Δυσοίωνες προβλέψεις για την ενεργειακή κρίση από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, με την Ευρώπη να προετοιμάζεται για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα.

Δυσοίωνες προβλέψεις για την ενεργειακή κρίση από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, με την Ευρώπη να προετοιμάζεται για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα.

ΙΕΑ για ενεργειακή κρίση: Μπορεί να μην έχουμε δει τα χειρότερα!

1.227 επισκέψεις στο άρθρο
Σχολιάστε

Για έναν πολύ, μα πολύ δύσκολο χειμώνα, σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κρίση, η οποία θα έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, έκανε λόγο ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ).

Πιο συγκεκριμένα, ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ, μιλώντας σε παγκόσμιο ενεργειακό forum στο Σίδνεϊ, υπογράμμισε ό,τι η παγκόσμια στενότητα του ενεργειακού εφοδιασμού που έχει προκαλέσει καταστροφικές ελλείψεις και έχει εκτοξεύσει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων μπορεί να επιδεινωθεί, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg.

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »

Ο επικεφαλής του ΙΕΑ, τόνισε χαρακτηριστικά ό,τι «ο κόσμος δεν έχει γίνει ποτέ μάρτυρας μιας τόσο μεγάλης ενεργειακής κρίσης όσον αφορά το βάθος και την πολυπλοκότητά της», για να προσθέσει ό,τι «μπορεί να μην έχουμε δει ακόμη τα χειρότερα, όλο αυτό επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο».

Σύμφωνα με τον κ. Μπιρόλ, το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα βρίσκεται σε αναταραχή μετά και από την εισβολή της Ρωσίας στην  Ουκρανία. Υποστηρίζει, όπως διαβάζουμε και σε ρεπορτάζ του energypress ό,τι η εκτίναξη των τιμών ανεβάζει το κόστος πλήρωσης δεξαμενών φυσικού αερίου, θέρμανσης σπιτιών και τροφοδοσίας της βιομηχανίας σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις και οδηγώντας σε φονικές διαμαρτυρίες από την Αφρική έως τη Σρι Λάνκα.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα την ανάλυσή του, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, έκανε αναφορά στην πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970, η οποία έφερε «έκρηξη» στην πυρηνική ενέργεια, σημειώνοντας ό,τι ο κόσμος μπορεί να δει ταχύτερη υιοθέτηση κυβερνητικών πολιτικών που επιταχύνουν τη μετάβαση σε καθαρότερη ενέργεια. Την ίδια στιγμή, επεσήμανε ό,τι η ασφάλεια του εφοδιασμού με πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα συνεχίσει να αποτελεί πρόκληση για την Ευρώπη, αλλά και για άλλες περιοχές.

Τέλος, ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ, σημείωσε ό,τι «ο φετινός χειμώνας στην Ευρώπη θα είναι πολύ, πολύ δύσκολος. Αυτό αποτελεί μεγάλη ανησυχία και μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία».

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »