Εφιαλτικά σενάρια για την τιμή του πετρελαίου αν η Δύση συνεχίσει με την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Εφιαλτικά σενάρια για την τιμή του πετρελαίου αν η Δύση συνεχίσει με την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία; Τιμή πετρελαίου 380 δολάρια/βαρέλι!

1.240 επισκέψεις στο άρθρο
Σχολιάστε

Οι νέες κυρώσεις που σχεδιάζονται από τη Δύση σε βάρος της Ρωσίας, με την προσπάθεια για επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, μπορεί να οδηγήσουν τη Μόσχα σε μείωση εξαγωγών και την τιμή του πετρελαίου/βαρέλι να φτάσει στα 380 δολάρια!

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, αναλυτές της JPMorgan Chase & Co, προειδοποιούν ό,τι οι νέες οικονομικές κυρώσεις που σχεδιάζουν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη σε βάρος της Ρωσίας, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, μπορεί να οδηγήσουν την τιμή του πετρελαίου στην «αστρονομική» τιμή των 380 δολαρίων/βαρέλι.

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »

Ειδικότερα, ο περίπλοκος μηχανισμός που επεξεργάζεται η G7 (7 αναπτυγμένες οικονομίες του κόσμου) με επιβολή πλαφόν (ανώτατο όριο τιμής) στο ρωσικό πετρέλαιο, μπορεί να οδηγήσει τη Ρωσία σε αντίποινα με μείωση της ημερήσιας παραγωγής αργού πετρελαίου κατά 5 εκατομμύρια βαρέλια χωρίς μάλιστα να βλάψει υπερβολικά την οικονομία της, σύμφωνα με τους αναλυτές της JPMorgan.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να μην έβλαπτε σε μεγάλο βαθμό τη ρωσική οικονομία, αλλά όπως διαβάζουμε και σε ρεπορτάζ του energypress, θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα για τον υπόλοιπο κόσμο. Σύμφωνα με τις αναλύσεις, αν η Ρωσία προχωρήσει σε ημερήσια περικοπή 3 εκατομμυρίων βαρελιών αργού πετρελαίου, τότε η τιμή του αργού παγκοσμίως θα μπορούσε να φτάσει τα 190 δολάρια/βαρέλι. Αν δε εφαρμοστεί το χειρότερο σενάριο (περικοπή 5 εκατομμυρίων βαρελιών/ημέρα), τότε η τιμή του αργού μπορεί να φτάσει τα 380 δολάρια/βαρέλι!

«Ο πιο προφανής και πιθανός κίνδυνος με ένα ανώτατο όριο τιμών είναι ότι η Ρωσία μπορεί να επιλέξει να μη συμμετάσχει και αντί αυτού να προβεί σε αντίποινα μειώνοντας τις εξαγωγές», σημειώνουν οι αναλυτές της JPMorgan. Την ίδια στιγμή, υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά ό,τι «είναι πιθανό η κυβέρνηση να προβεί σε αντίποινα μειώνοντας την παραγωγή για να προκαλέσει «πόνο» στη Δύση. Η στενότητα της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου είναι με το μέρος της Ρωσίας».
 

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »