Μάθε μυστικά για να ζεσταθείς φέτος όσο γίνεται πιο οικονομικά και να μην «πληρώσεις το μάρμαρο» πανάκριβα ακούγοντας «ειδικούς» που τα ξέρουν όλα.

Μάθε μυστικά για να ζεσταθείς φέτος όσο γίνεται πιο οικονομικά και να μην «πληρώσεις το μάρμαρο» πανάκριβα ακούγοντας «ειδικούς» που τα ξέρουν όλα.

Πώς θα ζεσταθείς φέτος; Δες 4 tips πριν αποφασίσεις!

Διαβάστηκε από 1383 αναγνώστες - Ημερομηνία δημοσίευσης: 3/10/2022

Να επιλέξω ηλεκτρικά θερμαντικά ως κεντρική θέρμανση; Ανάγκες θέρμανσης σπιτιού σε KWh, ποσότητα, τιμή καυσίμου, τα βασικά κριτήρια. Με μικρό κόστος βάζεις αυτοματισμούς, εξοικονομείς ως 40%. Πιστοποίηση κατανάλωσης συσκευής, αλλιώς δεν ξέρεις τι «καις».

Σχολιάστε

Κάθε χρόνο κάνουμε τους υπολογισμούς για να μάθουμε τι θα πληρώσουμε για να ζεστάνουμε το σπίτι μας. Φέτος θα χρειαστεί περισσότερο από ποτέ μολύβι και χαρτί για να λύσουμε το γρίφο και να γλιτώσουμε όσο το δυνατό λιγότερα χρήματα.

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »

Ακούς διάφορα κατά καιρούς για οικονομικούς τρόπους θέρμανσης, αλλά δύσκολα θα ακούσεις ό,τι τα πάντα εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, τους οποίους θα πρέπει να λάβεις υπόψη, προτού καταλήξεις σε ασφαλή συμπεράσματα και αποφάσεις.

Θέλεις οικονομία στη θέρμανση; Nα ελέγξεις προτού επιλέξεις!
  • Ηλεκτρικά θερμαντικά ως κεντρική θέρμανση; Ίσως πληρώσεις τα 2πλά από πετρέλαιο
  • Μάθε ανάγκες θέρμανσης σε KWh, ποσότητα, τελική τιμή καυσίμου (μετά τις επιδοτήσεις)
  • Με μικρό κόστος βάζεις αυτοματισμούς, εξοικονομείς ως 40%
  • Δες πιστοποίηση κατανάλωσης συσκευής, αλλιώς δεν ξέρεις τι «καις»
Ξεκινάμε από τα βασικά. Δεν έχουμε όλοι τις ίδιες ανάγκες θέρμανσης, δεν μένουμε στην ίδια περιοχή, δεν μένουμε στο ίδιο κτίσμα (μικρότερο ή μεγαλύτερο, παλαιότερο ή νεότερο κλπ). Αυτά δύσκολα θα τα ακούσεις από διάφορους «ειδικούς» που τα ξέρουν όλα, αλλά εσύ καλείσαι να «πληρώσεις το μάρμαρο».

Επίλεξε τρόπο θέρμανσης με βάση τις δικές σου ανάγκες!

Προτού επιλέξεις τρόπο θέρμανσης, πρέπει να υπολογίσεις το τι πραγματικά σε συμφέρει, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις σου.

Οι  ανάγκες θέρμανσης του σπιτιού σου σε KWh,  η ποσότητα του καυσίμου που θα χρειαστείς κατά προσέγγιση για ένα χρόνο και η τιμή του επιλέξιμου καυσίμου, είναι τρεις από τους παράγοντες που πρέπει να εξετάσεις, προτού αποφασίσεις το σε ποια λύση θέρμανσης θα στραφείς.

Μιλώντας με ένα μηχανικό μπορείς εύκολα να υπολογίσεις τις ανάγκες θέρμανσης του χώρου σου σε KWh, χωρίς να ξεχνάς τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν συνήθως στη περιοχή σου, το επίπεδο μόνωσης του σπιτιού και άλλους παράγοντες, τους οποίους υπολογίζει ο μηχανικός σου.
Λαμβάνοντας υπόψη τις τελικές τιμές των καυσίμων (μετά από τις επιδοτήσεις), είσαι σε θέση να γνωρίζεις την κατανάλωσή σου και το ποσό που θα χρειαστεί να δώσεις για τη θέρμανσή σου, υπολογίζοντας ένα διάστημα 120-150 ημερών, ανάλογα με την περιοχή που μένεις, καθώς στη βόρεια Ελλάδα ο χειμώνας ξεκινά πιο νωρίς και τελειώνει πιο αργά και στη νότια Ελλάδα το αντίστροφο, αλλά είναι και πιο ήπιος.

Μπορώ να αντικαταστήσω την κεντρική θέρμανση με ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα;

Τα ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα κάθε είδους (θερμοπομποί, λαδιού κλπ) ενδείκνυνται μόνο ως λύση ανάγκης ή συμπληρωματικά, για μεμονωμένους χώρους. Δεν σε συμφέρει να αντικαταστήσεις με αυτά την υπάρχουσα θέρμανση!

Πολλοί πιστεύουν ότι αν αντικαταστήσουν την κεντρική θέρμανση με αποκλειστική χρήση θερμαντικών σωμάτων ελαχιστοποιούν τα έξοδα. Λάθος! Τα σώματα αυτά αποδίδουν καλύτερα μόνο όταν θέλουμε να ζεστάνουμε μεμονωμένους, μικρούς χώρους ή για παράδειγμα σε συνδυασμό με ένα κλιματιστικό υψηλής ενεργειακής απόδοσης.

Επιπλέον , αργούν πολύ να ζεστάνουν το χώρο, γεγονός που τα αναγκάζει να «καίνε στο «φουλ» περισσότερη ώρα. Με μερικούς πρόχειρους υπολογισμούς, καίγοντας non stop ένα θερμαντικό σώμα θα δεις ό,τι μπορεί να φτάσεις να πληρώσεις τα διπλάσια από όσα θα έδινες για πετρέλαιο σε κεντρική θέρμανση.

Η σίγουρη οικονομική λύση των αυτοματισμών θέρμανσης!

Θερμοστατικές κεφαλές, θερμιδομετρητές και άλλοι αυτοματισμοί θέρμανσης μπορούν να μειώσουν αισθητά το κόστος λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης και μάλιστα με χαμηλό κόστος αγοράς τους. 

Μια έξυπνη εναλλακτική λύση και με χαμηλό budget είναι η τοποθέτηση θερμοστατικών κεφαλών ή θερμιδομετρητών. Πρόκειται ουσιαστικά για συσκευές που  τοποθετούνται τοπικά σε κάθε ένα θερμαντικό σώμα χωριστά και ρυθμίζουν τη ροή του ζεστού νερού, βάσει της θερμοκρασίας του συγκεκριμένου χώρου.

Έτσι, όταν επιτυγχάνεται η επιθυμητή θερμοκρασία, το σώμα αυτό απομονώνεται, ενώ τα υπόλοιπα συνεχίζουν να δουλεύουν. Με αυτόν τον τρόπο η εξοικονόμηση καυσίμου μπορεί να φτάσει και στο 40%!

Ζήτα πιστοποίηση κατανάλωσης συσκευής!

Αν θέλεις να πάρεις κάποιες συσκευές θέρμανσης, οι οποίες θα λειτουργούν συμπληρωματικά στο κεντρικό σύστημα θέρμανσης, μην ξεχνάς προτού προχωρήσεις σε αγορά να ζητήσεις τα… «διαπιστευτήρια» απόδοσης και κατανάλωσης της συσκευής!

Μπορεί μία τιμή μίας θερμαντικής συσκευής να μοιάζει αρκετά δελεαστική, αλλά για να μη βρεθείς προ δυσάρεστης έκπληξης και ως προς τη συσκευή και ως προς ένα πιθανό «φουσκωμένο» λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος φρόντισε να δεις τι κατανάλωση έχει η συσκευή που είδες στη βιτρίνα ενός καταστήματος, στο διαδίκτυο ή οπουδήποτε αλλού.

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »

Ακολουθήστε το 4green στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε
'https://www.4green.gr/news/data/glitwste-lefta/Reyma-mystika-times-mhna-kw-paroxoi_143913.asp?a=12&p=1',