Οικογενειακή επιχείρηση με παράδοση: Η Fronius γιορτάζει τα 75α γενέθλιά της

1.674 επισκέψεις στο άρθρο

75η επέτειος

Μια ατομική επιχείρηση που το 1945 ξεκίνησε από μια απλή ιδέα και σήμερα κατέχει πλέον ηγετικό ρόλο στον κλάδο: Δεν είναι άλλη από την οικογενειακή επιχείρηση Fronius από την ¶νω Αυστρία που τα τελευταία εβδομήντα πέντε χρόνια έχει εξελιχθεί από ένα τοπικό συνεργείο επισκευών σε παγκόσμιο παίκτη της αγοράς στους τομείς τεχνολογίας συγκόλλησης, φωτοβολταϊκών και τεχνολογίας φόρτισης συσσωρευτών. Στις 20 Ιουνίου πριν από ακριβώς 75 χρόνια ξεκινά το ταξίδι.
                                                                                                       
 
Με τη δημιουργία ενός συνεργείου επισκευών για ραδιοσυστήματα και ηλεκτρικές συσκευές ο Günter Fronius θέτει το 1945 τον θεμέλιο λίθο - και ξεκινά μια επιτυχημένη ιστορία που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με το τιμόνι να έχει περάσει στα χέρια της τρίτης γενιάς. Σημείο αφετηρίας του ταξιδιού είναι η εμπορική κωμόπολη Pettenbach στην ¶νω Αυστρία όπου συνεχίζει να βρίσκεται μέχρι και σήμερα η εταιρική έδρα της Fronius. Εδώ ζει και εργάζεται ο Günter Fronius έχοντας αποκτήσει έναν παλιό στρατώνα με αντάλλαγμα επισκευαστικές εργασίες. Την εποχή εκείνη η φόρτιση των μπαταριών αυτοκινήτου δεν είναι κάτι το αυτονόητο - κι αυτό είναι κάτι που δεν θέλει σε καμία περίπτωση να αποδεχτεί. Ο επιδέξιος ηλεκτρολόγος αναπτύσσει μια λύση, χάρη στην οποία οι μπαταρίες μπορούν να χρησιμοποιούνται για περισσότερο χρόνο. «Το ποιοι είμαστε και τι εκπροσωπούμε πηγάζει από τη σκέψη του παππού μου», αναφέρει η διαχειρίστρια της Fronius Elisabeth Engelbrechtsmüller-Strauß, η οποία από το 2012 έχει αναλάβει τη διαχείριση της οικογενειακής επιχείρησης της ¶νω Αυστρίας.

Επανάσταση στη συγκόλληση, διεθνής παρουσία και ηλιακό ρεύμα
Το 1950 ο Günter Fronius διευρύνει την γκάμα των προϊόντων του με τους μετασχηματιστές συγκόλλησης. Με βάση αυτήν την τεχνολογία η Fronius εξελίσσεται κατά τις επόμενες δεκαετίες σε μια εύρωστη μεσαία επιχείρηση, την οποία ο ηλεκτρολόγος μεταβιβάζει το 1980 στα παιδιά του Brigitte Strauß και Klaus Fronius. Τα δυο αδέρφια επιδίδονται σε έναν αγώνα ταχύτητας για την ανάπτυξη και τη διεθνή παρουσία της επιχείρησης ιδρύοντας θυγατρικές εταιρείες σε ολόκληρο τον κόσμο. Το 1992 αποφασίζουν επίσης να στραφούν στην τεχνολογία του μέλλοντος, στην ηλιακή ενέργεια. Σήμερα, η Fronius στηρίζεται πάνω σε τρεις πυλώνες: τεχνολογία συγκόλλησης, φωτοβολταϊκά και τεχνολογία φόρτισης συσσωρευτών.

Το Business Unit Perfect Charging
Το Business Unit Perfect Charging υπάρχει από τότε που δημιουργήθηκε η επιχείρηση. Ο ιδρυτής της εταιρείας Günter Fronius εισάγει ήδη από το ξεκίνημα της πορείας του συσσωρευτές μολύβδου. Μετά από πολλές εξελίξεις η επιχείρηση περνά στις αρχές της δεκαετίας του `90 για πρώτη φορά από τις συσκευές φόρτισης 50 Hertz σε μια τεχνολογία υψηλών συχνοτήτων. Η έρευνα συνεχίζεται για να οδηγήσει το 2007 σε ένα πραγματικό ορόσημο, στη διαδικασία φόρτισης εσωτερικής αντίστασης ή, εν συντομία, στη διαδικασία φόρτισης Ri. Αυτό σημαίνει ότι τα προϊόντα της Fronius προσαρμόζονται αυτομάτως στις μπαταρίες που πρόκειται να φορτιστούν και στην κατάστασή τους, και κάθε φόρτιση έχει μοναδικά χαρακτηριστικά. Σήμερα, η Perfect Charging χάρη στην τεχνολογία ιόντων λιθίου και την εξελιγμένη ψηφιοποίηση και δικτύωση όλων των συσκευών κάνει ακόμη ένα βήμα προς το μέλλον.

Business Unit «Perfect Welding»
Το Business Unit Perfect Welding υφίσταται από το 1950. Ο ιδρυτής της εταιρείας Günter Fronius γρήγορα ανακαλύπτει ότι χρησιμοποιώντας τη τεχνολογία που αποτελεί τη βάση των συσκευών φόρτισης μπορεί επίσης να προκαλέσει την τήξη ενός ραβδόμορφου ηλεκτροδίου. Στα μέσα της δεκαετίας του `70 η έρευνα προχωρά με αλματώδη ταχύτητα και λίγο αργότερα η Fronius φέρνει με το Transarc 500 μια αληθινή επανάσταση στην αγορά. Πρόκειται για την πρώτη στον κόσμο συσκευή συγκόλλησης με πρωτεύουσας μεταγωγής μετατροπέα σε βάση τρανζίστορ με την οποία η Fronius κερδίζει ξαφνικά σημαντικούς συνεργάτες, εκτός των συνόρων της Αυστρίας. Το 1998 το Transarc αντικαθίσταται από το ψηφιακό TransPuls Synergic (TPS) που είναι η πρώτη συσκευή συγκόλλησης με δυνατότητα αναβάθμισης. Επιπλέον, την ίδια εποχή η επιχείρηση ερευνά μια καινοτόμο μορφή της διαδικασίας συγκόλλησης που από το 2005 θα μείνει στην ιστορία με την ονομασία «Cold Metal Transfer» (CMT). Χάρη στη διαδικασία αυτή είναι πλέον εφικτή ακόμη και η συγκόλληση εξαιρετικά λεπτών υλικών μεταξύ τους, όπως το αλουμίνιο και ο χάλυβας. Σήμερα η Fronius δείχνει τον δρόμο με το TPS/I (Trans Process Solution / intelligent revolution). Αυτός ο υψηλών επιδόσεων υπολογιστής συγκόλλησης αποτελεί την απάντηση στην τεχνολογία 4.0 και ορθώνει το πραγματικό του ανάστημα όταν συνδυαστεί με το σύστημα διαχείρισης δεδομένων της λύσης λογισμικού WeldCube Premium.

Business Unit «Solar Energy»
Το Business Unit Solar Energy αποτελεί τμήμα της Fronius από το 1992. Ο μετατροπέας Fronius Sunrise κάνει το 1995 την εμφάνισή του στην αγορά και σημειώνει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα παγκόσμια επιτυχία. Ωστόσο, η αληθινή επανάσταση έρχεται το 2001 με την κυκλοφορία του Fronius IG. Πρόκειται για τον πρώτο μετατροπέα με μετασχηματιστή υψηλής συχνότητας που επιτρέπει στον τεχνικό να αντικαθιστά μόνος του την πλακέτα επί τόπου. Κατά τα τελευταία χρόνια η επιχείρηση έπαψε να δραστηριοποιείται αμιγώς ως κατασκευαστής μετατροπέων και παρέχει πλέον λύσεις για την αποδοτική και έξυπνη παραγωγή, αποθήκευση, διανομή και κατανάλωση ενέργειας. Σήμερα, η σειρά προϊόντων της Fronius ξεκινά από εξατομικευμένες λύσεις συσσωρευτών, περνά από φωτοβολταϊκά για θερμό νερό και ηλιακή ηλεκτροκινητικότητα και φτάνει στην παραγωγή και αποθήκευση υδρογόνου καθώς και σε υποδομές ανεφοδιασμού H2. Επόμενα βήματα: Ο τριφασικός υβριδικός μετατροπέας Symo GEN24 Plus έρχεται να συμπληρώσει τη σειρά προϊόντων με μια λύση all-in-one για την πλήρη αυτοτροφοδότηση ηλιακής ενέργειας.