Κουζίνες αερίου: Γιατί μιλούν στις ΗΠΑ για αυτές;

Κουζίνες αερίου: Γιατί μιλούν στις ΗΠΑ για αυτές;

Διαβάστηκε από 1214 αναγνώστες - Ημερομηνία δημοσίευσης: 31/1/2023

Ειδικοί εξετάζουν κανόνες για τη χρήση τους, καθώς νεότερες επιστημονικές μελέτες αναφέρουν ότι μπορεί να εκλύουν επικίνδυνες ουσίες σε περίπτωση διαρροής, ακόμα κι όταν είναι κλειστές.

Το μαγείρεμα σε κουζίνα αερίου είναι γρήγορο και οικονομικό και στις ΗΠΑ ένα στα τρία νοικοκυριά διαθέτει εστία αερίου (δουλεύει με φιάλες υγραερίου, φυσικό αέριο κ.ά.). Υπολογίζεται ότι η απόδοσή τους είναι άμεση, ενώ μέσα στο μήνα η λειτουργία μιας τέτοιας κουζίνας κοστίζει λιγότερο από ότι π.χ. κάποια που καίει ρεύμα. Ωστόσο, οι δημοφιλείς εστίες βρίσκονται στο στόχαστρο στην Αμερική για τη μόλυνση που προκαλούν ακόμα και εντός σπιτιού και δευτερευόντως στο περιβάλλον.

Κοινοποίησέ το »

Ειδικότερα, ερευνητές και οργανισμοί όπως το California Air Resources Board έχουν αναφέρει ότι οι εστίες αερίου μπορούν να εκλύουν επικίνδυνα αέρια όταν λειτουργούν, αλλά και όταν βρίσκονται στο off. Μάλιστα, μια μελέτη που ήρθε στο φως το 2022 (12/2022, International Journal of Environmental Research and Public Health) συνδέει τη χρήση τους με ένα 13% περιστατικών παιδικού άσθματος.

Δεκάδες πόλεις στις ΗΠΑ εξετάζουν την απαγόρευσή τους σε καινούριες κατοικίες. Αυτό το μήνα η Επιτροπή για την Ασφάλεια των Καταναλωτών στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει κάποια μέτρα, ώστε να τεθούν κάποια κριτήρια ασφαλείας που περιορίζουν τυχόν κινδύνους από την έκλυση ουσιών σε εσωτερικό χώρο.

Οι ουσίες που έχουν αναφερθεί σε επιστημονικές μελέτες περιλαμβάνουν μονοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του αζώτου, μεθάνιο κ.ά.
Σε όσους έχουν ήδη τέτοιες συσκευές, οι ειδικοί προτείνουν να εγκαταστήσουν καλό σύστημα εξαερισμού στην κατοικία και να σκεφτούν κάποια στιγμή να αντικαταστήσουν τις εστίες αερίου με μια πράσινη πηγή ενέργειας.

Kοινοποίησέ το »

Ακολουθήστε το 4green στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις