Ενεργειακή κρίση, ακρίβεια, πληθωρισμός, πόλεμος στην Ουκρανία και σειρά άλλων παραγόντων, φέρνουν μία νέα παγκόσμια πραγματικότητα στο προσκήνιο. Υπάρχει λύση;

Ενεργειακή κρίση, ακρίβεια, πληθωρισμός, πόλεμος στην Ουκρανία και σειρά άλλων παραγόντων, φέρνουν μία νέα παγκόσμια πραγματικότητα στο προσκήνιο. Υπάρχει λύση;

Ενεργειακή κρίση & πληθωρισμός, να το συνηθίσουμε;

1.153 επισκέψεις στο άρθρο
Σχολιάστε

Για μία νέα παγκόσμια πραγματικότητα, η οποία θα μείνει για πολύ καιρό, γίνεται λόγος από αναλυτές και οικονομολόγους στη Βουλγαρία και σε αυτό δεν ευθύνεται μόνο ο πόλεμος στην Ουκρανία, όπως σημειώνουν.

Πιο συγκεκριμένα, ο μακροοικονομολόγος καθηγητής, Ντίμιταρ Ιβάνοφ, σε συνέντευξή του στην ιδιωτική τηλεόραση Btv, σημείωσε ό,τι υπό τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί εδώ και πολύ καιρό, ο πληθωρισμός είναι φυσικό επακόλουθο, αλλά για αυτό δεν ευθύνεται μόνο η κατάσταση στην Ουκρανία.

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

«Μόλις βγήκαμε από την πανδημία και τώρα αντιμετωπίζουμε την πιο περίπλοκη γεωπολιτική, οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση που γνώρισε ο κόσμος από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», τόνισε ο κ. Ιβάνοφ, όπως διαβάζουμε σε ρεπορτάζ της Βουλγαρικής Ραφιοφωνίας, για να προσθέσει ό,τι «ο πληθωρισμός στη χώρα μας άρχισε να αυξάνεται το 2020-21, εμποδίζοντας τις προμήθειες, προκαλώντας καθυστερήσεις στα υλικά και προβλήματα με ελλείψεις πρώτων υλών».

Είναι ρεαλιστικές οι προσδοκίες για ομαλοποίηση των τιμών;

Ο οικονομολόγος, Κράσεν Στάντσεφ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της ΒΕΡ στο Πλόβντιβ, υπογράμμισε ό,τι φέτος θα είναι δύσκολο να ελεγχθεί ο πληθωρισμός. «Ο πληθωρισμός είναι πιθανό να είναι διψήφιος μέχρι το τέλος του έτους, γεγονός που είναι πιθανό να διπλασιάσει τις τιμές ορισμένων αγαθών. Του χρόνου, τα πράγματα μάλλον θα ηρεμήσουν και δεν θα υπάρξει τέτοιος πληθωρισμός, εκτός κι αν ισχύσουν άλλοι παράγοντες, όπως η συνέχιση του πολέμου, η εξέλιξή του σε ανταρτοπόλεμο ή κάτι άλλο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Θα πρέπει να συμβιβαστούμε με υψηλές τιμές τα επόμενα χρόνια!

Σειρά παραγόντων της παγκόσμιας οικονομίας καθορίζουν τις υψηλές τιμές, σημείωσε ο οικονομολόγος, Βίκτορ Γιότσοφ, σε συνέντευξή του στο πρόγραμμα Horizont της ΒΕΡ. «Η ενέργεια είναι ένας πολύ σοβαρός παράγοντας στις πληθωριστικές εντάσεις, αλλά δεν είναι μόνο αυτή που τον προκαλεί. Για περισσότερα από 10 χρόνια βρισκόμαστε σε συνθήκες σχεδόν μηδενικών επιτοκίων, τεράστιας αύξησης της προσφοράς χρήματος και αποθεμάτων χρήματος στις τράπεζες και τεράστιας αύξησης του δημόσιου χρέους», υπογραμμίζει ο κ. Γιότσοφ, για να προσθέσει ό,τι «όλοι αυτοί οι παράγοντες οδήγησαν και οδηγούν σε αυτόν τον πληθωρισμό, ο οποίος μάλιστα καθυστέρησε κάπως, διότι οι φόβοι ό,τι η συσσωρευμένη ρευστότητα και αυτά τα τεράστια δάνεια που πάρθηκαν, εμφανίζονται, τελικά, με τη μορφή του πληθωρισμού. Για αυτό πιστεύω ό,τι ο έλεγχος των τιμών της ενέργειας δεν θα είναι αρκετός για να σταματήσει τον πληθωρισμό».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πολιτικός επιστήμονας, Αλεξάνταρ Ντιμιτρόφ, καθώς είναι πεπεισμένος ότι η άνοδος των τιμών θα συνεχιστεί. «Η Βουλγαρία δεν είναι καθαρός εξαγωγέας ενεργειακών πόρων, οπότε πιστεύω ότι η αξία τους θα συνεχίσει να αυξάνεται. Με τη συνέχιση της ισχύουσας διεθνούς κατάστασης, δεδομένης της εξαντλούμενης ποσότητας καυσίμων στη Βουλγαρία, αν συνεχιστούν οι τάσεις αυτές μπορεί να έχουμε εντελώς διαφορετικές τιμές το καλοκαίρι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο πληθωρισμός & ο ρόλος των τραπεζών!

Ο οικονομολόγος, Στογιάν Πάντσεφ, σημειώνει ό,τι πιθανή επίδραση στον πληθωρισμό μπορεί να έχει μια αλλαγή στην πολιτική των κεντρικών τραπεζών. «Τα νεοδημιουργηθέντα χρήματα τοποθετούνται στην οικονομία μέσω διαφόρων δημοσιονομικών προγραμμάτων και προκαλούν απότομη αύξηση της ζήτησης, είπε ο οικονομολόγος. Ωστόσο, η διακοπή των προγραμμάτων για αγορά περιουσιακών στοιχείων και αύξηση του επιτοκίου, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα αποπληρωμής δανείων, πτωχεύσεις, ανεργία και ύφεση.

Τέλος, ο κ. Πάντεφ, συμβούλευσε τη βουλγαρική κυβέρνηση να αναβάλει την είσοδο της χώρας στην ευρωζώνη για την περίοδο μετά τα χρόνια της κρίσης.

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »