Πάλι δεν κατέληξε σε συμπεράσματα-προτάσεις για λύση στην ενεργειακή κρίση η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. Σε απόγνωση ευρωπαϊκά νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Πάλι δεν κατέληξε σε συμπεράσματα-προτάσεις για λύση στην ενεργειακή κρίση η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. Σε απόγνωση ευρωπαϊκά νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ούτε τώρα λύση στην ενεργειακή κρίση από την ΕΕ;

1.172 επισκέψεις στο άρθρο
Σχολιάστε

Ακόμα και τώρα, με την ενεργειακή κρίση να καλπάζει και να έχει απλώσει τα δίκτυα της ακρίβειας παντού και όχι μόνο στα ενεργειακά προϊόντα, η ΕΕ δεν έδωσε λύση στην ενεργειακή κρίση.

Πιο συγκεκριμένα, στην «έκτακτη» Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, δεν ελήφθη κάποια απόφαση για πλαφόν στις τιμές των ενεργειακών προϊόντων (έστω και για σύντομο χρονικό διάστημα), κάτι που ζητά μεταξύ πολλών άλλων χωρών και η Ελλάδα.

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »

Ουσιαστικά, αυτό που αποφασίστηκε ήταν η μερική επιβολή εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου (πλην αυτού που μεταφέρεται μέσω αγωγών), στο πλαίσιο του πακέτου κυρώσεων κατά της Μόσχας (λόγω του πολέμου στην Ουκρανία), με αποτέλεσμα τη μείωση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου στη ΕΕ, η οποία θα φτάσει το 90% μέχρι το τέλος του 2022.

Επίσης, αποφασίστηκε η νέα οικονομική στήριξη της Ουκρανίας με έκτακτη μακροοικονομική βοήθεια ύψους έως και 9 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2022. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί να εξεταστεί η πρόταση της Επιτροπής αμέσως μόλις υποβληθεί.

Η ΕΕ, η οποία αντιλήφθηκε την ύπαρξη της ενεργειακής κρίσης στις αρχές του 2022, ενώ αυτή είχε αρχίσει από το φθινόπωρο (αν όχι νωρίτερα) του 2021, είχε δεσμευτεί ό,τι θα καταθέσει προτάσεις μέχρι το τέλος του τρέχοντα μήνα, αφού στις 2 προηγούμενες Συνόδους Κορυφής, δεν είχε κάνει την παραμικρή νύξη, λέγοντας απλά ό,τι παρακολουθεί το θέμα. Στην τελευταία Σύνοδο (Μάρτιος 2022), είχε δεσμευτεί ό,τι στην «έκτακτη» Σύνοδο του Μαΐου (χθες δηλαδή) θα έχει κάποιες προτάσεις. Όμως αυτό δεν έγινε. Μάλιστα, όπως διαβάζουμε και σε ρεπορτάζ του energypress, υπάρχουν πληροφορίες ό,τι το θέμα του πλαφόν θα μπει στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής και θα διαβιβαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να ….εξεταστεί.

Ασφαλώς και είναι θετικό ό,τι θα συμπεριληφθεί το θέμα του πλαφόν στις ενεργειακές τιμές στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, αλλά το θέμα είναι ό,τι θα περάσει πάλι πολύτιμος χρόνος (άγνωστο πόσος), ώστε να υπάρξει κάποια λύση έστω σε αυτό το θέμα. Την ίδια στιγμή, απουσιάζει παντελώς ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, με τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά να βρίσκονται πλέον σε σημείο απόγνωσης.
 

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »