Γερμανία, Ολλανδία, Δανία, Βέλγιο υπέγραψαν μία σπουδαία συμφωνία συνεργασίας για θαλάσσια αιολικά πάρκα που θα δώσει φθηνή ενέργεια σε 200 εκ. νοικοκυριά.

Γερμανία, Ολλανδία, Δανία, Βέλγιο υπέγραψαν μία σπουδαία συμφωνία συνεργασίας για θαλάσσια αιολικά πάρκα που θα δώσει φθηνή ενέργεια σε 200 εκ. νοικοκυριά.

Στη Β. Ευρώπη ο ιδιωτικός τομέας επενδύει, δεν τα περιμένει όλα από το Κράτος!

1.165 επισκέψεις στο άρθρο
Σχολιάστε

Ένα επενδυτικό δώρο, ύψους 135 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία θαλάσσιων αιολικών πάρκων και ανάπτυξη πράσινου υδρογόνου για φθηνή ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ, έκανε ο ιδιωτικός τομέας σε Γερμανία, Ολλανδία, Δανία, Βέλγιο.

Πιο συγκεκριμένα, σε συνάντηση των αρχηγών κρατών της Βόρειας Θάλασσας, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στην πόλη της Δανίας Esbjerg, προέκυψε μία συμφωνία τεράστιου ενδιαφέροντος, σε ό,τι αφορά την ενέργεια, η οποία μάλιστα επισημοποιήθηκε με σχετική κοινή ανακοίνωση από Γερμανία, Ολλανδία, Δανία, Βέλγιο.

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »

Ειδικότερα, όπως διαβάζουμε και σε ρεπορτάζ του euractiv, η συμφωνία συνεργασίας αφορά στην ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και του πράσινου υδρογόνου. Οι χώρες αυτές θα στοχεύσουν σε τουλάχιστον 65 GW έως το 2030 και 150 GW έως το 2050. Σε κοινή δήλωσή του μάλιστα, οι χώρες της Βόρειας Θάλασσας δηλώνουν την πρόθεσή τους να γίνουν η «Πράσινη Μονάδα Παραγωγής Ενέργειας της Ευρώπης».

Η συμφωνία στοχεύει στον δεκαπλασιασμό της υπεράκτιας αιολικής ισχύος στην περιοχή, ενώ οι συνολικές επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να φθάσουν τα 135 δισ. ευρώ, με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, να δηλώνει ό,τι η δυνατότητα κατασκευής αυτών των έργων χωρίς δημόσια στήριξη τα καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικά για τους φορείς χάραξης πολιτικής. «Είμαι πολύ χαρούμενος που ορισμένα από αυτά τα αιολικά πάρκα αναπτύσσονται πλέον χωρίς να εμπλέκονται δημόσια χρήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Η αξιοποίηση του ανέμου και της Βόρειας Θάλασσας γενικότερα έχει μακρά παράδοση στις χώρες μας», δήλωσε ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, για να προσθέσει ό,τι «η υπεράκτια αιολική ενέργεια δεν βασίζεται πλέον σε επιδοτήσεις και γίνεται όλο και φθηνότερη. Τώρα είναι η ώρα για την εκβιομηχάνιση».
Ο Μπρίαν Βαντ Ματιέσεν, ερευνητής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Aalborg της Δανίας, έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter: «Γράφουμε ευρωπαϊκή ιστορία!», σημειώνοντας ό,τι η συμφωνία θα παρέχει ενέργεια για περισσότερα από 200 εκατομμύρια νοικοκυριά!

«Αξιοποιώντας τους άφθονους υπεράκτιους αιολικούς πόρους της Βόρειας Θάλασσας, μπορούμε επίσης να ανοίξουμε το δρόμο για την οικονομία του υδρογόνου. Η αιολική ενέργεια ανοιχτής θάλασσας παράγει συχνά περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από όση χρειάζεται», έγραψαν η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον και ο Δανός υπουργός Ενέργειας Νταν Γιόργκεσεν σε άρθρο τους στη EURACTIV.

Γερμανία, Ολλανδία, Δανία και Βέλγιο θέλουν να εντείνουν τη συνεργασία τους στην παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου από ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, με σχέδια επέκτασης των σχετικών υποδομών στην περιοχή. Το «πράσινο» υδρογόνο, ένα σπάνιο premium εμπόρευμα, είναι ιδιαίτερα περιζήτητο από τις χαλυβουργίες που επιθυμούν να παράγουν χάλυβα με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα. «Υπάρχει πραγματική έκρηξη της ζήτησης για πράσινο υδρογόνο στη βιομηχανία», τόνισε σε ανακοίνωσή του το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας και Κλίματος.

Τέλος, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ήταν παρούσα στη συμφωνία των 4 χωρών στο Esbjerg της Δανίας, επεσήμανε ό,τι η αδειοδότηση για τέτοια εγχειρήματα θα μπει σε fast track διαδικασία, σημειώνοντας ό,τι «σήμερα έχουμε χρόνους αδειοδότησης μεταξύ 6 και 9 ετών. Στις «go-to» περιοχές, αυτοί θα μειωθούν σε 1 έτος».

Πρόσφατα είχαμε μιλήσει για τα πλεονεκτήματα των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν λύση φθηνής ενέργειας και σε χώρες, όπως η Ελλάδα. Ίσως θα έπρεπε να το δούμε πιο «ζεστά» (διάβασε περισσότερα εδώ).
 

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »