Ενεργειακή κρίση και ρωσο-ουκρανικές σχέσεις, οδηγούν σε ράλι τιμών, με το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο να εκτοξεύονται.

Ενεργειακή κρίση και ρωσο-ουκρανικές σχέσεις, οδηγούν σε ράλι τιμών, με το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο να εκτοξεύονται.

Κανονικά η ροή αερίου από Ουκρανία, μα οι τιμές ανεβαίνουν! Γιατί;

1.659 επισκέψεις στο άρθρο

Οι εχθροπραξίες ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία έχουν κλιμακωθεί από σήμερα το πρωί, αλλά η τροφοδοσία αερίου συνεχίζεται κανονικά, όπως διαβεβαιώνει η ρωσική Gazprom μα και η αυστριακή OMV.

Οι ρωσο-ουκρανικές σχέσεις βρίσκονται σε μεγάλη ένταση, αλλά ο ρωσικός κολοσσός και η αυστριακή OMV, σημειώνουν ό,τι η τροφοδοσία σε φυσικό αέριο, μέσω Ουκρανίας γίνεται χωρίς προβλήματα και μάλιστα οι παραδόσεις είναι ιδιαίτερα αυξημένες σήμερα.

Κοινοποίησέ το »

Πιο συγκεκριμένα, η ρωσική εταιρεία Gazprom, τονίζει σε ανακοίνωσή της, όπως διαβάζουμε στο energypress, ό,τι «προμηθεύει φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας φυσιολογικά, με βάση τις ανάγκες των Ευρωπαίων καταναλωτών», ενώ προσθέτει ό,τι οι παραδόσεις σήμερα, 24 Φεβρουαρίου, βρίσκονται στα 83 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, αυξημένες κατά 31,4%. Το ίδιο επιβεβαιώνει και η αυστριακή OMV, υπογραμμίζοντας ό,τι οι ποσότητες ρωσικού αερίου που μεταφέρονται μέσω Ουκρανίας παραμένουν σε φυσιολογικά επίπεδα με βάση τα συμβόλαια.

Οι τιμές σε φυσικό αέριο & πετρέλαιο εκτοξεύτηκαν!

Παρά τις διαβεβαιώσεις της Gazprom και της OMV για κανονική ροή αερίου, μέσω Ουκρανίας, οι αγορές δεν δείχνουν να το κατανοούν, με τις τιμές του πετρελαίου Brent και του φυσικού αερίου να εκτοξεύονται.

Ειδικότερα, νωρίς το πρωί η τιμή του Brent έφτασε στα 103,39 ευρώ/βαρέλι, ενώ το φυσικό αέριο σημείωσε αύξηση κατά 28%, με την τιμή να ανέρχεται στα 114 ευρώ/Μεγαβατώρα (MWh). Λίγο μετά, το προθεσμιακό συμβόλαιο παραδόσεως Μαρτίου στο Ολλανδικό hub TTF κορυφώθηκε στα 120 ευρώ/Μεγαβατώρα, για να πέσει λίγο αργότερα στα 106.5 ευρώ/Μεγαβατώρα.

Φαίνεται ό,τι η ενεργειακή κρίση και το ράλι τιμών θα συνεχιστούν, εις βάρος πάντα των καταναλωτών, κάτι που καθιστά εύλογη την απορία κάποιων για το αν πρόκειται για καθαρά κερδοσκοπικό φαινόμενο που εκμεταλλεύεται καταστάσεις. Εσύ τι πιστεύεις;
 

Κοινοποίησέ το »