Σπατάλη τροφίμων και κλίμα

Η Chiquita μειώνει την σπατάλη τροφίμων για να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή

Διαβάστηκε από 1037 αναγνώστες - Ημερομηνία δημοσίευσης: 29/4/2021

Στην Chiquita, κάνουν ότι μπορούν για να μειώσουν την σπατάλη τροφίμων στην προσπάθειά τους να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή.

Σχολιάστε
Η εταιρεία Chiquita αναλαμβάνει να ηγηθεί των προσπαθειών του κλάδου καθώς η κλιματική αλλαγή προκαλεί ολοένα και περισσότερα προβλήματα σε πολλές καλλιέργειες, συμπεριλαμβανομένης και της μπανάνας, που αποτελεί μία από τις σημαντικότερες πηγές τροφίμων για εκατομμύρια ανθρώπους και την τέταρτη σημαντικότερη καλλιέργεια τροφίμου στον κόσμο.

Κάθε χρόνο, καταναλώνονται πάνω από 100 δισεκατομμύρια μπανάνες, καθιστώντας τις το τέταρτο πιο δημοφιλές γεωργικό προϊόν στον κόσμο. Οι αλλαγές στο κλίμα και ιδιαίτερα οι ακραίες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και των βροχών, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την  καλλιέργεια της μπανάνας. Για αυτό το λόγο δείχνουν το ίδιο πάθος τόσο για την προστασία της υπέροχης και θρεπτικής μπανάνας Chiquita, όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος στο οποίο τις καλλιεργούν. Παρακάτω, θα αναλύσουν μερικές από τις σημαντικότερες ενέργειες που υλοποιούν για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Σπατάλη τροφίμων και κλίμα
Η μείωση της σπατάλης τροφίμων αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτιτων προσπαθειών μαςγια το περιβάλλον. Γνωρίζατε ότι ο μέσος άνθρωπος σε ΗΠΑ και Ευρώπη πετάει περισσότερα από 100 κιλά τροφίμων ετησίως; Ενώ, σε ολόκληρο τον πλανήτη, περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων πάνε χαμένοι κάθε χρόνο, μεκόστος που αντιστοιχεί σε πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Η σπατάλη τροφίμων έχει επίσης τεράστιο αντίκτυπο στις εκπομπές άνθρακα. Κατά την αποσύνθεση οργανικών απορριμμάτων, όπωςτα τρόφιμα, παράγεται μεθάνιο, ένα αέριο που έχει σοβαρές επιπτώσεις στο φαινόμενο του θερμοκηπίου πουεπιβαρύνει την κλιματική αλλαγή. Αν παραλληλίζαμε τα τρόφιμα που σπαταλάμε με μια χώρα, θα ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός CO2 στον κόσμο, με 3,3 δισεκατομμύρια τόνους κάθε χρόνο. Τα τρόφιμα που έχουν σπαταληθεί παράγουν επίσης περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου από όλες τις εμπορικές πτήσεις παγκοσμίως. Είναι πραγματικά ασύλληπτο!

Για τον λόγο αυτόν, δεσμευόμαστε να μειώσουμε στο μέγιστο την σπατάλη τροφίμων ως βασικό μέρος της αποστολής μας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον, μειώνουμε σημαντικά τις εκπομπές αερίων μέσω του προγράμματος «30BY30». Οι ενέργειες αυτές εμπεριέχονται στην εμβληματική στρατηγική βιωσιμότητας "Πίσω από το Μπλε Αυτοκόλλητο"που ακολουθούμε, της οποίας μεγάλο μέρος είναι η πολιτική ότι καμία μπανάνα δεν πάει χαμένη.

Καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων στις φάρμες
Είμαστε αγρότες στην καρδιά και από την πρώτη στιγμή που οι μπανάνες μας αρχίζουννα αναπτύσσονται, εμείς εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι καμία από αυτές δεν θα πεταχτεί. Εάν, μια μπανάνα δεν πληροί τα κριτήρια πώλησης, τότε γίνεται πολτός μπανάνας, ιδιαίτερα χρήσιμος στην ζαχαροπλαστική! Η Chiquitaδιαθέτει ένα εργοστάσιο στην Κόστα Ρίκα το οποίο παράγει, κατά μέσο όρο, 65.000 τόνους πολτού ή αλευριού μπανάνας ετησίως. Από την άλλη, οι μαυρισμένες μπανάνες δίνονται στους κτηνοτρόφους ως τροφή για τα ζώα τους.

Τίποτα δεν πάει χαμένο στις φάρμες - τα μη βρώσιμα μέρη των μπανανόδεντρων χρησιμοποιούνται για την προστασία του εδάφους και τη διατήρηση της υγρασίας. Αποτελούν, επίσης, ένα από τα κορυφαία φυσικά λιπάσματα και βοηθούν την τοπική πανίδα, όπως τα έντομα και τους βατράχους, που λατρεύουν να τρέφονται από τους λάκκους κομποστοποίησης, διαδικασία πολύ χρήσιμη για τη βιοποικιλότητα. Επίσης, η εταιρεία διαθέτει ένα υπερσύγχρονο χωνευτήριο στην Κόστα Ρίκα που μετατρέπει το φυτικό υλικό σε βιώσιμη ενέργεια για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων.

Στις μεταφορές:Το μακρύ ταξίδι της μπανάνας από τη Λατινική Αμερική προς τον υπόλοιπο κόσμο γίνεται σε εξειδικευμένα, υψηλής αποδοτικότητας, κοντέινερ με ελεγχόμενη ατμόσφαιρα που εγγυώνται ότι οι μπανάνες θα βρίσκονται στο τέλειο στάδιο ωρίμανσης όταν φτάσουν στα ράφια των καταστημάτων. Επιπλέον, έχουμε αναβαθμίσει την εφοδιαστική αλυσίδα για να διασφαλίσουμε ότι οι μπανάνες μας βρίσκονται πάντα στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή.

Στη διανομή:Η Chiquita πιστεύει ότι δεν υπάρχει λόγος να πετιούνται νόστιμες μπανάνες επειδή είτε είναι πολύ μεγάλες ή δεν διαθέτουν το σωστό κίτρινο χρώμα. Γι` αυτό, δωρίζει τις μπανάνες αυτές σε τράπεζες τροφίμων και προγράμματα κατά της σπατάλης τροφίμων. Μέχρι σήμερα, η Chiquita έχει δωρίσει πάνω από 7 εκατομμύρια κιλά μπανάνας στον οργανισμόFeeding America, τον μεγαλύτερο οργανισμό κατά της πείνας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο σπίτι:Θέλουμε να κάνουμε μέρος αυτής της προσπάθειας και τους καταναλωτές. Έτσι στην ιστοσελίδα μας έχουμε πολλές φανταστικές συνταγές με ώριμες μπανάνες, εύχρηστες συμβουλές για το πώς να διατηρήσει κανείς τις μπανάνες του φρέσκες για όσο το δυνατόν περισσότερο, συνταγές μεκατεψυγμένες μπανάνες(το παγωτό μπανάνας είναι κορυφαίο!), ακόμη και ενδιαφέροντες τρόπους για τη χρήση της φλούδας της μπανάνας. Funfact: τα έλαια στη φλούδα της μπανάνας την καθιστούν ένα εξαιρετικό φυσικό ενυδατικό για το δέρμα, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δώσει λάμψη σε παλιά δερμάτινα παπούτσια με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.

Η καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων συνεχίζεται
Είμαστε πολύ περήφανοι για τις μπανάνες μας, αφού είναι ένα φανταστικό φρούτο! Είναι γεμάτες με σημαντικά μέταλλα, όπως το  κάλιο, το οποίο είναι σημαντικό για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και των μυών. Είναι επίσης, σημαντική πηγή φυτικών ινών, ενώ ταυτόχρονα δεν περιέχουν ίχνος λίπους ή χοληστερόλης. Επομένως, την επόμενη φορά που θα αγοράσετε ένα τσαμπί από τις πεντανόστιμες μπανάνες μας, να είστε σίγουροι ότι έχουν παίξει τον δικό τους μικρό, χαριτωμένο κίτρινο ρόλο στην καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων και της κλιματικής αλλαγής.

Σχολιάστε