Η Διογκωμένη Πολυστερίνη (EPS) διαθέτει μονωτικές δυνατότητες και μηχανικές και αντισεισμικές ιδιότητες. Επιπλέον, αντέχει στο χρόνο.

Επιδράσεις πάνω σε ένα πλευρικό τοίχωμα

Σύμφωνα με μελέτες, το 75% της θερμότητας ενός σπιτιού χάνεται μέσω των τοίχων, της οροφής και του δαπέδου.

Η Διογκωμένη Πολυστερίνη καταλαμβάνει το 80% της αγοράς θερμομονωτικών προϊόντων στην Ε.Ε..

Στην περίπτωση των τοίχων, το υλικό EPS τοποθετείται εξωτερικά και ενισχύεται με οπλισμένο επίχρισμα, στην επιθυμητή απόχρωση.

Τo EPS μπορεί να συνδυαστεί και με υλικά κάλυψης δαπέδου, όπως το πλακάκια, το μάρμαρο και το ξύλο.

Το EPS μπορεί να εφαρμοστεί και στα πράσινα δώματα, με τον τρόπο που εμφανίζεται παραπάνω.

Το όπλο κατά της οικονομικής κρίσης

Διαβάστηκε από 9397 αναγνώστες -

«Πεταμένα λεφτά» για θέρμανση δίνουν 9 στα 10 ελληνικά σπίτια, τα οποία λόγω ελλιπούς μόνωσης καταναλώνουν 3 φορές περισσότερη ενέργεια από ένα ευρωπαϊκό σπίτι.

 
Αυτό οφείλεται στην έλλειψη μόνωσης, η οποία καθιστά ενεργοβόρα τα ελληνικά σπίτια και αναγκάζει τους ιδιοκτήτες τους να ξοδεύουν περισσότερα για τη θέρμανση. Σύμφωνα με μελέτη της Greenpeace, όμως, θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν έως και 9 δισ. ευρώ και να δημιουργηθούν βραχυπρόθεσμα έως και 56.000 νέες θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό τομέα, εάν η κυβέρνηση προωθούσε ένα ευρείας κλίμακας πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων με ορίζοντα δεκαετίας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ε.Ε., από τα 4.000.000 κτίρια της χώρας τα 2.500.000 που έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1980 δεν διαθέτουν καθόλου μόνωση. Τα υπόλοιπα έχουν μόνο τη στοιχειώδη μόνωση. Μόνο τα ελάχιστα κτίρια που κατασκευάστηκαν μετά το 2010 διαθέτουν ικανοποιητική μόνωση. Αποτέλεσμα αυτού είναι ένα ελληνικό σπίτι να καταναλώνει τρεις φορές παραπάνω ενέργεια για θέρμανση από ότι ένα φινλανδικό σπίτι. 
Καθημερινά ακούμε στην τηλεόραση για τον οικονομικότερο τρόπο θέρμανσης της κατοικίας μας με διάφορα μέσα θέρμανσης και με διάφορα υλικά. 
Ένας αγώνας για να πείσουν τους αφελείς πως θα ξοδέψουν τελικά τα χρήματά τους για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της θερμικής άνεσης, αφού τα τελευταία χρόνια λόγω των λάθος επιλογών στην κατασκευή, βρεθήκαμε να έχουμε σε καιρό κρίσης σπίτια μεγάλα και ενεργοβόρα.

Τα πιο ενεργοβόρα σπίτια στην Ευρώπη
Καλώς ή κακώς, δεν μπορούμε τώρα να τα γκρεμίσουμε και να τα ξαναφτιάξουμε. Δεν είναι όμως και λύση να ξοδεύουμε κάθε χρόνο χρήματα για να τα θερμαίνουμε και να τα ψύχουμε, ειδικότερα όταν δεν τα διαθέτουμε. Και αντί να κοιτάμε τι κάνουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, εμείς για μια ακόμη φορά ψάχνουμε να ανακαλύψουμε τον τροχό.
Το αστείο δε της υπόθεσης είναι ότι τα σπίτια πολύ χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης φτιάχτηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα. 
Απλά, λόγω της απώλειας της γνώσης των παραδοσιακών μεθόδων κατασκευής, των νέων μεθόδων κατασκευής και της μη αποτελεσματικής απορρόφησης των υλικών νέας τεχνολογίας από την επιστημονική και την τεχνική κοινότητα, δεν μπορέσαμε να συνεχίσουμε την παράδοση και να συνεχίσουμε να κατασκευάζουμε τέτοια κτίρια.
Όπως λοιπόν αντιλαμβάνεται ο καθένας το πρόβλημα δεν είναι τι καύσιμο ή τι μέσον θα χρησιμοποιήσουμε, αλλά πώς θα μειώσουμε άμεσα και αποτελεσματικά τις ενεργειακές ανάγκες του κτιρίου μας.

Η λύση
Ο μόνος τρόπος διεθνώς για να πετύχουμε δραματική μείωση των ενεργειακών καταναλώσεων μέχρι και 80% για υφιστάμενα κτίρια, είναι η αποτελεσματική θερμομόνωση των κτιρίων.
Πολύ απλά δηλαδή, ένα σπίτι 100 τ.μ. που χρειάζεται περίπου 2000 λίτρα πετρέλαιο για θέρμανση, με μια σωστή θερμομόνωση (οροφή, δάπεδο, τοίχοι) και με έλεγχο της αεροπερατότητας των κουφωμάτων, θα χρειάζεται μόλις 400 λίτρα πετρέλαιο! Και αυτό δεν είναι απλά μια υπόθεση, είναι το αποτέλεσμα μετρημένων ενεργειακών επεμβάσεων με εργασίες θερμομόνωσης σε υφιστάμενα κτίρια. 
Ο σκοπός της μόνωσης είναι να κρατήσει το ζεστό αέρα έξω και το δροσερό αέρα μέσα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς επίσης τον κρύο αέρα έξω και το ζεστό αέρα μέσα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Διαδραματίζει δε σημαντικό ρόλο στο να διατηρεί το σπίτι σας ενεργειακά αποδοτικό. Στην περίπτωση δε που αποφασίσουμε να αντικαταστήσουμε το μέσον θέρμανσης που διαθέτουμε, τότε λόγω της μείωσης των αναγκών μας θα μπορούμε να επιλέξουμε ένα κατά πολύ οικονομικότερο μέσον (μικρότερης ισχύος) που θα καταναλώνει πολύ λιγότερη ενέργεια.

Θερμομόνωση με EPS
Σε ό,τι αφορά λοιπόν τόσο τα υφιστάμενα όσο και τα νέα κτίρια, η πιο αποτελεσματική λύση είναι η θερμομόνωση. 
Και από τις υφιστάμενες τεχνικές λύσεις στο συγκεκριμένο τομέα, η πιο κατάλληλη, τόσο για τη χώρα μας όσο και διεθνές επίπεδο, και ταυτόχρονα η πιο οικονομικά αποδοτική, είναι η θερμομόνωση με EPS (Διογκωμένη Πολυστερίνη). 

Τι είναι η Διογκωμένη Πολυστερίνη;
Η Διογκωμένη Πολυστερίνη (EPS) είναι το πιο οικονομικό και αποτελεσματικό υλικό για μόνωση κτιρίων. Κατέχει το 60% της αγοράς υλικών μόνωσης στην Ελλάδα, ενώ στην παραγωγή και τις εφαρμογές προϊόντων και συστημάτων EPS απασχολούνται 1.200 εργαζόμενοι. Η Διογκωμένη Πολυστερίνη χρησιμοποιείται με εξαιρετική επιτυχία σε έργα υποδομής, ενώ ο χρόνος εργάσιμης ζωής του ξεπερνά τα 100 χρόνια χωρίς να υφίσταται γήρανση. Παράλληλα αποσβένει τις σεισμικές ωθήσεις σε ποσοστό άνω του 50%. Με λίγα λόγια, τα βασικά της πλεονεκτήματα είναι τα εξής: 
- Εξαιρετικές μονωτικές ιδιότητες.
- Πολύ υψηλές μηχανικές αντοχές.
- Απεριόριστη αντοχή στον χρόνο.
- Εξαιρετικές αντισεισμικές ιδιότητες
Σε αυτά οφείλεται και η προτίμηση των Ευρωπαίων κατασκευαστών στο συγκεκριμένο υλικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Διογκωμένη Πολυστερίνη καταλαμβάνει το 80% της αγοράς προϊόντων στην εφαρμογή εξωτερικής θερμομόνωσης στην Ε.Ε..

Εφαρμογή θερμομόνωσης 
Η εφαρμογή της θερμομόνωσης είναι μια απλή διαδικασία, η οποία θα θωρακίσει το σπίτι ενάντια στις διαρροές της εσωτερικής θερμοκρασίας και θα μειώσει σημαντικά την ενεργειακή κατανάλωση, επομένως και το κόστος. Αυτό σημαίνει πρωτίστως αποτελεσματικότερη θέρμανση και ψύξη, αλλά και απόσβεση του κόστους εγκατάστασης. 
Οροφές
Στις οροφές εφαρμόζεται σύστημα θερμοϋγρομόνωσης και τοποθετείται με διάφορες τεχνικές, είτε συμβατικά με εφαρμογή της υγρομόνωσης πάνω από την θερμομόνωσης είτε ανεστραμμένα  με την υγρομόνωση κάτω από την θερμομόνωση. Έτσι έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε βατά δώματα ελαφριάς ή βαριάς χρήσης. 
Τοίχοι
Στις τοιχοποιίες εφαρμόζεται το σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης, δηλαδή τοποθετείται το θερμομονωτικό υλικό EPS εξωτερικά της τοιχοποιίας και στη συνέχεια εφαρμόζεται ειδικό οπλισμένο επίχρισμα στην επιθυμητή απόχρωση. Υπάρχει και η δυνατότητα να χρωματιστεί ανεξάρτητα.
Δάπεδα
Στα δάπεδα εφαρμόζεται σε συνδυασμό με όλα τα γνωστά υλικά κάλυψης δαπέδων (πλακάκι, μάρμαρο, ξύλο κ.λπ.) προσφέροντας την καλύτερη δυνατή άνεση για τους ενοίκους.
Πράσινα δώματα
Μια εξίσου ενδιαφέρουσα εφαρμογή με οικολογικό χαρακτήρα είναι τα πράσινα δώματα. 
Η χρήση θερμομόνωσης EPS είναι η πλέον δημοφιλής επειδή συνεργάζεται άψογα με αυτά και επιπλέον έχει την μικρότερη υδαταπορροφητικότητα από όλα τα γνωστά υλικά της αγοράς στην προτεινόμενη ποιότητα.

Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ Οίκον»: Ένα επιπλέον κίνητρο
Ένα επιπλέον κίνητρο για τη θερμομόνωση ενός σπιτιού ή διαμερίσματος αποτελεί και το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ Οίκον» που ισχύει εδώ και καιρό, αλλά είναι άγνωστο σε αρκετούς. 
Μέσω του προγράμματος αυτού μπορείτε να επιδοτηθείτε έως και 70% για την πλήρη μόνωση του σπιτιού σας, ουσιαστικά χωρίς να καταβάλετε άμεσα χρήματα. Περισσότερες πληροφορίες για αυτό μπορείτε να βρείτε στη σχετική ιστοσελίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος (exoikonomisi.ypeka.gr/).

Ουσιαστική, οικονομική και μακροχρόνια λύση
Η μόνη ουσιαστική και μακροχρόνια λύση είναι η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και για να το πετύχουμε πρέπει είτε να μάθουμε να ζούμε στο κρύο είτε προτιμότερα να μονώσουμε το σπίτι μας! Και μιας και υπάρχει τη στιγμή αυτή πρόγραμμα με επιδότηση έως 70%, είναι ευκαιρία για όλους μας να προχωρήσουμε στην εξωτερική θερμομόνωση του σπιτιού μας, ιδιαίτερα αν είναι παλιά κατασκευή.

¶ρθρο του 
κ. Πατενιώτη Παντελή, Πολιτικός Μηχανικός και 
CEN Technical Expert, 
Γενικός Διευθυντής ΠΑΣΥΔΙΠ 
(Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης) 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ

  • FIBRAN, η παγκόσμια ελληνική βιομηχανία μονωτικών υλικών

    Η FIBRAN είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός μονωτικών υλικών στη χώρα μας και ένας από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη. Αποτελεί επιλογή των μεγαλύτερων μελετητικών αρχιτεκτονικών γραφείων και τεχνικών εταιρειών, συμμετέχοντας σε μεγάλα έργα και σε εκατομμύρια κατοικίες σε όλη την υφήλιο. τηλ: 2310 682425, 2310 692700 Περισσότερα
  • Νέα προϊόντα από την Vivechrom!

    To VIVECRYL THERMOELASTIC ECO της Vivechrom είναι ένα κορυφαίας ποιότητας οικολογικό ακρυλικό, ειδικό θερμοπροστατευτικό & μονωτικό χρώμα εξωτερικών τοίχων. ∆ιατηρεί την ελαστικότητά του από -20°C έως 80°C και καλύπτει τέλεια μικρορωγμές, προσφέροντας εξαιρετική στεγάνωση από την υγρασία. τηλ: 801 11 55 600 Περισσότερα
  • Προηγμένες λύσεις βιώσιμης δόμησης από την Κεραμουργία Βορείου Ελλάδος (ΚΕΒΕ)

    Με επίκεντρο τη βιώσιμη δόμηση, η Κεραμουργία Βορείου Ελλάδας – ΚΕΒΕ παράγει και διαθέτει στην εγχώρια και διεθνή αγορά άριστης ποιότητας, καινοτόμα και «πράσινα» δομικά κεραμικά προϊόντα και ολοκληρωμένες λύσεις κατασκευής, αξιοποιώντας μία παράδοση 90 ετών στο χώρο της κεραμοποιίας. τηλ: 23410 75570 Περισσότερα
  • MAPEI HELLAS S.A.

    Mapetherm System : Συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης από τη Mapei Tα Mapetherm System είναι πιστοποιημένα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης που αναβαθμίζουν ενεργειακά και αισθητικά τα κτήρια, έχουν εξαιρετική σχέση απόδοσης τιμής και είναι ανθεκτικά στο χρόνο. τηλ: 2262071906, 2262440561 Περισσότερα
  • Maliouris Group: Από τη βάση στην κορυφή!

    Η Μαλιούρης Group αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες παραγωγής προϊόντων στέγασης και δόμησης στην Ελλάδα, με ιστορία 90 χρόνων στο χώρο των κατασκευών. τηλ: 2310792205 Περισσότερα
  • Χρωματίστε με οικολογικά χρώματα VECHRO

    Τα οικολογικά, άοσμα και ανθεκτικά χρώματα της Vechro είναι κατάλληλα για κάθε εσωτερική και εξωτερική επιφάνεια! Η Vechro προσφέρει προϊόντα υψηλής ποιότητας & αισθητικής με άριστη αντοχή στο χρόνο και συμμορφωμένα με τα πιο αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια! τηλ: 210-4816101-3 Περισσότερα
  • Η θερμομόνωση έχει όνομα.

    Η Knauf Insulation από τους πιο μεγάλους παραγωγούς μονωτικών υλικών, παγκοσμίως. Τοp προϊόντα της: Πετροβάμβακας, Φυσικός Ορυκτοβάμβακας, πλάκες από ξυλόμαλλο, διαπνέουσες μεμβράνες. τηλ: 211 7107007 Περισσότερα