Πότε σταματούν τα μέτρα στήριξης για τους καταναλωτές;

Πότε σταματούν τα μέτρα στήριξης για τους καταναλωτές;

  • Πότε σταματούν τα μέτρα στήριξης για τους καταναλωτές;
  • Πότε σταματούν τα μέτρα στήριξης για τους καταναλωτές;

Πότε σταματούν τα μέτρα στήριξης για τους καταναλωτές;

1077 επισκέψεις στο άρθρο (25/5/2023)

Οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ελλάδα για τις δημοσιονομικές κατευθύνσεις, είναι να κοπούν τα μέτρα ενεργειακής στήριξης προς όλους τους καταναλωτές έως το τέλος του 2023 και να περιοριστούν στα ευάλωτα νοικοκυριά. Πρώτο στις προτεραιότητες θα βρεθεί το έλλειμμα.

1. Οικονομική στήριξη μόνο σε ευάλωτα νοικοκυριά

Να χαλαρώσουν τα μέτρα στήριξης έως το τέλος του 2023 και να χρησιμοποιήσει η Ελλάδα τα χρήματα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος είναι η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε έκθεση που βγήκε στη δημοσιότητα. Σε περίπτωση που αυξηθούν οι τιμές στα καύσιμα, η Επιτροπή προτείνει να στηριχθούν μόνο τα ευάλωτα νοικοκυριά και οι εταιρείες και να δοθούν κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας. Ακόμα, οι συστάσεις περιλαμβάνουν:

- Να διασφαλιστεί ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει μια συνετή δημοσιονομική πολιτική, περιορίζοντας την ονομαστική αύξηση των καθαρά πρωτογενών δαπανών το 2024 σε όχι περισσότερο από 2,6%.

Κοινοποίησέ το »

- Να διατηρήσουμε τις δημόσιες επενδύσεις που χρηματοδοτούνται σε εθνικό επίπεδο και να διασφαλίσουμε ότι θα απορροφηθούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης κ.ά. Οι επιχορηγήσεις και άλλα κονδύλια της ΕΕ να κατευθυνθούν ιδιαίτερα στην προώθηση της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης.

- Από το 2024, η χώρα να προβεί σε επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που ευνοούν την υψηλότερη βιώσιμη ανάπτυξη.

-Να γίνει πιο φιλικό για επενδύσεις το φορολογικό σύστημα, με την εισαγωγή ενός συστήματος προκαταβολής φόρου, να διευρυνθεί η φορολογική βάση, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης της τρέχουσας φορολογικής δομής για τους αυτοαπασχολούμενους και να επεκταθεί το σύστημα των ηλεκτρονικών πληρωμών, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη συμμόρφωση.

-Διατήρηση και αύξηση της αυτονομίας της φορολογικής αρχής επεκτείνοντας την εντολή της για την ανάπτυξη και διαχείριση των πληροφοριακών συστημάτων και του ανθρώπινου δυναμικού της.

- Διασφάλιση μιας αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης που προσελκύει ανταγωνιστικό ανθρώπινο δυναμικό και διατηρεί τη συνέπεια στο ενιαίο μισθολόγιο.

2. Αμεση εκτέλεση του REPowerEU         

Να γίνει άμεση εφαρμογή του REPowerEU (ευρωπαϊκό σχέδιο για την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο, πετρέλαιο, άνθρακα αλλά και τα ορυκτά καύσιμα γενικά) και να εξασφαλιστεί ότι θα δουλέψει γιΆ αυτό επαρκές προσωπικό, δεδομένου ότι το έργο είναι μεγάλο. Να συνεχιστεί η γρήγορη εφαρμογή και των προγραμμάτων συνοχής.

3. Ανάπτυξη ΑΠΕ-Νόμοι για offshore αιολικά πάρκα & παραγωγή υδρογόνου-ενίσχυση ηλεκτροκίνησης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει στη χώρα μας τα εξής:
- Απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και ανάπτυξη διαφορετικών δρόμων προμήθειας ενέργειας.

- Ανάπτυξη των ΑΠΕ

- Ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου για τη διαδικασία αδειοδότησης και για τα παράκτια (offshore) αιολικά πάρκα, να θεσπιστεί νομοθεσία για την παραγωγή υδρογόνου και βιομεθανίου

- Ενίσχυση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, της χωρητικότητας αποθήκευσης, προώθηση της αποκεντρωμένης παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

- Περισσότερα μέτρα που βελτιώνουν την ενεργειακή απόδοση, όπως μέτρα για νοικοκυριά που μένουν σε σπίτια κατώτερης ενεργειακής κλάσης, εγκατάσταση έξυπνων μετρητών και μέτρα για την απόκτηση πράσινων δεξιοτήτων.

- Προώθηση του εξηλεκτρισμού στις μεταφορές και της ηλεκτροκίνησης.

Εσύ τι κινήσεις σκέφτεσαι να κάνεις για εξοικονόμηση ενέργειας, ώστε να προετοιμαστείς για πιθανή εκτόξευση των τιμών καυσίμων μελλοντικά;

Ακολουθήστε το 4green στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις, στο 4green.gr