Η ενεργειακή κρίση αδειάζει το πορτοφόλι των Ευρωπαίων καταναλωτών.

Η ενεργειακή κρίση αδειάζει το πορτοφόλι των Ευρωπαίων καταναλωτών.

Ενέργεια: Πρόσθετο βάρος 230 δισ. ευρώ για τους Ευρωπαίους καταναλωτές το 2022!

1.206 επισκέψεις στο άρθρο

Ο λογαριασμός της ενεργειακής κρίσης θα είναι πολύ βαρύς το 2022 για τους Ευρωπαίους καταναλωτές, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν περίπου 230 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα για τις ενεργειακές τους ανάγκες, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg Economics.

Πιο συγκεκριμένα, ο λογαριασμός για τους Ευρωπαίους καταναλωτές θα ισοδυναμεί με το 1,8% του ΑΕΠ της ευρωζώνης. Ανάγκες για θέρμανση, ηλεκτρική ενέργεια, μαζί με τις υψηλές τιμές στα καύσιμα θα δημιουργήσουν ένα επιπρόσθετο βάρος ύψους περίπου 230 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Bloomberg Economics.

Κοινοποίησέ το »

Ειδικότερα, Jamie Rush και Maeva Cousin, στην έκθεσή τους, σημειώνουν ό,τι «οι αποταμιεύσεις που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας μπορεί να βοηθήσουν να μετριαστεί το πλήγμα», όπως διαβάζουμε σε ρεπορτάζ του euro2day, ενώ προσθέτουν ό,τι «αλλά το σοκ θα εξακολουθήσει να πλήττει σκληρά την ανάπτυξη, καθώς οι δαπάνες για άλλα πράγματα συμπιέζονται». Αξίζει να σημειωθεί ό,τι η πρόβλεψη για επιπρόσθετο κόστος στις πλάτες των Ευρωπαίων καταναλωτών είναι υψηλότερη κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ από την πρόβλεψη που έγινε τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των οικονομολόγων στην έκθεσή τους 130 δισ. ευρώ θα χρειαστούν επιπλέον για λογαριασμούς οικιακής ενέργειας και λίγο λιγότερο από 99 δισ. ευρώ για το κόστος βενζίνης.

Αξίζει να σημειωθεί ό,τι ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), Φίλιπ Λέιν, επικαλούμενος πιθανότητα για σοκ που θα επηρεάσει την ανάπτυξη, υποστήριξε ό,τι οι αξιωματούχοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να κινήσουν τη νομισματική πολιτική προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.
 

Κοινοποίησέ το »