Ευχάριστα νέα για τους πολίτες της Τσεχίας που καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο και δεν θα πληρώνουν πλέον ΦΠΑ.

Ευχάριστα νέα για τους πολίτες της Τσεχίας που καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο και δεν θα πληρώνουν πλέον ΦΠΑ.

Καταργεί τον ΦΠΑ σε ρεύμα και φυσικό αέριο η Τσεχία!

2.046 επισκέψεις στο άρθρο

Σε μία κίνηση που θα εκπλήξει -μάλλον αρνητικά- την ΕΕ, αλλά θετικά τους πολίτες της που καταναλώνουν  ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο, προχωρά η Τσεχία, καταργώντας τον ΦΠΑ σε αυτά τα δύο προϊόντα.

Πιο συγκεκριμένα, η τσεχική κυβέρνηση ενέκρινε τροπολογία, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2022 και καταργεί το φόρο στην ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο για το ερχόμενο έτος. Αν το κοινοβούλιο της Τσεχίας εγκρίνει το συγκεκριμένο κυβερνητικό μέτρο, τότε αυτό θα εφαρμοστεί και για τους δύο τελευταίους μήνες του 2021. Αξίζει να σημειωθεί ό,τι ο συντελεστής του ΦΠΑ στη Τσεχία για ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο ανέρχεται στο 21%.

Kοινοποίησε το »


Πως θα αντιδράσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη κατάργηση του ΦΠΑ

Η κυβέρνηση της Τσεχίας γνωρίζει ό,τι η απόφασή της για κατάργηση του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο θα προκαλέσει την αντίδραση της Ε.Ε., καθώς αψηφά τις σχετικές οδηγίες της. «Σήμερα έστειλα αίτημα στον Επίτροπο της ΕΕ για την Οικονομία, Τζεντιλόνι να εγκρίνει αυτή την εξαίρεση για την Τσεχία λόγω της ενεργειακής κρίσης που βιώνουμε σήμερα. Είμαι σίγουρη ότι δεν είμαστε το μόνο κράτος - μέλος που το ζητάει αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Οικονομικών της χώρας, Αλένα Σιλέροβα, όπως διαβάζουμε στο euractiv.

Θέσπιση ανώτατου ορίου στις τιμές ενέργειας

Την ίδια στιγμή, κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής σύσκεψης, συζητήθηκε το ενδεχόμενο θέσπισης ανώτατου ορίου στις τιμές των προϊόντων ενέργειας. «Θα ελέγξουμε πώς λειτουργεί στην Ουγγαρία και την Πολωνία. Οι συνάδελφοι είπαν ότι αυτό θα σήμαινε μια διαδικασία παράβασης. Θα ρωτήσω κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», τόνισε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπις.

Η κατάργηση του ΦΠΑ θα αφορά μόνο στους πολίτες και όχι στις επιχειρήσεις

Ο Αντρέι Μπάμπις σημείωσε ό,τι το μέτρο της κατάργησης του ΦΠΑ σε ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο θα αφορά μόνο στους πολίτες και όχι στις επιχειρήσεις. «Έχω ήδη συζητήσει με άλλους πρωθυπουργούς και τον πρόεδρο της EUCO την αναγκαιότητα αυτών των μέτρων», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, για να προσθέσει ό,τι «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι περικοπές 21% θα εφαρμοστούν μόνο στους πολίτες και όχι στις επιχειρήσεις».
 
 
 
 
 
 
 

Kοινοποίησε το »