Σύγκρουση Γερμανίας με χώρες της ΕΕ για το ευρωπαϊκό σύστημα εκπομπών (ETS).

Σύγκρουση Γερμανίας με χώρες της ΕΕ για το ευρωπαϊκό σύστημα εκπομπών (ETS).

Ούτε ευρώ (κάτω από τα 60) δεν δέχεται η Γερμανία για την τιμή ρύπων!

1.189 επισκέψεις στο άρθρο
Σχολιάστε

Τα 60 ευρώ ως ελάχιστη τιμή/τόνο ορίζει η Γερμανία για τα δικαιώματα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, λέγοντας στην ΕΕ ό,τι σε περίπτωση που δεν το δεχτεί θα δράσει μονομερώς.

Πιο συγκεκριμένα, την ώρα που πολλές χώρες-μέλη της ΕΕ ζητούν την αναθεώρηση της οδηγίας για το ευρωπαϊκό σύστημα εκπομπών (ETS), έπειτα από μια χρονιά έντονης ανόδου των τιμών, το Βερολίνο δεν δέχεται ούτε κουβέντα.

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »

Όπως προκύπτει από ρεπορτάζ του Euractiv, πολλές είναι οι χώρες-μέλη της ΕΕ που δεν είναι ικανοποιημένες από την άνοδο της τιμής των ρύπων, καθώς αυτή σπρώχνει προς τα πάνω και τις τιμές του ηλεκτρισμού.

Η αντίδραση της Πολωνίας είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστική, καθώς υποστηρίζει ό,τι θα πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση της οδηγίας, η οποία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την τρέχουσα πραγματικότητα στην αγορά ενέργειας. Αυτή η θέση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, βρίσκει σύμφωνες Ισπανία, Ουγγαρία, αλλά και άλλες χώρες.

Γιατί αντιδρά η Γερμανία;

Το Βερολίνο επιθυμεί τη διατήρηση των τιμών για δικαιώματα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε υψηλά επίπεδα, προκειμένου να στηριχτούν οι επενδύσεις σε καθαρές ενεργειακές τεχνολογίες. Σύμφωνα με τη Γερμανία, τα 60 ευρώ/τόνο είναι η καλύτερη δυνατή τιμή και εξασφαλίζει φιλόδοξη κλιματική δράση και κοινωνική αποδοχή.

Το γερμανικό υπουργείο Ενέργειας, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, τόνισε ό,τι η Γερμανία θα κινηθεί μονομερώς αν δεν συμφωνήσουν όλες οι χώρες της ΕΕ, υπογραμμίζοντας σε ανακοίνωσή του ό,τι «αν η Ε.Ε. δεν συμφωνήσει σε μια ελάχιστη τιμή, τότε η γερμανική κυβέρνηση θα περάσει εθνικά μέτρα για να εξασφαλίσει ότι δεν θα υποχωρήσει μακροπρόθεσμα κάτω από τα 60 ευρώ».

Τέλος, κατά την εκτίμηση του Βερολίνου, δεν υπάρχει πρόβλημα κερδοσκοπίας στην αγορά των ρύπων.
 

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »