτερα χρηστικός εργονομικά, καθώς παρέχει εύκολη πρόσβαση στα τρόφιμα τόσο της ψύξης όσο και της κατάψυξης, ενώ απαιτεί και λιγότερο ελεύθερο χώρο για το άνοιγμα της κάθε πόρτας. Από την άλλη, ο κατακόρυφος διαχωρισμός περιορίζει το πλάτος σε κάθε ράφι, με αποτέλεσμα να μην προσφέρει μεγάλη άνεση χώρου. Στα πλεονεκτήματά τους πάντως προστίθενται και οι extra λειτουργίες που διαθέτουν ορισμένα μοντέλα, όπως η έξοδος κρύου νερού ή και πάγου και το mini bar.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε ότι όσον αφορά αυτές τις λειτουργίες, οι απόψεις διχάζονται. Από τη μία πλευρά, η δυνατότητα παροχής κρύου νερού και πάγου χωρίς να ανοίγει η πόρτα του ψυγείου κατατάσσεται στα θετικά στοιχεία, από την άλλη όμως παρουσιάζονται προβλήματα στην τροφοδότηση του ψυγείου με νερό. Υπάρχουν μοντέλα που διαθέτουν δυνατότητα σύνδεσης απΆευθείας στην παροχή ύδρευσης, γεγονός που τα καθιστά τελείως αυτόνομα ως προς την παροχή νερού, σε περίπτωση βλάβης όμως η επισκευή είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη. Οι βλάβες, μάλιστα, είναι αρκετά συχνές ιδίως σε περιοχές με αυξημένη σκληρότητα νερού.
Ωστόσο, υπάρχουν και μοντέλα που τροφοδοτούνται μέσω κατάλληλου δοχείου που βρίσκεται στην εσωτερική πλευρά της πόρτας και πρέπει να ανεφοδιάζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Έτσι, όμως, καταργείται εν μέρει το πλεονέκτημα διατήρησης της θερμοκρασίας στο χώρο του ψυγείου, αλλά χάνεται και επιπλέον χώρος αποθήκευσης τροφίμων.
Όσον αφορά τη λειτουργία του  mini bar, πρόκειται για μια πολυτέλεια που προσφέρουν τα μοντέρνα ψυγεία, αφού έχουν τη δυνατότητα να ψύχουν σε αυτόνομο χώρο διάφορα αντικείμενα σε συντομότερο χρονικό διάστημα από ότι αν τα τοποθετούσαμε μέσα στο ψυγείο. Λόγω της αυτονομίας του mini bar η ψύξη γίνεται χωρίς να επηρεάζονται τα αντικείμενα από τις μυρωδιές των τροφίμων.
 
Με μία εξωτερική πόρτα
Η κατηγορία αυτή χωρίζεται σε δύο υποκατηγορίες, εκ των οποίων η πρώτη είναι τα ψυγεία συντήρησης (απουσία κατάψυξης) και η δεύτερη τα ψυγεία με εσωτερική κατάψυξη (κατάψυξη πάνω από την ψύξη, χωρίς ύπαρξη αυτόνομης εξωτερικής πόρτας).
 
Με ένα ή δύο μοτέρ
Η πιο διαδεδομένη επιλογή είναι τα ψυγεία με ένα μοτέρ, το οποίο σταδιακά τείνει να γίνει ακόμα μεγαλύτερο από τους κατασκευαστές ώστε να αποδίδει περισσότερο και καλύτερα και να αντικαταστήσει πλήρως την λειτουργία των δύο μοτέρ. Αυτό το μοτέρ διαθέτει δύο ψυκτικά κυκλώματα που ρυθμίζουν την ψύξη τόσο στην συντήρηση όσο και στην κατάψυξη και είναι ιδιαίτερα ισχυρό, πράγμα που διασφαλίζει την σωστή και χρόνια λειτουργία του.
Ένας ακόμα σημαντικός διαχωρισμός στις κατηγορίες ψυγείων είναι τα εντοιχισμένα και τα ελεύθερα. Tα εντοιχισμένα είναι πιο καλαίσθητα και «δένουν», πιθανόν, περισσότερο με το σύνολο των οικιακών συσκευών και των επίπλων της κουζίνας, ενώ δεν αληθεύει ο μύθος που τα θέλει να είναι πιο ενεργοβόρα από τα ελεύθερα. Οι προδιαγραφές τους διαθέτουν ό,τι είναι απαραίτητο για να λειτουργούν σωστά και οικονομικά. Ωστόσο, είναι πάντα μικρότερα σε χωρητικότητα, καθώς το κουτί εντοιχισμού καταλαμβάνει χώρο που θα μπορούσε να διαθέτει το ψυγείο.
Αν, πάντως, εντοιχίσετε ένα ψυγείο που έχει κατασκευαστεί για να λειτουργεί ως ελεύθερο, σίγουρα θα υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία του καθώς θα χάσει αυτόματα κάποια ενεργειακά του χαρακτηριστικά. Τέλος, κατά την μέτρηση των διαστάσεων του ψυγείου πρέπει να συνυπολογιστεί και ο ελεύθερος χώρος που απαιτείται γύρω από αυτό (2,5cm γύρω από κάθε πλευρά και 5cm από την πίσω πλευρά και 10cm από το πάνω μέρος του ψυγείου).
Σημαντικό ρόλο παίζει πάντα και η εγγύηση που προσφέρει στην συσκευή ο κάθε κατασκευαστής. Οι περισσότερες λευκές συσκευές καλύπτονται με 24μηνη εγγύηση, ωστόσο αρκετές εταιρείες πλέον εφαρμόζουν την τακτική της «2+3 χρόνια» εγγύησης με ένα μικρό –συνήθως- αντίτιμο.
 
Ενεργειακή κλάση και Ετήσια κατανάλωση ρεύματος
Το ψυγείο είναι η μοναδική οικιακή ηλεκτρική συσκευή που λειτουργεί επί 24ωρου βάσεως και 365 μέρες τον χρόνο. Επομένως, η καλύτερη απόδοση με στόχο την εξοικονόμηση στην κατανάλωση ρεύματος πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά τη διαδικασία επιλογής. 
Το κύριο κριτήριο είναι η ενεργειακή κλάση του κάθε ψυγείου, η οποία βασίζεται στη σύγκριση της ετήσιας κατανάλωσης ρεύματος με συσκευές ίδιου μεγέθους και τύπου. Τα διάφορα μοντέλα κατατάσσονται σε 10 ενεργειακές κλάσεις, με την κοινοτική οδηγία του 2010 να καθορίζει τις ενεργειακές κατηγορίες έως «Α+++» (πλέον αποδοτική). 
Πρέπει ωστόσο να τονιστεί ότι η ενεργειακή κλάση ενός ψυγείου πρέπει να εξετάζεται συνδυαστικά με την αναμενόμενη ετήσια κατανάλωση ενέργειας, καθώς ψυγεία ίδιας ενεργειακής κλάσης είναι δυνατόν να παρουσιάζουν διαφορετική ετήσια κατανάλωση, αφού η κατηγοριοποίηση σε ενεργειακές κλάσεις λαμβάνει υπόψη και την χωρητικότητα των συσκευών.
 
Κλιματική Κλάση
Ένα στοιχείο που πολύς κόσμος αγνοεί όσον αφορά την σωστή λειτουργία του ψυγείου είναι η κλιματική κλάση στην οποία αυτό ανήκει. Τα ψυγεία είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να λειτουργούν κανονικά εντός συγκεκριμένου εύρους θερμοκρασιών. 
Το εύρος των θερμοκρασιών στο οποίο το ψυγείο αναμένεται να ψύξει επαρκώς τα τρόφιμα χωρίς να καταναλώνει πρόσθετη ενέργεια, περιγράφεται από την κλιματική κλάση, η οποία αναγράφεται στο τεχνικό εγχειρίδιο του προϊόντος, καθώς και στο εσωτερικό της συσκευής (συχνά πίσω από τα συρτάρια για φρούτα και λαχανικά). 
Η Ελλάδα έχει υποτροπικό κρίμα, επομένως το ψυγείο που θα προμηθευτεί ο κάθε καταναλωτής πρέπει να έχει την ένδειξη «SN-T».
 
Συμβουλές εξοικονόμησης
Ακολουθώντας απλές καθημερινές συμβουλές για τη σωστή χρήση, συντήρηση και λειτουργία του ψυγείου, του καταψύκτη ή του ψυγειοκαταψύκτη, ένας καταναλωτής μπορεί να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας στο νοικοκυριό του κατά 15-20% (σε συνδυασμό και με τις υπόλοιπες ηλεκτρικές συσκευές).
Tips
- Τοποθέτηση της συσκευής σε κατάλληλο σημείο της κουζίνας, μακριά από πηγές θερμότητας (π.χ. φούρνο ή θερμαντικά σώματα), καθώς η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση ενέργειας μέχρι και 30%.
- Τοποθέτηση της πλάτης της συσκευής σε απόσταση 5-10 εκ. από τον τοίχο.
- Τακτικό ξεσκόνισμα των σωληνώσεων (πλέγμα) στην πίσω πλευρά της συσκευής (αν υπάρχουν).
- Ελαχιστοποίηση του άσκοπου ανοίγματος της πόρτας.
- Τακτική απόψυξη στις συσκευές που δεν διαθέτουν λειτουργία αυτόματης απόψυξης, καθώς πάχος πάγου 5 χιλιοστών μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση ενέργειας κατά 30%.
- Αποφυγή τοποθέτησης ζεστών φαγητών στο θάλαμο ψύξης.
- Σωστή ρύθμιση του θερμοστάτη προκειμένου να αποφεύγεται η υπερβολική ψύξη.
- Περιοδικός έλεγχος του λάστιχου της πόρτας και αντικατάσταση όταν χρειάζεται, με στόχο την εξάλειψη απώλειας θερμοκρασίας.
- Κατά περιόδους μεγάλης απουσίας η συσκευή πρέπει ή να βγαίνει από την πρίζα ή να μπαίνει στη λειτουργία «vacation», αν υπάρχει στις επιλογές
- Μην γεμίζετε υπερβολικά το ψυγείο σας. Εάν είναι γεμάτο σε σημείο να μην υπάρχει χώρος ανάμεσα στα είδη, ο ψυχρός αέρας δεν κυκλοφορεί αρκετά, γεγονός που επηρεάζει την κατανομή της θερμοκρασίας.
- Οι προδιαγραφές θερμοκρασίας δίνονται από τους κατασκευαστές, υπάρχουν όμως και κάποιες σταθερές: για την συντήρηση στους 5 βαθμούς και για την κατάψυξη στους -18 βαθμούς Κελσίου, ώστε να επιτυγχάνεται η λιγότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας.