Η επιλογή αγοράς αντλίας θερμότητας έχει πολλά πλεονεκτήματα και είναι μία καλή επένδυση με πολύ μικρό χρόνο απόσβεσης.

Η επιλογή αγοράς αντλίας θερμότητας έχει πολλά πλεονεκτήματα και είναι μία καλή επένδυση με πολύ μικρό χρόνο απόσβεσης.

Αξίζει να επενδύσω 5.000 ευρώ για μια αντλία θερμότητας;

6.486 επισκέψεις στο άρθρο

Με την ενεργειακή κρίση και τις τιμές των καυσίμων να έχουν ανεβεί, ψάχνουμε τρόπους που θα μας ζεστάνουν, αλλά και δεν θα αδειάσουν τη τσέπη μας. Στο ερώτημα για το αν υπάρχουν αυτοί οι τρόποι, η απάντηση είναι εύκολη και είναι καταφατική. Υπάρχουν και δεν είναι μόνο ένας. 

ΘΕΡΜΟΓΚΑΖ
ARISTON

Με αφορμή άρθρο μας για τις αντλίες θερμότητας (διάβασε περισσότερα εδώ) αναγνώστες του 4Green.gr, φίλοι και γνωστοί, ρώτησαν αν αξίζει να επενδύσουν ένα σεβαστό ποσό, προκειμένου να εγκαταστήσουν μία ή περισσότερες αντλίες θερμότητας στο χώρο τους.

Kοινοποίησε το »


Πάμε να δούμε κάποιες ερωτήσεις και παράλληλα κάποια επιχειρήματα ή και επιφυλάξεις από τη μία και την άλλη πλευρά. Οι υποστηρικτές μιλούν για φθηνότερη θέρμανση. Υπάρχει ωστόσο και ο αντίλογος... Με συμφέρει να δώσω minimum 5000 ευρώ, περιμένοντας την απόσβεση μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, όσο δηλαδή θα λειτουργώ την αντλία;

Με συμφέρει πραγματικά να δώσω 5.000 ευρώ για να αγοράσω μια αντλία θερμότητας;

Είναι πια γνωστό, ιδίως τα τελευταία χρόνια που οι αντλίες θερμότητας κερδίζουν έδαφος, ότι η αγορά και η εγκατάστασή τους έχει υψηλό αρχικό κόστος. Συγκεκριμένα, οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 5.000 – 10.000 ευρώ, γεγονός που αποτρέπει πολλούς από την αγορά μιας αντλίας.  
Η αλήθεια είναι ό,τι υπάρχει ένας κανόνας, ο οποίος δεν μπορεί να διαψευστεί. Ένα σπίτι, το οποίο χρειάζεται συνεχή θέρμανση -μπορεί να αγγίξει και τις 24ώρες το 24ωρο σε περιοχή με χαμηλές θερμοκρασίες- έχει άμεση ανάγκη από αντλία θερμότητας, αν δεν θέλει να ξοδεύει ολόκληρους μισθούς στη θέρμανση.

Κερδίζω αν το δω ως μεσοπρόθεσμη επένδυση 

Η εξήγηση είναι απλή και απορρέει από τον τρόπο λειτουργίας της αντλίας. Η αντλία θερμότητας χρησιμοποιεί το περιβάλλον για να θερμάνει ή να ψύξει έναν χώρο. Η ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για να λειτουργήσει αφορά μόνο στο στάδιο άντλησης θερμότητας. Συνεπώς, ο χρήστης πληρώνει μόνο το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για την άντληση. Το ηλεκτρικό ρεύμα δηλαδή δεν χρησιμοποιείται ως πηγή για τη δημιουργία θέρμανσης ή ψύξης και για αυτό η κατανάλωση που απαιτείται είναι πολύ μικρή, αν τη συγκρίνουμε με το αποτέλεσμα που παίρνουμε σε ψύξη ή θέρμανση.
 
Μπορώ να τη χρησιμοποιήσω και για κλιματισμό;

Ναι, μπορείς. Οι περισσότερες αντλίες μπορούν να παράξουν και κρύο νερό εκτός από ζεστό, το οποίο μπορεί με τη σειρά του να χρησιμοποιηθεί για τη δροσιά του χώρου σου.
Η αντλία θερμότητας μπορεί να συνδεθεί και με μονάδες fan coil. Πρόκειται για έναν εναλλάκτη που διαρρέεται από κρύο νερό και έναν ανεμιστήρα που διοχετεύει τον αέρα στο εσωτερικό της κατοικίας. Με τον τρόπο αυτό μπορείς να πετύχεις τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα δροσισμού, χρησιμοποιώντας αντλία θερμότητας.

Τα μειονεκτήματα – επιφυλάξεις

Υπάρχει και η άλλη πλευρά, η οποία μιλά για κάποια μειονεκτήματα ή επιφυλάξεις. Είναι αλήθεια ό,τι το αρχικό κόστος για την αγορά και τοποθέτηση αντλίας θερμότητας είναι μεγάλο. Το κόστος αυτό θα αποσβεστεί μετά από 2-3 χρόνια, με τη λειτουργία της αντλίας. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και εξειδίκευση του μηχανικού που θα τη τοποθετήσει.   Μικρολάθη μπορεί να κοστίσουν και να μην επιτρέψουν τη σωστή θέρμανση του  χώρου σου.

Τα πλεονεκτήματα που καθησυχάζουν

Η αντλία θερμότητας χρησιμοποιεί μόνο το 25% της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς το 75% το αντλεί από το περιβάλλον. Συνεπώς, γνωρίζεις τι θα κάψεις και πόσο θα πληρώσεις. Δεν απαιτείται δεξαμενή αποθήκευσης καυσίμου, καπνοδόχος ή εντοιχισμός επιμέρους τμημάτων και αποφεύγεις πρόσθετες εργασίες στο χώρο σου. Η χρήση της τεχνολογίας μεταβλητών στροφών (Inverter) επιτρέπει την ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς αυξάνει βαθμιαία την ισχύ που απαιτείται για να επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία. Τέλος, για την απόκτηση και τοποθέτηση μιας αντλίας θερμότητας φροντίζει και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ 2021», το οποίο σου παρέχει επιδότηση για την αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης της κατοικίας σου.

Προς τα που «γέρνει» η ζυγαριά;

Αναμφίβολα, το κόστος εγκατάστασης μίας αντλίας θερμότητας φαίνεται να είναι μεγάλο και πολλοί είναι που θα το επικαλεστούν ως τροχοπέδη, ειδικά για τους δύσκολους οικονομικούς καιρούς που ζούμε. 

Αν σκεφτεί κάποιος τον ερχόμενο ή τον επόμενο χειμώνα ίσως και να έχει δίκιο, αν το δει έτσι. Είναι όμως έτσι; Την οικία σου ή την επαγγελματική σου στέγη θα την έχεις μόνο για 2 χρόνια; Ασφαλώς όχι. Ανάλογα λοιπόν με τη περιοχή που μένεις θα δώσεις για θέρμανση –και όχι για όλο το 24ωρο- περίπου 2.500-3.000 ευρώ. Για 2 χρόνια! Η απόσβεση της αντλίας σου θα έλθει σε 3 χρόνια; ¶ρα σε συμφέρει ή όχι να τοποθετήσεις αντλία θέρμανσης; Μην ξεχνάς πως πρόκειται για επένδυση και μάλιστα όχι μακροπρόθεσμη. 

Οι περισσότερες αντλίες θερμότητας θεωρούνται ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, άρα κερδίζεις και εσύ και ίσως διπλά αν υπάρχουν επιδοτήσεις-κίνητρα από το κράτος και προστατεύεις το περιβάλλον. Επίσης, πρόκειται για μία «καθαρή» λύση που πιάνει λίγο χώρο, απαιτεί ελάχιστη συντήρηση και με ένα απλό χειριστήριο έχεις θέρμανση όλο το χρόνο, χωρίς κανέναν απολύτως κόπο.

Η τελική απόφαση ανήκει σε εσένα, από την οπτική γωνία που θα το δεις και αν βάλεις κάτω όλα τα δεδομένα με μολύβι και χαρτί για να σιγουρευτείς τι συμφέρει τη τσέπη σου. Εσύ είσαι έτοιμος να χρησιμοποιήσεις μολύβι και χαρτί; 

Kοινοποίησε το »

ΑΓΗΝΩΡ Α.Ε. (TENORA ΟΜΙΛΟΣ ΤΟΥΡΝΙΚΙΩΤΗ)
ΤΕΡΚΟΝ - ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΕ (TAIRCON ENERGY)
CLIMATISM