Η Βουλγαρία μπορεί να ελέγχει διυλιστήριο Lukoil και με το νόμο

Η Βουλγαρία μπορεί να ελέγχει διυλιστήριο Lukoil και με το νόμο

1.236 επισκέψεις στο άρθρο

Η γειτονική χώρα προσπαθεί να εξασφαλίσει ενεργειακή σταθερότητα στην περιοχή, αναλαμβάνοντας τον έλεγχο του μεγάλου ρωσικού διυλιστηρίου σε περίπτωση κρίσης. Την ίδια στιγμή, αναβιώνει το σχέδιο για τον αγωγό πετρελαίου Αλεξανδρούπολη-Μπουργκάς.

Το ρωσικών συμφερόντων διυλιστήριο της Lukoil στο λιμάνι Μπουργκάς έχει δικαίωμα να ελέγχει για ένα χρόνο η Βουλγαρία, σύμφωνα με νόμο που υπέγραψε η βουλγαρική βουλή σήμερα. Οι λόγοι που αναφέρονται είναι ο στόχος να εξασφαλίσει ότι οι υποδομές της χώρας θα είναι ασφαλείς και ότι η ίδια θα έχει επάρκεια σε ενεργειακά αποθέματα. Έτσι, σε περίπτωση κρίσης και απειλής για την εθνική της ασφάλεια, την ενέργεια και τις υποδομές, ο υπουργός Οικονομίας μπορεί να ορίσει έναν ειδικό εκπρόσωπο που θα αναλάβει τη λειτουργία του διυλιστηρίου.

Kοινοποίησέ το »


Σύμφωνα με το κόμμα Democratic Bulgaria που έφερε την πρόταση, με αυτό το νόμο μια ιδιωτική εταιρεία όπως η Lukoil, που βρίσκεται σε βουλγαρικό έδαφος, δεν θα μπορεί να σταματήσει τις εργασίες της ακολουθώντας οδηγίες από τη Μόσχα. Επομένως δεν θα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ενεργειακή σταθερότητα στην περιοχή.   

Να σημειωθεί πως το διυλιστήριο Neftochim στο Μπουργκάς είναι το μεγαλύτερο που παράγει καύσιμα στη χώρα, με 196.000 βαρέλια τη μέρα. Ωστόσο, με τον πόλεμο στην Ουκρανία επλήγη, γιατί μπορεί να επεξεργάζεται μόνο ρωσικό αργό και να εξάγει ντίζελ στην Ουκρανία. Και αυτό χάρη στην εξαίρεση που πήρε από την ΕΕ, η οποία έχει απαγορεύσει εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, στο πλαίσιο κυρώσεων για τον πόλεμο. Η εξαίρεση αυτή ισχύει ακόμα για την Ουγγαρία και Σλοβακία για τον ίδιο λόγο.  

Το Μπουργκάς είχε βρεθεί πάλι πρόσφατα στα φώτα της δημοσιότητας με την πρόταση του Βούλγαρου υπουργού ενέργειας στον Έλληνα ομόλογό του, αναφορικά με την ενδυνάμωση συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας στον τομέα της ενέργειας. Η ιδέα της αναβίωσης της λειτουργίας του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη ήρθε εκ νέου στο προσκήνιο. Σύμφωνα με αυτήν, η Ελλάδα θα λαμβάνει στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αργό πετρέλαιο από αγορές πλην της Ρωσίας και στη συνέχεια θα προμηθεύει μέσω του αγωγού το Μπουργκάς. Με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλίζεται ενεργειακή επάρκεια στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Να σημειωθεί πως το σχέδιο λειτουργίας του αγωγού ήταν στα σκαριά στο παρελθόν, αλλά το 2011 η Βουλγαρία είχε αποχωρήσει από αυτό.  
 

Kοινοποίησέ το »