Κλιματιστικό & κρίση, πόσο πάει το «μαλλί»; Πολύ, αν δεν προσέξεις!
3.753 επισκέψεις στο άρθρο (25/06/2024)
- Δώστε βάση στην ισχύ του κλιματιστικού
- Μεγάλη προσοχή στα φίλτρα και την ενεργειακή ετικέτα
- Απλές συμβουλές για το επιθυμητό αποτέλεσμα με τη χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση
- 6 «θαυματουργά» tips για ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση χρημάτων
Με την ενεργειακή κρίση να ασκεί την επίδρασή της στην ακρίβεια των αγαθών και του ρεύματος, εύλογα δημιουργείται η απορία για το τι θα συμβεί όταν ανάψεις το κλιματιστικό για ανάσα δροσιάς το καλοκαίρι. Υπάρχει λύση που θα σου δώσει και την επιθυμητή θερμοκρασία, αλλά δεν θα «ιδρώσεις» βλέποντας το λογαριασμό.
A/C, δες πώς το ανάβεις, χωρίς να σε «ανάψει» ο λογαριασμός ρεύματος! - Οπωσδήποτε inverter & ισχύς, ανάλογα με το χώρο που διαθέτεις
- Φίλτρο νέας γενιάς, πιο ακριβό, αλλά με χαμηλή κατανάλωση, γρήγορη απόσβεση
- «Έλεγχος παρουσίας», δεν είσαι μέσα στο χώρο; Δεν «καίει»
- «Έξυπνα» προγράμματα, αισθητήρες, θερμοστάτες, μετρητές ενέργειας κάνουν δουλειά
Δώσε βάση στην ισχύ του κλιματιστικού!
Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στην ισχύ του κλιματιστικού, καθώς ένα A/C μεγαλύτερης ή μικρότερης ισχύος από αυτή που είναι κατάλληλη για τον κάθε χώρο έχει ως αποτέλεσμα το αυξημένο κόστος λειτουργίας. Το εμβαδό αποτελεί ένα κριτήριο για την σωστή επιλογή της συσκευής, δεν είναι όμως και το μοναδικό. Αν, για παράδειγμα, ο χώρος δεν είναι καλά μονωμένος ή έχει μεγάλα ανοίγματα, θα πρέπει να επιλέξεις ένα κλιματιστικό μεγαλύτερης ισχύος.
Για μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας προτείνονται μοντέλα Inverter (μεταβλητών στροφών), τα οποία ρυθμίζουν την λειτουργία τους ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στον χώρο και την επιθυμητή κατάσταση, έτσι ώστε να πετυχαίνουν τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση.
Ο σημαντικός ρόλος των φίλτρων στην ενεργειακή απόδοση!
Το είδος των φίλτρων που περιλαμβάνει κάθε κλιματιστικό είναι σημαντικός παράγοντας για την ενεργειακή του απόδοση, άρα και την εξοικονόμηση.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι φίλτρων, με τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα να είναι τα συμβατικά φίλτρα σκόνης, οι ιονιστές, τα βιολογικά φίλτρα (IAQ), αλλά και τα φίλτρα άνθρακα. Η τελευταία τεχνολογία φίλτρων είναι τα τύπου HEPA. Πρόκειται για φίλτρα υψηλής απόδοσης που έχουν παρόμοια κατασκευή με τα συμβατικά, αλλά ο καθαρισμός που παρέχουν είναι πιο αποτελεσματικός. Η συντήρηση άλλωστε είναι ένα από τα πιο βασικά πράγματα που πρέπει να προσέχεις (διάβασε περισσότερα εδώ).
Ανάλογα με τον τύπο και την ποιότητα του φίλτρου κυμαίνονται και οι τιμές, ωστόσο ένα ακριβότερο αλλά πιο εξελιγμένο τεχνολογικά φίλτρο μπορεί να κάνει απόσβεση χρημάτων σε μικρό χρονικό διάστημα λόγω της χαμηλότερης κατανάλωσης ενέργειας που μπορούν να παράσχουν.
Εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας, όμως, τόσο για την ενεργειακή εξοικονόμηση όσο και για την υγεία μας είναι ο καθαρισμός και η αντικατάσταση των φίλτρων στη συνιστώμενη από τον κατασκευαστή συχνότητα.
6 «θαυματουργά» tips για ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας & χρημάτων! - Ρυθμίζουμε το θερμοστάτη του κλιματιστικού στους 26-27 βαθμούς κελσίου. Σε χαμηλότερες θερμοκρασίες το κλιματιστικό καταναλώνει πολλή ενέργεια για να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα, ιδίως όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι πολύ υψηλή.
- Ο ήλιος δεν πρέπει να χτυπάει την εξωτερική μονάδα, γιατί έτσι το κλιματιστικό καταναλώνει περισσότερη ενέργεια.
- Ρυθμίζουμε την κατεύθυνση του αέρα προς τα κάτω. Ο ζεστός αέρας είναι ελαφρύτερος και κινείται με φυσικό τρόπο προς τα πάνω.
- Τα κλιματιστικά νέας γενιάς διαθέτουν το σύστημα «ελέγχου παρουσίας». Πρόκειται για μια τεχνολογία που αντιλαμβάνεται την κίνηση μέσα στο δωμάτιο. Αν για κάποιο χρονικό διάστημα δεν παρατηρηθεί κίνηση, τότε μειώνεται δραστικά η ισχύς του κλιματιστικού, άρα και η κατανάλωση ενέργειας.
- Ένδειξη κατανάλωσης. Πολλά νέα κλιματιστικά με ιδιαίτερα αυξημένο συντελεστή απόδοσης περιλαμβάνουν και μετρητή ενέργειας, έτσι ώστε να καταγράφουν και να ενημερώνουν το χρήστη για την ενέργεια που έχει χρησιμοποιηθεί.
- «Έξυπνα» προγράμματα. Κλιματιστικά που αλλάζουν τον τρόπο λειτουργίας τους ανάλογα με την ώρα, την ημέρα, τη θερμοκρασία του χώρου, πριν την έναρξη της λειτουργίας τους ή και τον αριθμό των ατόμων που βρίσκονται μέσα στο δωμάτιο.
Η ενεργειακή ετικέτα δείχνει το κατάλληλο για τις δικές σου ανάγκες!
Το πιο σημαντικό που πρέπει να προσέξουμε κατά την αγορά ενός κλιματιστικού είναι η ενεργειακή του ετικέτα, καθώς είναι εκείνη που μας δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες για να κρίνουμε αν το συγκεκριμένο κλιματιστικό είναι κατάλληλο για τις ανάγκες μας. Μεταξύ άλλων, αναγράφει πληροφορίες για την ετήσια κατανάλωση, την ισχύ, την απόδοση, τα επίπεδα θορύβου της εσωτερικής και της εξωτερικής μονάδας, τον SEER (εποχικός βαθμός απόδοσης στην ψύξη) και τον SCOP (εποχικός βαθμός απόδοσης στη θέρμανση).
Αναγράφεται επίσης η κλιματική ζώνη, η οποία καθορίζει και το εύρος θερμοκρασιών στο οποίο το κλιματιστικό δεν καταναλώνει περίσσεια ενέργεια.
Επιπλέον, η ενεργειακή ετικέτα ταξινομεί τις συσκευές σε μια από τις 7 κατηγορίες ενεργειακής κλάσης (από Α+++ μέχρι G) ανάλογα με την αποδοτικότητά τους. Οι συσκευές Α+++ είναι οι πιο αποδοτικές, άρα και οι πλέον οικονομικές καθώς καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια. Πάντως, για να θεωρηθεί οικονομικό ένα κλιματιστικό πρέπει απαραίτητα να ανήκει σε ενεργειακή κλάση ίση ή μεγαλύτερη από Α.