Η ξυλόσομπα επιστρέφει δυναμικά ως εναλλακτικός, οικονομικός τρόπος θέρμανσης.

Η ξυλόσομπα επιστρέφει δυναμικά ως εναλλακτικός, οικονομικός τρόπος θέρμανσης.

Σόμπα ξύλου, η μεγάλη επιστροφή! Λίστα αναμονής για αγορά

2.373 επισκέψεις στο άρθρο
Σχολιάστε

9 στις 10 παραγγελίες είναι για ξυλόσομπα στη βόρεια Ελλάδα. Λίστα αναμονής ως και 3 εβδομάδες παρά την αύξηση ως και 50% στην τιμή. Οι τιμές ξεκινούν από τα 150 ευρώ και φτάνουν τα 450-500. Μεγάλη η ζήτηση για ξύλα και η αύξηση στην τιμή τους.

«Των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν», λέει ο σοφός λαός μας και αυτό φαίνεται να ισχύει και για τη μεγάλη επιστροφή της ξυλόσομπας ως ενός αξιόπιστου και οικονομικού τρόπου θέρμανσης.

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »

Βέβαια, σε περιφέρειες της χώρας, όπου το κρύο είναι πιο τσουχτερό, οι ξυλόσομπες –ένας παραδοσιακός τρόπος θέρμανσης- δεν έφυγαν ποτέ. Όμως αυτό που συμβαίνει φέτος, ξεπερνά ακόμα και τις εκτιμήσεις των ανθρώπων της αγοράς, με τη ζήτηση για μία ξυλόσομπα να έχει εκτοξευτεί και τις παραγγελίες να έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Μάρτιο!

Στη λίστα αναμονής για μία ξυλόσομπα!
  • 9 στις 10 παραγγελίες είναι για ξυλόσομπα στη βόρεια Ελλάδα
  • Λίστα αναμονής ως & 3 εβδομάδες, παρά την αύξηση ως και 50% στην τιμή
  • Οι τιμές ξεκινούν από τα 150 ευρώ και φτάνουν τα 450-500
  • Μεγάλη ζήτηση για ξύλα και αύξηση στην τιμή τους
Η ενεργειακή κρίση που έχει ξεκινήσει εδώ και 1 χρόνο οδηγεί τους πολίτες σε αναζήτηση λύσεων οικονομικής θέρμανσης. Μία από αυτές είναι η γνωστή-παραδοσιακή σόμπα ξύλου. Οι άνθρωποι της αγοράς στο χώρο της θέρμανσης εξηγούν ότι δεν προλαβαίνουν τις παραγγελίες και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να καλύψουν τη ζήτηση.

9 στις 10 παραγγελίες είναι για ξυλόσομπα!

«Είχαμε χρόνια να ζήσουμε κάτι τέτοιο. Γίνεται πανικός όσον αφορά τη ζήτησή τους, τα τηλέφωνα χτυπούν συνεχώς και εννέα από τις δέκα παραγγελίες είναι για ξυλόσομπα. Ο καθένας ψάχνει τη φθηνότερη περίπτωση για το σπίτι του κι εμείς προσπαθούμε να προλάβουμε να τους εξυπηρετήσουμε όλους. Περιμέναμε πως θα αναζητήσουν λύσεις οι καταναλωτές, αλλά δεν υπολογίζαμε τέτοια αύξηση», λέει χαρακτηριστικά, όπως διαβάζουμε σε ρεπορτάζ του ThessToday ,ο κ. Κωνσταντίνος Πασταρματζής, ιδιοκτήτης καταστήματος με συσκευές θέρμανσης στην περιοχή του Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με το ίδιο, η ξυλόσομπα είναι ένα μέσο που αποτελεί σταθερή αξία θέρμανσης και στην παρούσα φάση και το πιο οικονομικό, με τις τιμές να κυμαίνονται στα 450 ευρώ, ενώ σαφώς υπάρχουν και φθηνότερες ξεκινώντας από τα 150 ευρώ.

Λίστα αναμονής ως 3 εβδομάδες - Αύξηση 50% στις τιμές!

Η εκτόξευση στη ζήτηση για σόμπα ξύλου ήταν τέτοια που δεν την περίμεναν ούτε οι επιχειρήσεις στο χώρο της θέρμανσης.

«Κάθε χρόνο προετοιμαζόμαστε ώστε να κρατήσουμε αποθέματα, να κάνουμε προεργασία και να είμαστε έτοιμοι στην αρχή του φθινοπώρου. Φέτος δεν προλαβαίνουμε τους πελάτες μας γιατί ξεκίνησαν τις αναζητήσεις από το πρώτο εξάμηνο και συνεχώς αυξάνονται», σημειώνει ο κ. Αναστάσιος Χατζηβασιλείου της Alfatherm, εξηγώντας ότι λόγω της σοβαρής έλλειψης αποθεμάτων μπορούν να εξυπηρετήσουν μόνο 1 από τις 6 παραγγελίες για ξυλόσομπες. Οι παραγγελίες είναι τόσο πολλές, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται λίστες αναμονής που πολλές φορές φτάνουν έως και τις 3 εβδομάδες για κάθε παράδοση.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Χατζηβασιλείου υπογραμμίζει ότι «δεν ξέρω πως θα καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε, καθώς η ζήτηση εκτοξεύεται επιθετικά καθημερινά, πόσο μάλλον τώρα που πλησιάζει ο χειμώνας και ήδη ξεκίνησαν οι βροχές. Οι τιμές μας, λόγω των προϊόντων που εμπορευόμαστε οι ίδιοι, αυξήθηκαν περίπου κατά 50% σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας στα 400-500 ευρώ για μία καλή ξυλόσομπα. Αυτό ωστόσο, όπως φαίνεται, δεν σταμάτησε τον κόσμο από τις αγορές του, καθώς υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη να βρουν φθηνότερα μέσα θέρμανσης».

Μεγάλη ζήτηση για ξύλα & αύξηση τιμής!

Η αύξηση που καταγράφεται στην τιμή των καυσόξυλων κυμαίνεται από 20- 30%. Οι τιμές στην αγορά ξεκινούν από 120 έως 130 ευρώ και φτάνουν τα 140 έως 150 ευρώ το κυβικό, ανάλογα με το είδος του ξύλου (οξιά, ελιά, δρυς, πεύκο).

Σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς, τα ξύλα πρέπει να είναι ξερά και στεγνά μέσα σε υπόστεγο, ενώ συνιστούν στους καταναλωτές να κάνουν μια έρευνα αγοράς και να δίνουν έμφαση στην ποιότητα του ξύλου.

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »