Παράγεις το δικό σου ρεύμα με φωτοβολταϊκά και μειώνεις τα έξοδα

Παράγεις το δικό σου ρεύμα με φωτοβολταϊκά και μειώνεις τα έξοδα

Παράγεις το δικό σου ρεύμα με φωτοβολταϊκά και μειώνεις τα έξοδα

Παράγεις το δικό σου ρεύμα με φωτοβολταϊκά και μειώνεις τα έξοδα

  • Παράγεις το δικό σου ρεύμα με φωτοβολταϊκά και μειώνεις τα έξοδα
  • Παράγεις το δικό σου ρεύμα με φωτοβολταϊκά και μειώνεις τα έξοδα
  • Παράγεις το δικό σου ρεύμα με φωτοβολταϊκά και μειώνεις τα έξοδα
  • Παράγεις το δικό σου ρεύμα με φωτοβολταϊκά και μειώνεις τα έξοδα

Παράγεις το δικό σου ρεύμα με φωτοβολταϊκά και μειώνεις τα έξοδα

8.469 επισκέψεις στο άρθρο (25/11/2023)
Σχολιάστε

- Παράγεις ο ίδιος το δικό σου ρεύμα
- Κλειδί στο Net Metering να μετρήσεις τις ανάγκες σου
- Με το Νet Μetering απαλλάσσεσαι από «περιττές» χρεώσεις
- Με αντλία και Φ/Β, καις ακόμα λιγότερο ρεύμα.

RECOM – TECHNOLOGIES
ENERGY EXPERTS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι Κ Ε

Τo Net Metering δεν είναι τίποτε άλλο από συμφωνία με την επιχείρηση ηλεκτρισμού, που επιτρέπει στον καταναλωτή να εγκαταστήσει ένα σύστημα παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ για να καλύψει την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος.
Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στο Facebook »

Παράγεις ο ίδιος το δικό σου ρεύμα

 
Στο εγκατεστημένο φωτοβολταϊκό σύστημα τοποθετούνται δύο μετρητές, εκ των οποίων ο ένας μετρά την εισερχόμενη και ο άλλος την εξερχόμενη ενέργεια. Ο συμψηφισμός που πραγματοποιείται σε ετήσια βάση είναι ενεργειακός, δηλαδή συμψηφίζεται η ενέργεια που καταναλώνουμε με εκείνη που παράγεται. Η δυνατότητα αυτή καθιστά εξαιρετικά οικονομική τη χρήση φωτοβολταϊκών χωρίς να χρειάζεται να δαπανηθούν επιπλέον χρήματα για την αγορά μπαταριών. Για παράδειγμα, τις πρωινές ώρες, ένα σύστημα φωτοβολταϊκών μπορεί να καλύψει την κατανάλωσή μας και επιπλέον να παράγει μια περίσσεια που διοχετεύεται στο ηλεκτρικό δίκτυο. Τις βραδινές ώρες μπορούμε να καλύψουμε δωρεάν την κατανάλωσή μας ζητώντας από το ηλεκτρικό δίκτυο να μας επιστρέψει την περίσσεια που διοχετεύσαμε το πρωί.
Αντίστοιχα, το ίδιο σύστημα φωτοβολταϊκών, τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να παράγει πολύ περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από αυτή που χρειαζόμαστε. Η περίσσεια αυτή «αποθηκεύεται» στο ηλεκτρικό δίκτυο, ώστε να μπορούμε να καλύψουμε δωρεάν τις ανάγκες μας σε ηλεκτρική ενέργεια τους χειμερινούς μήνες που τα φωτοβολταϊκά έχουν χαμηλότερη παραγωγή. Στην ουσία λοιπόν είναι μια συμφωνία με το ηλεκτρικό δίκτυο που επιτρέπει τον ενεργειακό συμψηφισμό σε ετήσια βάση.

Κλειδί στο Net Metering να μετρήσεις τις ανάγκες σου

 
Για να γίνει πράξη όμως αυτό, η παρουσία σωστού και έμπειρου συνεργάτη – μηχανικού είναι παραπάνω από αναγκαία. Αυτός θα κάνει λεπτομερή καταμέτρηση των ενεργειακών αναγκών του χώρου, θα κάνει εκτίμηση και πρόβλεψη μελλοντικών αναγκών, θα επιλέξει το κατάλληλο φωτοβολταϊκό σύστημα καθώς και την ισχύ του και τέλος θα είναι παρών και υπεύθυνος για όλη την εξέλιξη του έργου.
 
Με δεδομένο ότι το συμβόλαιο που υπογράφεται με το ΔΕΔΔΗΕ έχει διάρκεια τα 25 έτη, είναι κατανοητό ότι πρόκειται για επένδυση ζωής που ουσιαστικά εκμηδενίζει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιεί κάποιος για τις καθημερινές του ανάγκες. Αν σε αυτό προστεθεί και η τοποθέτηση μιας αντλίας θερμότητας, ή κλιματιστικών για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης – ψύξης, τα οφέλη είναι τεράστια!
Στην περίπτωση των επιχειρήσεων τα πράγματα είναι παρόμοια, με μόνη διαφοροποίηση την ισχύ του ΦΒ συστήματος και άρα την πιο γρήγορη απόσβεση της αρχικής δαπάνης.

Με το Νet Μetering απαλλάσσεσαι από «περιττές» χρεώσεις
- Απαλλαγή από τo ΕΤΜΕΑΡ των λογαριασμών ρεύματος.
- Απαλλαγή από ανεξέλεγκτες αυξήσεις ρεύματος. Ο συμψηφισμός είναι ενεργειακός (σε kWh) και όχι λογιστικός (σε ¤).
- Απαλλάσσεται ο αυτό-παραγωγός από τυχόν φορολόγηση των εσόδων του από την ηλιακή ενέργεια που παράγει (όπως συνέβαινε με τα Διασυνδεδεμένα φωτοβολταϊκά συστήματα).

Με αντλία και Φ/Β, καις ακόμα λιγότερο ρεύμα

- Υπό συγκεκριμένες συνθήκες και κατόπιν υπολογισμών, ο καταναλωτής μπορεί να απαλλαγεί από το χρόνιο πρόβλημα θέρμανσης και ψύξης στην οικία του ή την επιχείρηση του, αντικαθιστώντας τα συστήματα παραγωγής θερμότητας που χρησιμοποιούν πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, σε συνδυασμό με σύστημα αντλίας θερμότητας, όπου μαζί με το υπάρχον φωτοβολταϊκό σύστημα απαλλάσσεται για πάντα εκτός από το κόστος ρεύματος και από το κόστος θέρμανσης-ψύξης.
- Επιτρέπεται η αίτηση επαύξησης της ισχύος του εγκατεστημένου Φωτοβολταϊκού Συστήματος αρκεί να είναι στο ίδιο επίπεδο τάσης. Δηλαδή μονοφασική παροχή έως 5kWp και τριφασική από 5kWp και πάνω. Ο καταναλωτής μπορεί να εγκαταστήσει δοκιμαστικά ένα μικρό φωτοβολταϊκό σύστημα και ανάλογα με τις ανάγκες του θα μπορεί να αυξήσει τη παραγόμενη του ισχύ προκειμένου να καλύψει επιπλέον τυχόν ανάγκες.
- Μειώνονται οι αντίστοιχες εκπομπές CO2 στην ατμόσφαιρα από την παραγωγή του λιγνίτη.
 
Συχνές Ερωτήσεις
- Τι είναι;
To Net Metering είναι μια συμφωνία με την επιχείρηση ηλεκτρισμού, που επιτρέπει στον καταναλωτή να εγκαταστήσει ένα σύστημα αυτοπαραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ για να καλύψει τη δικιά του κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, όσο διαρκεί η σύμβαση με τον πάροχο (25 χρόνια).  
- Τι κερδίζουν τα νοικοκυριά;
Έχουν οικονομική σταθερότητα στους λογαριασμούς, κερδίζουν το κόστος ρεύματος και γλιτώνουν το ΕΤΜΕΑΡ. Έτσι, προστατεύονται από ενδεχόμενες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος και πληρώνουν λιγότερο.
- Τι κερδίζουν οι επιχειρήσεις;
Υπάρχει δυνατότητα ανάκτησης του ΦΠΑ αλλά και μείωσης του φορολογητέου ποσού λόγω της ετήσιας απόσβεσης του συστήματος, ενώ αποτελεί και επιλέξιμη δαπάνη κατά την ένταξη της επιχείρησης σε κάποιο πρόγραμμα επιχορήγησης.
- Πώς λειτουργεί;
Στο εγκατεστημένο φωτοβολταϊκό σύστημα τοποθετούνται δύο μετρητές, εκ των οποίων ο ένας μετρά την εισερχόμενη και ο άλλος την εξερχόμενη ενέργεια. Ο συμψηφισμός που πραγματοποιείται σε ετήσια βάση είναι λογιστικός, δηλαδή συμψηφίζεται η καταναλισκόμενη με την παραχθείσα ενέργεια.
- Τι προσφέρει;
Εκτός από τη μείωση στη συνολική ετήσια αξία ρεύματος από 60 έως 80%, μπορεί να μειώσει (ή και να μηδενίσει) και το κόστος θέρμανσης σε συνδυασμό με μια αντλία θερμότητας.
- Τι απαιτείται για τη σύνδεση του συστήματος με το δίκτυο;
Η σύνδεση των συστημάτων αυτοπαραγωγής με ενεργειακό συμψηφισμό γίνεται μέσω του υφιστάμενου μετρητή παροχής που μετράει τη κατανάλωση του χώρου. Αν προβλέπεται να αυξηθεί η ισχύ αυτής της κατανάλωσης στο μέλλον πρέπει πρώτα να προηγηθεί η διαδικασία επαύξησης, πριν υποβληθεί η αίτηση για ενεργειακό συμψηφισμό. Διευκρινίζεται ότι σε υφιστάμενες μονοφασικές παροχές Χαμηλής Τάσης (ΧΤ) η ισχύς του συστήματος δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 5 KWp. Για μεγαλύτερη ισχύ απαιτείται υποχρεωτικά επαύξηση και μετατροπή της παροχής από μονοφασική σε τριφασική.
- Πότε γίνεται η καταμέτρηση και πότε η εφαρμογή του ενεργειακού συμψηφισμού μεταξύ παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας;
Η καταμέτρηση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας του συστήματος καθώς και της εισερχόμενης και εξερχόμενης ενέργειας από και προς το Δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, πραγματοποιείται ταυτόχρονα από το ΔΕΔΔΗΕ κατά τον υφιστάμενο κύκλο καταμέτρησης που διέπει την εγκατάσταση κατανάλωσης του αυτοπαραγωγού. Ο προμηθευτής πραγματοποιεί τη διαδικασία του ενεργειακού συμψηφισμού στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος, με βάση τα στοιχεία καταμέτρησης του ΔΕΔΔΗΕ ανάλογα με τον κατά περίπτωση κύκλο μέτρησης. 
- Πως γίνεται στη πράξη ο συμψηφισμός της καταναλισκόμενης ενέργειας με την παραγόμενη από το ΦΒ σύστημα;
Ο ενεργειακός συμψηφισμός διενεργείται από τον προμηθευτή με τον οποίο έχει συμβληθεί ο αυτοπαραγωγός. Αυτό γίνεται με βάση τα πραγματικά δεδομένα καταμέτρησης που παρέχει ο Διαχειριστής του Δικτύου. Επομένως ο ενεργειακός συμψηφισμός πραγματοποιείται σε κάθε εκκαθαριστικό λογαριασμό που εκδίδει ο προμηθευτής, με τελική εκκαθάριση στον τελευταίο εκκαθαριστικό λογαριασμό του ετήσιου κύκλου.

Καις πολύ ρεύμα; Σκέφτεσαι το netmetering;

ΝΑΝΟΔΟΜΗ
OLYMPIC