Ανεμογεννήτρια χωρίς κινούμενα μέρη! (vid)

Διαβάστηκε από 24611 αναγνώστες -

Η κάθετη ανεμογεννήτρια χωρίς πτερύγια ήρθε να κάνει την διαφορά! Ένα γιγαντιαίο "καλαμάκι" που παράγει ενέργεια αποδοτικότερα, φθηνότερα και πιο οικολογικά.

 
Παρά τις αμφισβητήσεις για το πόσο συμφέρουν οι  μικρές ανεμογεννήτριες, νέες καινοτομίες στον κλάδο ανοίγουν νέους δρόμους στην εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας.
  • Το ήξερες ότι υπάρχει ανεμογεννήτρια χωρίς πτερύγια;
Οι ανεμογεννήτριες μικρής κλίμακας και ειδικά η τεχνολογία κάθετου άξονα (VAWT) είναι μια τεχνολογία που έχει συγκεντρώσει τα πυρά όχι μόνο των πολέμιων, αλλά και των υποστηρικτών των ΑΠΕ. Η μεγάλη διαφορά της Vortex σε σύγκριση με τις συμβατικές ανεμογεννήτριες έγκειται στο γεγονός ότι δεν έχει έλικες, ή άλλα κινητά μέρη που φθείρονται, αλλά μοιάζει με γιγάντιο καλαμάκι που ταλαντεύεται στον άνεμο!
Καθώς δεν υπάρχουν περιστρεφόμενες έλικες, η ανεμογεννήτρια λειτουργεί χάρη στο φαινόμενο του στροβιλισμού, ή φαινόμενο Kármán, το οποίο περιγράφει μια επαναλαμβανόμενη εκδήλωση περιδινούμενων στροβιλισμών. Στην πράξη, πιο απλά, η ανεμογεννήτρια στριφογυρίζει γρήγορα και πολλές φορές γύρω από τον άξονα της.
  •  Έχει μειωμένο κόστος κατασκευής 53% και κόστος συντήρησης κατά 80%
Η εταιρεία υποστηρίζει ότι το σχέδιό της σε σύγκριση με τις συμβατικές ανεμογεννήτριες μπορεί να μειώσει τα κόστη κατασκευής κατά 53%, τα κόστη συντήρησης κατά 80%. Επιπλέον, οι ρύποι που εκπέμπονται είναι κατά 40% μειωμένοι συγκριτικά με τις απλές ανεμογεννήτριες.
Το πρώτο μοντέλο που θα παρουσιάσει η εταιρεία είναι το Mini, ισχύος 4 Κιλοβάτ και ύψους 12,5 μέτρων, το οποίο προορίζεται για οικιακές και μικρής κλίμακας εφαρμογές.
Αναπτύσσεται ακόμα το μοντέλο Gran, ισχύος άνω του ενός Μεγαβάτ για μεγαλύτερες εφαρμογές και ανάγκες.
  • Αυξάνουν την απόδοση γιατί μπορούν να χωρέσουν πολλές και σε κοντινή απόσταση
Οι συσκευές Vortex παράγουν ενέργεια καταλαμβάνοντας λιγότερο χώρο όχι μόνο επειδή οι πύργοι είναι πιο στενοί, αλλά και επειδή η τοποθέτηση πολλών ανεμογεννητριών σε κοντινή απόσταση δεν μειώνει την απόδοση, όπως στις συμβατικές με έλικες. Αντιθέτως την αυξάνει κατά 50%
  • Είναι αθόρυβη και δεν εγκυμονεί κινδύνους για τα πουλιά όπως οι  φτερωτές
Η ανεμογεννήτρια “καλαμάκι” (!)  της Vortex είναι πιο αθόρυβη από τις κλασικές φτερωτές και η λειτουργία της δεν εγκυμονεί κινδύνους για τα πουλιά και τη βιοποικιλότητα.
Ένα μεγάλο ζήτημα με τις φτερωτές ανεμογεννήτριες είναι οι επιπτώσεις που προκαλούν τα αιολικά πάρκα στα πουλιά. Οι ανεμογεννήτριες προκαλούν την άμεση θανάτωση ενός μεγάλου αριθμού πουλιών αλλά και νυχτερίδων κάθε χρόνο, ενώ η λειτουργία αιολικών πάρκων σε γειτνίαση με βιοτόπους ειδών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, για διάφορους λόγους,  μπορεί να επιφέρει σε αυτούς βαρύ πλήγμα, ή και εξαφάνιση σε τοπικό επίπεδο. 

Οι μηχανικοί που βρίσκονται πίσω από την ανεμογεννήτρια Vortex Bladeless θεωρούν ότι το σχέδιό τους αποτελεί ένα άλμα εμπρός στην αιολική ενέργεια καθώς παράγει ενέργεια «αποδοτικότερα, φθηνότερα και πιο οικολογικά».
Σύμφωνα με δημοσίευμα, η εταιρεία έχει εξασφαλίσει ήδη χρηματοδότηση ενός εκατ. ευρώ από δημόσιες και ιδιωτικές πηγές και θα παρουσιάσει σύντομα το πρωτότυπο της τεχνολογίας.

Θα ήθελες να δεις μια τέτοια ανεμογεννήτρια;
Δεν σε εντυπωσιάζει  αυτή η τεχνολογία;


 
 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΑΥΤΟ-ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ