Μείωση ΦΠΑ και αλλαγή όλου του πλαισίου ενεργειακής πολιτικής και ασφάλειας στην Ιρλανδία για να αντέξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις το αυξημένο κόστος διαβίωσης.

Μείωση ΦΠΑ και αλλαγή όλου του πλαισίου ενεργειακής πολιτικής και ασφάλειας στην Ιρλανδία για να αντέξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις το αυξημένο κόστος διαβίωσης.

Ιρλανδία, μείωση ΦΠΑ στην ενέργεια για να αντιμετωπιστεί η κρίση!

1.592 επισκέψεις στο άρθρο
Σχολιάστε

Νέο Εθνικό Πλαίσιο Ενεργειακής Ασφάλειας, ώστε να ανταποκριθεί στην ενεργειακή κρίση, η οποία επιδεινώνεται και από τον πόλεμο στην Ουκρανία, σχεδίασε η ιρλανδική κυβέρνηση. Μέσα σε αυτό εντάσσεται και η μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια.

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της Ιρλανδίας μειώνει τον ΦΠΑ από 13,5% σε 9% στους λογαριασμούς ενέργειας. Η μείωση θα ισχύσει για τους επόμενους 6 μήνες (από τις αρχές Μαΐου έως το τέλος Οκτωβρίου), όπως αποφασίστηκε στο υπουργικό συμβούλιο.

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Δραματική η αύξηση στις τιμές ενέργειας σε όλη την Ευρώπη!

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ιρλανδικής κυβέρνησης, η οποία ξεδίπλωσε όλο το σκεπτικό της στρατηγικής της, όπως διαβάζουμε σε ρεπορτάζ του euractiv, σημειώνεται ό,τι «η αυξημένη ζήτηση, καθώς βγαίναμε από την πανδημία, σε συνδυασμό με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις συναφείς κυρώσεις στη Ρωσία, έφερε νέες προκλήσεις για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού σε όλη την Ευρώπη», ενώ υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά ό,τι τα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης ήταν «δραματικές αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου, της ηλεκτρικής ενέργειας και του πετρελαίου, στην Ιρλανδία και σε όλη την Ευρώπη».

Χρειάζονται αλλαγές για να αντέξουν νοικοκυριά & επιχειρήσεις!

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας, στο πλαίσιο της στρατηγικής της και της νέας οπτικής της στον τομέα της ενέργειας, κάνει λόγο για αναγκαίες αλλαγές, προκειμένου τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να αντέξουν μέσα στην ενεργειακή κρίση, επισημαίνοντας ό,τι «ο πόλεμος ανέδειξε βασικές εξαρτήσεις στο ενεργειακό μας σύστημα στις οποίες δεν μπορούμε πλέον να βασιστούμε και οδήγησε σε προβλήματα οικονομικής πρόσβασης για πολλούς καταναλωτές και επιχειρήσεις».

Προβλέπεται μάλιστα αλλαγή και στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της ενεργειακής πολιτικής, λαμβάνοντας υπόψη τη δέσμευση της ΕΕ να καταργήσει σταδιακά την εξάρτησή της από τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων. Αυτός είναι και ο λόγος που στη στρατηγική της Ιρλανδίας προστίθενται και νέα μέτρα ώστε να ανταποκριθεί όχι μόνο μόνο στην παρούσα κατάσταση, αλλά και στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Την ίδια στιγμή εμμένει στον στόχο για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 51% έως το 2030.

Επιπλέον 100 ευρώ στους δικαιούχους του επιδόματος καυσίμων!

Αξίζει να σημειωθεί ό,τι πέρα από τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια, η ιρλανδική κυβέρνηση θα δώσει επιπλέον 100 ευρώ στους δικαιούχους του επιδόματος καυσίμων. Επιπροσθέτως, η εισφορά υποχρέωσης δημόσιας υπηρεσίας που καταβάλλεται από όλους τους πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας για τη στήριξη των επενδύσεων σε βιώσιμες πηγές ενέργειας θα μηδενιστεί από τον Οκτώβριο του 2022.

Η ιρλανδική κυβέρνηση εκτιμά ό,τι αυτά τα μέτρα που προωθεί θα αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, ενώ παράλληλα θα αντισταθμίσουν την αύξηση των φόρων άνθρακα που έχει προγραμματιστεί να εισαχθεί στα τέλη Απριλίου.
 

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »