Νέο πρόγραμμα net metering στο Δελχί

Διαβάστηκε από 1597 αναγνώστες -

Το Δελχί, στην Ινδία, έκανε ένα ακόμη βήμα μπροστά για την ενίσχυση της αγοράς φωτοβολταϊκών οροφής, δημοσιεύοντας ρυθμιστικά μέτρα για μια νέα πολιτική, σχετικά με το net metering.

 

Με την έναρξη του προγράμματος, η πολιτική θα επιτρέψει στους κατοίκους και τις εταιρείες να κερδίσουν εξάγοντας την επιπρόσθετη ανανεώσιμη ενέργειά τους, στο κεντρικό δίκτυο.

Παρόλο που το Gujarat αποτελεί την πρώτη πόλη στην Ινδία που υλοποιεί ένα πρόγραμμα net metering, το δυναμικό του Δελχί είναι το μεγαλύτερο, προσφέροντας την υπόσχεση μιας δυναμικής ώθησης της ευρείας υιοθέτησης της κατανεμημένης ηλιακής ενέργειας στην πιο κοσμοπολίτικη μητρόπολη της Ινδίας.

Η πολιτική, η οποία ξεκίνησε από τη Ρυθμιστική Επιτροπή Ηλεκτρισμού του Δελχί (DERC) νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, είναι ανοιχτή για όλες τις μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όμως μόνον η ηλιακή ενέργεια, και ιδιαίτερα αυτή στις οροφές, είναι συμβατή για το Δελχί, λόγω της πυκνότητας πληθυσμού και της περιορισμένης έκτασης εδάφους.

Πέρυσι η Greenpeace της Ινδίας και η συμβουλευτική εταιρεία Bridge to India, δημοσίευσαν μια έκθεση στην οποία εξηγούν λεπτομερώς του τρόπους με τους οποίους το Δελχί θα μπορούσε σχετικά εύκολα να φτάσει τα 2GW ηλιακού δυναμικού, ως το 2020, εκμεταλλευόμενο τις οροφές κατοικιών, εμπορικών, βιομηχανικών, κυβερνητικών και άλλων κτιρίων.

Η DERC ανέφερε ότι η πολιτική του net metering που περιγράφηκε την περασμένη Τρίτη, σηματοδότησε τα πρώτα βήμα προς τα εμπρός για τη δημιουργία των αναγκαίων προϋποθέσεων για την τόνωση της κατανεμημένης παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, στην πόλη.

Παρά το γεγονός ότι το έγγραφο δεν διευκρινίζει ποιες τιμές θα στηρίξει το νέο σύστημα, οι Times της Ινδίας ανέφεραν σήμερα ότι αυτά θα δημοσιευτούν το συντομότερο την επόμενη εβδομάδα.

Η πολιτική αυτή φαίνεται να αντιμετωπίζει κάποια αντίσταση από εταιρείες διανομής της Ινδίας - ή «discoms» - που θα πρέπει να αγοράσουν το πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας. Η ίδια έκθεση των Times ανέφερε ανώνυμους αξιωματούχοι τέτοιων discoms να διαμαρτύρονται ότι το πιθανό υψηλό κόστος, που θα πρέπει να πληρώσουν, θα αποφέρει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στους ήδη περιορισμένους πόρων τους.

Παρόλα αυτά, η πρόοδος του Δελχί στην υιοθέτηση του net metering είναι πιθανό να παρακολουθείται στενά, με άλλες περιοχές και πόλεις στην Ινδία  να εκμεταλλεύονται σε μεγάλο βαθμό την αναξιοποίητη, κατανεμημένη αγορά ηλιακής ενέργειας της χώρας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΑΥΤΟ-ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ