Ήλιος και άνεμος φέρνουν τη μεγαλύτερη ενεργειακή επανάσταση
1.393 επισκέψεις στο άρθρο
Σε έναν κόσμο με αυξημένες ανάγκες σε ρεύμα, η ηλιακή και η αιολική ενέργεια θα τροφοδοτούν την ηλεκτρική που θα κινεί τα πάντα: μέσα μεταφοράς, θέρμανση, βιομηχανίες κ.ά. Οι εκτιμήσεις της Διεθνούς Ένωσης Ηλιακής Ενέργειας είναι αρκετά αισιόδοξες για το πράσινο 2050. Ποια είναι η ελληνική πραγματικότητα;
Με ρυθμούς τρεις φορές πιο γρήγορους από όλες τις άλλες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας μαζί εγκαθίστανται ηλιακά πάνελ και ανεμογεννήτριες σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Ηλιακής Ενέργειας, τα φωτοβολταϊκά και οι ανεμογεννήτριες αντικαθιστούν τον άνθρακα και τις γεννήτριες φυσικού αερίου σε μια αγορά, όπου η ηλεκτρική ενέργεια γνωρίζει αυξημένη ζήτηση τρεις φορές πιο πάνω (2,7% ετησίως την περίοδο 2011-2021) από τον παγκόσμιο πληθυσμό.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στατιστικά που έφερε στο φως σήμερα η ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική επιστημονική ένωση αιολικής ενέργειας), το 2022 η αιολική ισχύς έφτασε τα 4.681,4 MW και 68 νέες ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 230 MW προστέθηκαν στο δίκτυο της χώρας μας. Η συνολική ωριαία διείσδυση των ΑΠΕ ξεπέρασε το 100% της ζήτησης για 31 ώρες τη χρονιά που μας πέρασε. Ωστόσο, η ανάπτυξη αιολικής ενέργειας (5,2%) ήταν μειωμένη σε σχέση με το 2021. Από την άλλη, το μερίδιο των Φ/Β στην εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το 2021 έφτασε το 9,6%.
Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Ηλιακής Ενέργειας (ISES), τα επόμενα χρόνια θα έχουμε διεθνώς μεγάλης κλίμακας ηλεκτροδότηση των συγκοινωνιών, της θέρμανσης και της βιομηχανίας-κάνουν λόγο για εξηλεκτρισμό των πάντων-κάτι που θα διπλασιάσει έως τριπλασιάσει τη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια. Και ο ήλιος με τον άνεμο θα ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα.
Video: Δείτε ένα σενάριο για τη διείσδυση των ΑΠΕ στο μέλλον από το Γερμανικό Ινστιτούτο Έρευνας για την Ενέργεια και το Κλίμα:
Η παρακμή του άνθρακα
Τα ορυκτά καύσιμα προκαλούν τα ¾ των εκπομπών του φαινομένου του θερμοκηπίου, ωστόσο ακόμη η πράσινη μετάβαση δεν έχει συμβεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Κοινότητας για την Ηλιακή Ενέργεια, στις περισσότερες χώρες, φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες εγκαθίστανται σε πολύ ταχύτερους ρυθμούς από ότι οι νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα. Με εξαίρεση την Κίνα, αναφέρει η ISES, η παγκόσμια ισχύς άνθρακα πέφτει εδώ και χρόνια, καθώς βλέπουμε περισσότερους παλαιότερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής να κλείνουν από ότι καινούριους να ανοίγουν.
Η ηλιακή ενέργεια και οι... άλλοι
Από την άλλη, η ηλιακή και αιολική ενέργεια έχουν εγκαταστημένη ισχύ που ξεπερνά τα 1 TW. Η ανάπτυξη Φ/Β και ανεμογεννητριών αυξάνεται εκθετικά μέσα στον χρόνο και η εγκατεστημένη ισχύς των Φ/Β θα ξεπεράσει σύντομα εκείνη της αιολικής ενέργειας.
Για να δώσουμε μια κλίμακα μεγέθους, το 1985 η τεχνολογία των Φ/Β (PERC) θεωρούνταν μια καινοτομία που όμως θα χρειαζόταν ακόμα 20 χρόνια για να ανθίσει. Τότε, η ετήσια παραγωγή Φ/Β πάνελ ήταν κάτω από 25 MWp. Σήμερα πολλοί από τους κατασκευαστές παράγουν 25 MWp/μέρα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η εγκατεστημένη ηλιακή ισχύς θα ξεπεράσει την πυρηνική, υδροηλεκτρική ενέργεια, του φυσικού αερίου και του άνθρακα μαζί το 2031.
Αυξημένη ζήτηση σε ρεύμα
Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε αναπτυγμένες περιοχές όπως η Ευρώπη, η βόρεια Αμερική, η Ιαπωνία και η Αυστραλία έχει φτάσει μεταξύ 7 MWh και 15 MWh το άτομο τον χρόνο. Τα επόμενα χρόνια η ζήτηση σε ηλεκτρικό ρεύμα θα διπλασιαστεί, καθώς η ηλεκτροδότηση των μέσων μεταφοράς, της θέρμανσης και των βιομηχανιών που θα απεξαρτηθούν από τα ορυκτά καύσιμα, απαιτεί κάτι τέτοιο. Η κατανάλωση ενέργειας σε αναπτυσσόμενες χώρες μπορεί να φτάσει τα 20 MWh το άτομο μέχρι τα μέσα του αιώνα.
Ο παγκόσμιος πληθυσμός το 2050 αναμένεται να φτάσει τα 10 δις. Και μια οικονομικά αυτάρκης και πλήρως ηλεκτροδοτημένη παγκόσμια οικονομία με μηδέν καύσεις άνθρακα θα απαιτεί περίπου 200.000 TWh ηλεκτρική ενέργειας το χρόνο. Οι ΑΠΕ, σύμφωνα με την ISES, θα ανταποκριθούν και με το παραπάνω. Ωστόσο, όσο ευκταίο κι αν ακούγεται αυτό, τα δεδομένα δείχνουν πως θα υπάρξουν ανισότητες στην επίτευξη του στόχου από χώρα σε χώρα. Οι εκτιμήσεις για το 2023 κάνουν λόγο για εκτίναξη στη ζήτηση πετρελαίου διεθνώς, ενώ η ελληνική επικαιρότητα την εποχή της πράσινης μετάβασης είναι οι γεωτρήσεις που γίνονται για υδρογονάνθρακες στη θάλασσα και τα Ιωάννινα...