«Ξύπνησαν» τα φωτοβολταϊκά! Να η ευκαιρία να αυτονομηθείς!

25.991 επισκέψεις στο άρθρο

Εκμεταλλεύσου την άπλετη ενέργεια του ήλιου και άφησε τον να σου πληρώνει το ρεύμα! Τα φωτοβολταϊκά πλαίσια μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ρεύμα για το σπίτι σου.

ΚΑ ΜΑΝ ΤΑΝΓΚ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ - COCOON SOLAR SYSTEMS - WESPER
MP - Μ.Π ENERGY SOLUTIONS - ΠΕΤΣΙΟΣ
  • Νέου τύπου πριμοδοτήσεις των φωτοβολταϊκών, των αιολικών και των κοινών έργων καθιερώνονται και στην Ελλάδα. Στα 2.600 ΜW η συνολική δημοπρατούμενη ισχύς την τριετία 2018-2020.

Το τέλος της εποχής των παχυλών και άκριτων επιδοτήσεων έργων ΑΠΕ, που είχε σαν αποτέλεσμα την εκτίναξη του ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος αλλά και που παρά λίγο να τινάξει οικονομικά την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, σηματοδοτεί η έναρξη των ανταγωνιστικών διαδικασιών πριμοδότησης αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας παρουσίασε το νέο καθεστώς τιμολόγησης των έργων ΑΠΕ, οι οποίες καλώς εχόντων των πραγμάτων θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο και θα βασίζονται στην επίτευξη χαμηλότερης τιμής μέσα από δημοπρασίες των παραγωγών. Συνολικά την τριετία 2018 - 2019 - 2020 θα βγει σε διαγωνισμούς συνολική ισχύς 2.600 ΜW (Μεγαβάτ), την οποία θα διεκδικήσουν επιχειρήσεις με ώριμα έργα στον κλάδο της πράσινης ενέργειας και συγκεκριμένα στις κατηγορίες των φωτοβολταϊκών, αιολικών σταθμών καθώς και κοινών έργων.

Σύμφωνα με τον ειδικό επιστήμονα της ΡΑΕ και διευθυντή του Γραφείου Τύπου Διονύσιο Παπαχρήστου, στόχος των διαδικασιών αυτών, που βασίζονται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία η οποία και καθιερώνει τον νέο μηχανισμό στήριξης των ΑΠΕ (Sliding Feed-in Premium), είναι αφενός η προσαρμογή της χώρας στις απαιτήσεις της Ε.Ε. για καθαρότερη ενέργεια και αφετέρου το χαμηλότερο κόστος για τους καταναλωτές. Η Αρχή ετοίμασε τους διαγωνισμούς με βάση το πιλοτικό μοντέλο των δημοπρασιών που έκανε πέρυσι για έργα φωτοβολταϊκών.

Έτσι γύρω στον Ιούνιο και αφού βγει η σχετική υπουργική απόφαση, θα γίνουν τρεις ξεχωριστοί διαγωνισμοί:

* Για φωτοβολταϊκά ισχύος μικρότερης του 1 MW, με ανώτατη τιμή εκκίνησης τα 95 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

* Για φωτοβολταϊκά ισχύος 1 έως 10 MW, με ανώτατη τιμή εκκίνησης τα 85 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

* Για αιολικούς σταθμούς ισχύος 3 έως 50 MW, με ανώτατη τιμή εκκίνησης τα 95 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
 

  • Η Ελλάδα είναι η ιδανική χώρα να εγκαταστήσεις αυτόνομα συστήματα
Τα πλεονεκτήματα μιας εγκατάστασης στην Ελλάδα 
Η Ελλάδα θεωρείται ιδανική χώρα για την ανάπτυξη αυτόνομων συστημάτων, εξαιτίας των εξής πλεονεκτημάτων της:
• Διαθέτει υψηλά επίπεδα ηλιοφάνειας και μεγάλο αιολικό δυναμικό σε πολλές περιοχές.
• Υπάρχουν πολλές νησιωτικές ή απομακρυσμένες περιοχές που χαρακτηρίζονται από έλλειψη ηλεκτρικού δικτύου.
• Η μεγαλύτερη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια εμφανίζεται τη θερινή περίοδο, όταν και η παραγωγή της μπορεί πιο εύκολα να αυξηθεί μέσω των ανανεώσιμων πηγών.
Τα συστήματα που μπορούν να συνδυαστούν για την παραγωγή της απαιτούμενης ενέργειας είναι πολλαπλά και η χρήση τους εξαρτάται, τόσο από τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής, όσο και από την απαιτούμενη συνολική ενέργεια. Όλων των ειδών οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να συμμετέχουν σε ένα αυτόνομο σύστημα (Αιολική, ηλιακή, βιομάζα, γεωθερμία κ.α.), χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και η ταυτόχρονη χρήση μη ανανεώσιμων πηγών. 
Η πιο συνηθισμένη εφαρμογή είναι τα φωτοβολταϊκά πλαίσια. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, προτιμώνται τα υβριδικά συστήματα καθώς διαθέτουν την ικανότητα της αλληλοσυμπλήρωσης.
 
  • Η εταιρεία που θα επιλέξεις θα αναλάβει την ανάλυση της περιοχής, την καταγραφή των ενεργειακών απαιτήσεων και την οικονομοτεχνική μελέτη
Για να εγκαταστήσουμε ένα αυτόνομο σύστημα σε κατοικία, ακολουθείται η παρακάτω διαδικασία, η οποία γίνεται αποκλειστικά μέσω της εταιρείας που έχουμε επιλέξει: 
 
1) Ανάλυση της περιοχής (ακτινοβολία, σκίαση κλπ.). Αρχικά θα πρέπει να γίνει υπολογισμός της ηλιακής ακτινοβολίας στην περιοχή για όλη την διάρκεια του έτους. Σε αντίθεση με τα διασυνδεδεμένα συστήματα, όπου στόχος είναι η μέγιστη ετήσια ενεργειακή απολαβή, στα αυτόνομα συστήματα υπάρχουν εφαρμογές όπου οι ενεργειακές ανάγκες είναι μεγαλύτερες σε κάποιους συγκεκριμένους μήνες του χρόνου ή ακόμα και σε κάποιες συγκεκριμένες ώρες της ημέρας (όπως συμβαίνει με τις εξοχικές κατοικίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται κυρίως το καλοκαίρι).

2) Καταγραφή των ενεργειακών απαιτήσεων. Κάθε εξοχική κατοικία (ή ακόμη και κύρια κατοικία) έχει διαφορετικές ενεργειακές ανάγκες (ηλεκτρικές συσκευές, μηχανήματα κτλ.). Έτσι, για να είναι αποδοτική μια τέτοια εγκατάσταση, θα πρέπει να έχει προηγηθεί ένας σωστός σχεδιασμός, με βάση τα ενεργειακά φορτία και  τον επιθυμητό χρόνο αυτονομίας (ο παράγοντας «χρόνος» καθορίζει το πλήθος των συσσωρευτών- μπαταρίες). Αρκετά σημαντική παράμετρος είναι και το είδος των συσκευών. Αν οι απαιτήσεις μας είναι αρκετά υψηλές μπορούμε να εντάξουμε στο αυτόνομο σύστημά μας, εκτός των φωτοβολταϊκών panels, λύσεις όπως, ανεμογεννήτριες ή ακόμη και γεννήτριες συμβατικών καυσίμων για υποστήριξη. 

3) Οικονομοτεχνική μελέτη. Αφού ολοκληρωθεί η ανάλυση των παραπάνω στοιχείων, προκειμένου το σύστημα να μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις, ακολουθεί η οικονομοτεχνική μελέτη της εγκατάστασης. Σε αυτό το στάδιο, η εταιρεία εγκατάστασης παρουσιάζει στον ιδιοκτήτη της κατοικίας τις τελικές προτάσεις με βάση τις οικονομικές του δυνατότητες και τα τεχνικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει το σύστημα. 
 
  • Τα φωτοβολταϊκά πλαίσια μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε συνεχές ρεύμα και ο αντριστροφέας το κάνει εναλλασσόμενο

Ένα συνηθισμένο αυτόνομο σύστημα αποτελείται από φωτοβολταϊκά πλαίσια (solar panels), τα οποία μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε συνεχές ρεύμα και: 
α) Από συσσωρευτές (μπαταρίες) που αποθηκεύουν την ηλεκτρική ενέργεια, ώστε να είναι διαθέσιμη σε 24ωρη βάση ανεξαρτήτως της στιγμιαίας ηλιοφάνειας, 
β) Από ένα ρυθμιστή φόρτισης, ο οποίος διαχειρίζεται τη φόρτιση των συσσωρευτών, ώστε να μεγιστοποιείται η διαθέσιμη ενέργεια, 
γ) Από ένα αντιστροφέα (inverter), που μετατρέπει το συνεχές ρεύμα σε εναλλασσόμενο για χρήση από συμβατικές οικιακές συσκευές και,
δ) Από μια ανεμογεννήτρια που εκμεταλλεύεται τους ανέμους της περιοχής (εάν πρόκειται για υβριδικό σύστημ

LED IT NOW