Ποιος είναι τελικά ο πιο οικονομικός τρόπος θέρμανσης για το χειμώνα 2022-23; Δες τιμές. Τι επιλέγεις; Αέριο, πετρέλαιο ή ρεύμα;

Ποιος είναι τελικά ο πιο οικονομικός τρόπος θέρμανσης για το χειμώνα 2022-23; Δες τιμές. Τι επιλέγεις; Αέριο, πετρέλαιο ή ρεύμα;

Μάχη τιμών & επιδοτήσεων. Τι συμφέρει; Αέριο, πετρέλαιο ή ρεύμα;

3.081 επισκέψεις στο άρθρο
Σχολιάστε

Αέριο, πετρέλαιο ή ρεύμα; Ποιος είναι τελικά ο πιο οικονομικός τρόπος θέρμανσης για το χειμώνα 2022-23; 0,11-0,12 ευρώ το φυσικό αέριο, 0,13-0,14 ευρώ το πετρέλαιο, 0,16 ευρώ το ηλεκτρικό ρεύμα, ανά κιλοβατώρα.

Η συζήτηση για το ποιος θα είναι ο πιο οικονομικός τρόπος θέρμανσης για το χειμώνα του 2022-2023 φουντώνει, λίγο πριν από την επίσημη έναρξη της περιόδου θέρμανσης.

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »

Όλα αυτά σε ένα εξαιρετικά ασταθές ενεργειακό περιβάλλον, για το οποίο κανείς δεν μπορεί να διακινδυνεύσει ασφαλείς προβλέψεις. Οι καταναλωτές όμως θέλουν εδώ και τώρα λύσεις, ώστε να μπορέσουν να προγραμματίσουν έγκαιρα το πως θα έχουν όσο το δυνατό πιο οικονομική θέρμανση.

Οι τιμές (σήμερα) για φυσικό αέριο, ρεύμα, πετρέλαιο, μετά τις επιδοτήσεις!
  • Στα 0,11-0,12 ευρώ το φυσικό αέριο
  • Στα 0,13-0,14 ευρώ το πετρέλαιο
  • Στα 0,16 ευρώ το ηλεκτρικό ρεύμα
Η τιμή για το αέριο

Το φυσικό αέριο φαίνεται ότι ξαναμπαίνει δυνατά στη μάχη της οικονομικής (κατά το δυνατό) θέρμανσης για το χειμώνα του 2022-2023,
όπως τουλάχιστον διαμορφώνεται η τιμή του μετά τις επιδοτήσεις.

Αναμφίβολα, η τιμή του φυσικού αερίου έχει ανέβει σχεδόν 3 φορές, συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Κυμαίνεται στα 0,20-0,21 ευρώ (η τιμή του αυξομειώνεται στα επίπεδα των 200 ευρώ/μεγαβατώρα). Η γενναία επιδότηση όμως της ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία ήλθε μετά από συνεννόηση με όλους τους παρόχους φυσικού αερίου, ανέρχεται στα 90 ευρώ/μεγαβατώρα. Αυτό σημαίνει έκπτωση 0,09 ευρώ για 700.000 νοικοκυριά (ανεξάρτητα από τον πάροχο). Με πιο απλά λόγια, αυτό που θα πληρώσει ως τελική τιμή ο καταναλωτής είναι περίπου 0,11-0,12 ευρώ/κιλοβατώρα.

Η τιμή για το πετρέλαιο

Αν ξεκινούσε σήμερα η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης, η τιμή του, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ανθρώπων της αγοράς θα κυμαινόταν από 1,60-1,70 ευρώ το λίτρο (ένα λίτρο πετρελαίου αντιστοιχεί περίπου σε 10,5 κιλοβατώρες). Η κρατική επιδότηση για το πετρέλαιο αναμένεται (σύμφωνα με τις ανακοινώσεις) να διαμορφωθεί στα 0,25 ευρώ/λίτρο. Αν πάρουμε το σενάριο με τη χαμηλότερη αρχική τιμή (1,60 ευρώ/λίτρο) και αφαιρέσουμε την επιδότηση, τότε η τελική τιμή που καλείται να πληρώσει ο καταναλωτής θα είναι 1,35 ευρώ/λίτρο, άρα περίπου 0,13-0,14 ευρώ/κιλοβατώρα.

Η τιμή για το ρεύμα

Η εξέλιξη για την τιμή του ρεύματος, έπειτα από τις ανακοινώσεις των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και του νέου μοντέλου κρατικής επιδότησης (με 3 κλίμακες κατανάλωσης) για τον Οκτώβριο, διαμορφώνεται περίπου στα 0,15-0,17 ευρώ/κιλοβατώρα. Αν πάμε σε μία μέση τιμή, τότε αυτή είναι τα 0,16 ευρώ/κιλοβατώρα.

Τι με συμφέρει τελικά; Φυσικό αέριο, πετρέλαιο ή ηλεκτρικό ρεύμα;

Επαναλαμβάνουμε ότι όλα όσα προαναφέραμε ισχύουν με βάση τα σημερινά δεδομένα. Σύμφωνα λοιπόν με αυτά, το φυσικό αέριο φαίνεται ότι επιστρέφει ως οικονομικός τρόπος θέρμανσης παρά τις πολύ μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του τον τελευταίο χρόνο (τουλάχιστον). Πάμε να δούμε ένα παράδειγμα.

Αν υποθέσουμε ότι για ένα σπίτι 100 τετραγωνικών μέτρων χρειάζεται για να ζεσταθεί περίπου 9.000 θερμικές κιλοβατώρες, τότε θα πληρώσει περίπου 1.100-1.200 ευρώ για φυσικό αέριο, 1.300-1.400 ευρώ για πετρέλαιο 1.500-1.700 ευρώ για ηλεκτρικό ρεύμα.

Συμπέρασμα

Η κατάσταση στον ενεργειακό τομέα είναι ιδιαίτερα ασταθής και χωρίς δυνατότητα ασφαλών προβλέψεων. Ωστόσο, με τα σημερινά δεδομένα, σε ό,τι αφορά τη χώρα μας υπάρχουν κάποιες «σταθερές». Αυτά δείχνουν ότι με όλα όσα συμβαίνουν σήμερα, το φυσικό αέριο επιστρέφει δυνατά ως ένας οικονομικός τρόπος θέρμανσης. Το 4green παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα συνεχίσει να σας ενημερώνει για όλες τις αλλαγές, πάντα με γνώμονα τη μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση.

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »