Η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στη Λατινική Αμερική και η ενεργειακή κρίση την οδηγεί στην αύξηση εξόρυξης, αλλά η έλλειψη κατάλληλων υποδομών είναι εμπόδιο στα σχέδιά της.

Η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στη Λατινική Αμερική και η ενεργειακή κρίση την οδηγεί στην αύξηση εξόρυξης, αλλά η έλλειψη κατάλληλων υποδομών είναι εμπόδιο στα σχέδιά της.

«Ζαχαρώνουν» το πετρέλαιο της Βραζιλίας οι ΗΠΑ!

1.510 επισκέψεις στο άρθρο

Σχέδια αύξησης της εξόρυξης του «μαύρου χρυσού» κάνει η Βραζιλία, έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ, ενώ η Αργεντινή προσπαθεί να ενισχύσει την άντληση σχιστολιθικού αερίου, εν μέσω ενεργειακής κρίσης. Πρόβλημα και για τις 2 χώρες η έλλειψη υποδομών.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Deutche Welle, κάνει λόγο για αίτημα των ΗΠΑ στη Βραζιλία για αύξηση της εξόρυξης πετρελαίου, αλλά και μία άλλη χώρα της Λατινικής Αμερικής, η Αργεντινή, κινείται προς την αύξηση άντλησης σχιστολιθικού αερίου. Το δημοσίευμα επισημαίνει ό,τι ένας βασικός λόγος είναι η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους, ωστόσο αυτές οι δύο χώρες υποφέρουν από έλλειψη των κατάλληλων υποδομών για την επίτευξη των στόχων τους.

Κοινοποίησέ το »

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ό,τι το πετρέλαιο της Βραζιλίας θα μπορούσε να αντισταθμίσει –κατά ένα μέρος τουλάχιστον- τις ελλείψεις στην εισαγωγή ενέργειας από τη Ρωσία. Όπως αναφέρεται και σε δημοσίευμα της «Καθημερινής», το 2021 η Petrobras εξήγαγε 1,2 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου, καθιστώντας τη Βραζιλία πρώτη χώρα σε εξαγωγές πετρελαίου στη Νότια Αμερική. Επειδή όμως η χώρα δεν διαθέτει κατάλληλα διυλιστήρια, είναι υποχρεωμένη να εισάγει, παρά τα υπάρχοντα αποθέματα, το 30% των αναγκών της σε καύσιμα. «Τους τελευταίους μήνες η Petrobras αύξησε την παραγωγή στα διυλιστήρια, αυξάνοντας παράλληλα κατά τι και τις εισαγωγές ελαφρού πετρελαίου που είναι απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία των εγκαταστάσεών της. Πληρώνουμε σήμερα το τίμημα για την απουσία επενδύσεων στις υποδομές την τελευταία εξαετία», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Ροντρίγκο Λεάιο, από το Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών Πετρελαίου και Αερίου.

Το σχιστολιθικό αέριο της Αργεντινής & η έλλειψη υποδομών!

Στην Παταγονία εντοπίζονται τα δεύτερα σε όγκο αποθέματα σχιστολιθικού αερίου στον κόσμο. Ο υπουργός Ενέργειας της Αργεντινής, Ντάριο Μαρτίνες, δήλωσε πρόσφατα ό,τι για την αύξηση παραγωγής αερίου δεν υπάρχουν περιορισμοί.

Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά, όπως σημειώνει ο εξειδικευμένος δημοσιογράφος σε θέματα ενέργειας, Νίκολας Γκαντίνι, ο οποίος υπογραμμίζει ό,τι «η Αργεντινή δεν διαθέτει δίκτυο αγωγών για τη μεταφορά αερίου και πετρελαίου από τις περιοχές εξόρυξης στα λιμάνια. Για αυτόν τον λόγο δεν είναι σε θέση να καλύψει το κενό που δημιουργούν οι απώλειες σε εισαγωγές ρωσικής ενέργειας».

Κοινοποίησέ το »