Ο πληθωρισμός, λόγω της ενεργειακής κρίσης, ροκανίζει το εισόδημα των πολιτών στην Ισπανία.

Ο πληθωρισμός, λόγω της ενεργειακής κρίσης, ροκανίζει το εισόδημα των πολιτών στην Ισπανία.

Ηλεκτρική ενέργεια & πετρέλαιο εκτόξευσαν κοντά στο 10% τον πληθωρισμό στην Ισπανία!

1.249 επισκέψεις στο άρθρο

Στο υψηλότερο επίπεδο μετά από τον Μάιο του 1985 σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός φέτος τον Μάρτιο στην Ισπανία, με ενέργεια και πετρέλαιο να πρωταγωνιστούν.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η ισπανική στατιστική υπηρεσία ΙΝΕ, οι τιμές καταναλωτή διαμορφώθηκαν στο 9,8% σε ετήσια βάση, τόσο με εθνικά όσο και με τα εναρμονισμένα με την ΕΕ πρότυπα, έναντι εκτιμήσεων για άνοδο 7,9%. Τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 7,6%.

Κοινοποίησέ το »

Επισημαίνεται ό,τι η άνοδος του πληθωρισμού αποδίδεται στην άνοδο των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, πετρελαίου, τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών.

Αξίζει να σημειωθεί ό,τι ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, σημείωσε άνοδο στο 3,4% από το 3% του Φεβρουαρίου και πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2008.

Τέλος, σε μηνιαία βάση, η άνοδος του πληθωρισμού ανέρχεται στο 3% με βάση τα εθνικά πρότυπα και 3,9% σύμφωνα με τα εναρμονισμένα με την ΕΕ πρότυπα.

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ό,τι η ενεργειακή κρίση επηρεάζει αρνητικά όχι μόνο τις τιμές των ενεργειακών προϊόντων, αλλά ολόκληρη αλυσίδα, μέσα στην οποία συμπεριλαμβάνονται και τα τρόφιμα.

Κοινοποίησέ το »