Οικονομική στήριξη στο πρότυπο των ΗΠΑ ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση οι επιχειρήσεις, ώστε να μπορέσουν να αναπτύξουν την πράσινη τεχνολογία σε ευρωπαϊκό έδαφος, παραμένοντας ανταγωνιστικές.
Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις πιέζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να επενδύσει σε ένα αντίστοιχο πλάνο για την πράσινη μετάβαση, όπως προχώρησαν οι ΗΠΑ με τη νομοθεσία για τη μείωση του πληθωρισμού. Διαφορετικά ήδη εκφράζονται ανησυχίες για μετακίνηση πολλών βιομηχανιών στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Οι προβληματισμοί ακούγονται αρκετά έντονα αυτές τις μέρες και στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.
Πράσινο άλμα για τις ΗΠΑ, μετέωρο βήμα για την ΕΕ
Η νέα νομοθεσία στις ΗΠΑ επιδοτεί και δίνει φοροελαφρύνσεις στις εταιρείες εντός αμερικανικού εδάφους που επενδύουν σε πράσινες μορφές ενέργειας, δηλαδή από μπαταρίες υδρογόνου, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ηλιακή, αιολική), αυτόνομα Φ/Β συστήματα. Στόχος είναι μαζί με την πράσινη μετάβαση να επιτευχθεί εθνική ενεργειακή αυτάρκεια. Πολλές εταιρείες αναμένεται να μετακινηθούν στις ΗΠΑ, καθώς ευνοούνται και χρηματοδοτούνται οι τεχνολογίες που επικεντρώνονται στην πράσινη ενέργεια. Αντίθετα, το ευρωπαϊκό σκηνικό μοιάζει διασπασμένο ως προς τις πολιτικές που εφαρμόζουν τα κράτη-μέλη.
Αυτή την εβδομάδα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen δήλωσε ότι η ΕΕ θα αναπτύξει δικά της σχέδια ώστε να αποκαταστήσει την ισορροπία. «Για να διατηρήσουμε ελκυστική την ευρωπαϊκή βιομηχανία, πρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί με προσφορές και κίνητρα που αυτή τη στιγμή βλέπουμε εκτός ΕΕ».
Η Κίνα, ηγέτης στην πράσινη τεχνολογία
Ωστόσο, ο γίγαντας στο παγκόσμιο σκηνικό δεν είναι ούτε η Ευρώπη ούτε η Αμερική, αλλά η Κίνα. Όλες οι χώρες εξαρτώνται από εκείνην για την προμήθεια τεχνολογίας και υλών που χρησιμοποιούνται στην πράσινη επανάσταση. Η Κίνα παραμένει ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλιακών πάνελ, μπαταριών, ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων και ηλεκτρολυτών για την παραγωγή υδρογόνου. Σε αυτή την τεχνολογία η ασιατική χώρα προηγείται όλων.
Οι τάσεις στην ενέργεια
Στον αντίποδα του διαλόγου για την πράσινη ανάπτυξη, η νέα αναφορά του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας που ήρθε στο φως, δείχνει πως το 2023 θα έχουμε αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο κατά 1.9 εκ. βαρέλια τη μέρα, φτάνοντας την τιμή ρεκόρ 101,7 εκ. βαρέλια/μέρα. Αυτή η εκτίναξη οφείλεται στην άρση των περιορισμών της Κίνας για τον Covid 19. Η αύξηση της προμήθειας πετρελαίου θα μειωθεί κατά 1 εκ. βαρέλια/μέρα. Οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ηγέτης στην προμήθεια πετρελαίου στον κόσμο, με τον Καναδά και τη Βραζιλία να ακολουθούν. Τελικά, η πράσινη μετάβαση αργεί ακόμη...