Οι αντιδράσεις κρατών-μελών της ΕΕ για το «μαμούθ» γερμανικό ενεργειακό «πακέτο» στήριξης, οδηγούν σε εξελίξεις.

Οι αντιδράσεις κρατών-μελών της ΕΕ για το «μαμούθ» γερμανικό ενεργειακό «πακέτο» στήριξης, οδηγούν σε εξελίξεις.

Στενό «μαρκάρισμα» ΕΕ σε Γερμανία για το «πακέτο» των 200 δισ. ευρώ!

1.251 επισκέψεις στο άρθρο
Σχολιάστε

Έπειτα από αντιδράσεις χωρών της ΕΕ, η Κομισιόν βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Γερμανία, σχετικά με το ενεργειακό «πακέτο» στήριξης ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο καγκελάριος Σολτς.

Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι είναι σε επαφή με τις γερμανικές αρχές, προκειμένου να διευκρινιστεί ότι δεν πρόκειται περί παράνομης κρατικής ενίσχυσης που στρεβλώνει τον ανταγωνισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα Ανταγωνισμού, Αριάνα Ποντεστά, τόνισε -απαντώντας σε ερώτηση για το συγκεκριμένο ζήτημα- ότι «είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στη διατήρηση ίσων όρων ανταγωνισμού και μιας ενιαίας αγοράς και στην αποφυγή επιβλαβών κρατικών ενισχύσεων», για να προσθέσει ότι «αυτό που μπορώ να πω είναι ότι είμαστε σε επαφή με τις γερμανικές αρχές».

Η κ. Ποντεστά, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συζητήσεων, όμως σημείωσε ότι Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή για παρόμοια θέματα και με άλλες εθνικές αρχές. Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε ότι η Κομισιόν αποφασίζει για το αν οι κρατικές ενισχύσεις είναι νόμιμες ή όχι, αφού ειδοποιηθεί από τα κράτη-μέλη για τους σχεδιασμούς τους. Αμέσως μετά ακολουθεί διάλογος και αυτή είναι μία διαδικασία, η οποία παίρνει χρόνο.

Ευρωπαϊκές αντιδράσεις!

Σκληρή ήταν η τοποθέτηση του Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, ο οποίος έγραψε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι «ενώ η Γερμανία μπορεί να αντέξει οικονομικά να δανειστεί 200 δισεκατομμύρια ευρώ στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ορισμένα άλλα κράτη μέλη δεν μπορούν. Πρέπει να σκεφτούμε επειγόντως πως να προσφέρουμε στα κράτη μέλη - που δεν έχουν αυτό το δημοσιονομικό περιθώριο ελιγμών - τη δυνατότητα να στηρίξουν τις βιομηχανίες και τις επιχειρήσεις τους».

Από τη μεριά του, ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, προσερχόμενος στο Eurogroup, έδωσε δίκιο στις αντιδράσεις κρατών-μελών της ΕΕ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η αντίδραση των κρατών-μελών είναι απολύτως δικαιολογημένη». Σημείωσε ότι «τη στιγμή αυτή πρέπει να διατηρήσουμε την ενιαία μας αγορά, αποφεύγοντας τον κατακερματισμό και ενισχύοντας όλα τα εργαλεία αλληλεγγύης που μπορούμε να έχουμε». Επίσης, αναφερόμενος στην αλληλεγγύη που είναι απαραίτητη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπογράμμισε ότι «έχουμε ένα πολύ καλό παράδειγμα από την προηγούμενη κρίση για το πώς η αλληλεγγύη μπορεί να δράσει και να καθησυχάσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές».

Τι έκανε η Γερμανία!

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου η Γερμανία είχε ανακοινώσει ένα πακέτο στήριξης των νοικοκυριών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας ύψους 65 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το Βερολίνο μάλιστα προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι αν δεν συμφωνήσει στους σχεδιασμούς του, τότε θα προχωρήσει και χωρίς την υποστήριξή της.

Την περασμένη Πέμπτη όμως ο Γερμανός καγκελάριος, ανακοίνωσε ότι η χώρα θα λάβει δάνεια ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση της ανόδου των τιμών ενέργειας. Ο κ. Σόλτς, έκανε λόγο για «οικονομική αμυντική ασπίδα» και για απαραίτητο μέτρο «για να ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Ειδικότερα, ο κ. Σολτς ανακοίνωσε την εισαγωγή ανωτάτου ορίου (πλαφόν) στην τιμή του φυσικού αερίου (θα κοστίσει ως 200 δισεκ. ευρώ), κάνοντας λόγο για «διπλό μπαμ» που θα περιορίσει τις συνέπειες από τις υψηλές τιμές ενέργειας για τους καταναλωτές.

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »