Η φθηνή ενέργεια είναι το ζητούμενο, μέσα στην ενεργειακή κρίση. Ποια η λύση της Τσεχίας για τον εαυτό της και τι προτείνει και για τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η φθηνή ενέργεια είναι το ζητούμενο, μέσα στην ενεργειακή κρίση. Ποια η λύση της Τσεχίας για τον εαυτό της και τι προτείνει και για τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η λύση της Τσεχίας για φθηνό αέριο: «Κρατικός έμπορος ενέργειας»!

1.459 επισκέψεις στο άρθρο
Σχολιάστε

Με το επιχείρημα «ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δεν υπάρχει», η Τσεχία δεν μπορεί άλλο να περιμένει την Ευρώπη για το τι θα γίνει με το ρωσικό φυσικό αέριο και όντας 100% εξαρτημένη από αυτό, αποφάσισε να γίνει το Κράτος έμπορος ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, η Τσεχική Δημοκρατία προτίθεται να ιδρύσει ένα νέο «κρατικό έμπορο ενέργειας», με στόχο την εξασφάλιση φθηνών προμηθειών ενέργειας για λογαριασμό του Κράτους. Αυτή τη στιγμή η αγορά φυσικού αερίου, αλλά και άλλων καυσίμων βρίσκεται στα χέρια ιδιωτικών εταιρειών και η Τσεχία θέλει αυτή η κατάσταση να αλλάξει, ώστε το Κράτος να είναι αυτό που θα εξασφαλίζει τις προμήθειες, αντί για εκείνες.

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »

Ειδικότερα, ο Τσέχος υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Τζόζεφ Σίκελα, δήλωσε χαρακτηριστικά, όπως διαβάζουμε και σε ρεπορτάζ του euractiv, ό,τι «πρωτίστως, θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε (τον κρατικό έμπορο ενέργειας) για την αγορά φυσικού αερίου. Αυτό θα δώσει στο κράτος την ευκαιρία να επηρεάσει άμεσα την ενεργειακή ασφάλεια στον τομέα του φυσικού αερίου».

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο Τσέχος υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, ο έμπορος (κρατικός) θα έχει την εξουσία να διαπραγματεύεται απευθείας προμήθειες με ξένους παραγωγούς φυσικού αερίου σε καλύτερη τιμή. Επεσήμανε επίσης ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου που θα αγοράζονται μέσω του κρατικού εμπόρου θα χρησιμοποιούνται μόνο για τις κρατικές ανάγκες.

Αξίζει να σημειωθεί ό,τι το υπουργείο ανακοίνωσε το σχεδιασμό του για βελτίωση της ενεργειακής πολιτικής της χώρας μόλις δύο ημέρες πριν από την αναμενόμενη δημοσίευση του σχεδίου RePower της ΕΕ. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα από τον «κρατικό έμπορο ενέργειας», το υπουργείο ανακοίνωσε ό,τι θέλει να υποστηρίξει περισσότερα έργα εξοικονόμησης ενέργειας.

Ανύπαρκτη η ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας!

Στο ίδιο πάντα ρεπορτάζ, διαβάζουμε ό,τι ο Γιάροσλαβ Μιλ, πρώην κυβερνητικός επίτροπος για την πυρηνική ενέργεια και πρώην διευθυντής του τσεχικού ενεργειακού γίγαντα CEZ, δήλωσε ό,τι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ δεν υπάρχει και η Τσεχία δεν πρέπει να βασίζεται πλέον σε αυτήν. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πρόσφατες αυξήσεις των τιμών οφείλονται -εν μέρει- στη «γερμανική ανόητη πολιτική».

Την ίδια στιγμή, ο Μιλ, σε δηλώσεις του στην Τσεχική Τηλεόραση υποστήριξε τη σύνδεση της διαδικασίας ηλεκτρικής ενέργειας με το κόστος παραγωγής ενέργειας σε κάθε χώρα της ΕΕ. «Αυτός είναι ο πρώτος δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ό,τι πέρα από τον Μιλ, πολλοί ακόμα Τσέχοι εμπειρογνώμονες αμφισβητούν τον τρόπο λειτουργίας της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, την ώρα που η Τσεχική Δημοκρατία εξαρτάται σήμερα στο 100% εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, το οποίο μάλιστα διοχετεύεται στη χώρα μέσω Γερμανίας.
 

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »