Συνοπτικά τα πρώτα βήματα για την μετατροπή υφιστάμενου ξενοδοχείου σε πράσινο φαίνονται στο παρακάτω σχήμα:Ενέργεια- Αναγνώριση κύριων καταναλώσεων ενέργειας και καυσίμων
- Εγκατάσταση μετρητών σε κάθε τομέα
- Ορισμός προσωπικού συλλογής των δεδομένων
- Εντοπισμός απλών τεχνιτών και αλλαγών στις ρουτίνες που μπορούν να επιφέρουν εξοικονόμηση ενέργειας
- Έλεγχος και συντήρηση των εγκαταστάσεων
- Υπολογισμός της καταναλισκόμενης ενέργειας και σύγκριση με το βέλτιστο του τομέα, ως προς την κατανάλωση ανά επισκέπτη και την παραγωγή CO2
Νερό- Αναγνώριση καταναλώσεων ενέργειας και πιθανών εξοικονομήσεων
- Εφαρμογή αλλαγών στις ρουτίνες για άμεση εξοικονόμηση
- Τακτικός έλεγχος για διαρροές
- Εγκατάσταση αισθητήρων και άλλων μέσων μείωσης κατανάλωσης σε κουζίνες, τουαλέτες και δωμάτια
- Εκμετάλλευση βρόχινου νερού
- Ανακύκλωση νερού για άρδευση
- Σύγκριση με κατανάλωση νερού σε παρόμοιας κατηγορίας εγκαταστάσεις
- Διαρκής καταγραφή των καταναλώσεων
Απορρίμματα- Αναγνώριση των διάφορων, κύριων ροών απορριμμάτων της επιχείρησης
- Υπολογισμός της ποσότητας απορριμμάτων και μέσω μείωσης ή επαναχρησιμοποίησης τους
- Κατάρτιση σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων και ορισμός στόχων
- Ελαχιστοποίηση συσκευασιών
- Διαρκής έλεγχος της ποιότητας των εκροών
- Κατάρτιση σχεδίου για τη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων
¶ρθρο της Ευδοκίας Ταπόγλου Μηχανικού περιβάλλοντος